V E G A A N I S E T J A G L U T E E N I T T O M A T J U O M A T
Free from -trendi
näkyy juomissa
Vegaaniviinit ja gluteenittomat oluet ovat arkipäiväistyneet.
Miksi niiden kulutus laajenee koko ajan?
TEKSTI MARIAANA NELIMARKKA KUVAT EERO KOKKO
>
Tampereen yliopiston professorilla Piia Jallinojalla
on meneillään Suomen Akatemian rahoittama
tutkimushanke, jossa analysoidaan
nyt käynnissä olevaa vegetrendiä ja vegaanisia
valintoja.
Iso kuva on muuttunut parissa vuodessa:
– Vaikka vegaanien määrä suomalaisten keskuudessa ei
ole räjähdyksenomaisesti kasvanut, on ilmiö ollut suuresti
julkisuudessa ja monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole
vegaaneja, suosivat vegaanisia tuotteita. Niitä kysytään yhä
enemmän tuottajilta, kaupoissa ja ravintoloissa. Erityisen selvästi
ilmiö näkyy nuorten parissa ja isoissa kaupungeissa.
Tutkija arvioi, että vegaaniset viinit eivät silti ole kaikkien
vegaanien ykköshuolenaihe.
– Vaikka juomien suodattimina käytetään eläinperäisiä
asioita, ei vegaanisesta viinistä ole tullut eläinsuojeluliikkeen
kärkiaihetta, Jallinoja muistuttaa.
Kuten ei eläinsuojeluliike, eivät yksittäiset vegaanitkaan
stressaa viinistä. Lihansyöntiin verrattuna kyseessä on kuitenkin
kaksi eri mittakaavan kulutustottumusta: viinilasillinen
kerran kuussa tai päivittäinen jauhelihapaketti. Kaikkein
tiukimmat ideologit todennäköisesti kieltäytyvät alkoholista
kokonaan streittaushenkeen.
VEGAANIMERKKI YLEISTYY | Mitä vegaaninen viini tuo lisää nyt
suosittujen vaihtoehtojen, luomu- tai biodynaamisten viinien
valikoimaan? Itse asiassa se voi erota juuri niistä eniten, sillä
vegaaniviinin valmistuksessa ei sallita lainkaan eläinten käyttöä.
Vaikka varsinaisina valmistusaineina ei ole mitään eläinperäistä,
tuotteen kirkastamisessa voidaan käyttää eläinperäisiä
aineita kuten muna- tai maitoalbumiinia tai kalaliimaa.
EU:ssa ei ole lanseerattu vegaanimerkkiä, mutta pari vuotta
sitten voimaan astuneen säädöksen mukaan valmistuksessa
käytetyt allergeenit on merkittävä. Niinpä maito- ja munajohdannaiset
kirkastukseen käytettävät aineet käyvät ilmi
etiketistä, ja käänteisesti: jos niistä ei ole mainintaa, tuote on
vegaaneille suositeltava.
Italia on ainoa viinintuottajamaa, jossa sertifioidaan vegaanisia
viinejä. Biodynaamisten ja luomutilojen suosima
luonnonmukainen viljely jättää jotkin viinit vaille sertifikaattia.
Näin käy, jos tilalla käytetään hevosia työjuhtina tai levitetään
omien lehmien lantaa viljelmille.
Esimerkiksi Alkon valikoimissa on voinut satunnaisesti
törmätä viinipullon kyljessä tuottajan ilmoittamaan vegan
friendly -vegaanimerkintään. Alko pyysi jo keväällä kaikilta
tavarantoimittajilta tietoa juomien vegaanisuudesta, tavoitteena
tehdä vegan friendly –merkinnästä yhä yleisempi. Ve-
LAUTASELLE 8 –9 | 2017 55