Ei mitään
hissimusiikkia
Lagerblad Foods valmistaa kypsiä pakastettuja komponentteja
ammattikeittiöihin. Fine dining-jälkiruokien ja jauhelihatuotteiden
kautta on opittu kehittämään myös vegaaniruokaa.
Suosituimman tuotteen sijaa pitävät kuitenkin yhä lihapullat.
TEKSTI MARI CADAUT KUVAT ELSE KYHÄLÄ
Petri Laukontaus perusti Lagerblad
Foodsin vuonna 1998. Tuohon aikaan
fine dining-ravintoloille pateita, terriinejä
ja jälkiruokia kehitelleen yhtiön
ensimmäiseksi työntekijäksi palkattiin
Timo Luotonen, joka nykyisin on osakas ja
vastaa yrityksen myynnistä ja tuotekehityksestä.
– Olin siihen aikaan keittiöpäällikkönä ja tutustuin
Petriin, kun hän kävi myymässä aiemman
työnantajansa tuotteita. Hän alkoi houkutella minua
mukaan bisnekseen. Hetken aikaa ajatusta
jouduttiin pallottelemaan edestakaisin, sen verran
hullulta hyppäys keittiöstä tähän hommaan tuntui,
muistelee Luotonen nyt.
– Lopulta lähdin Petrin matkaan. Ensimmäinen
tuotteemme vuonna 1999 oli suklaamarkiisi, jonka
Petri sai läksiäislahjana mukaansa edelliseltä työnantajaltaan
Arvo Kokkoselta.
Lahjaksi saadun suklaamarkiisin mukana tuli
yrityksen ensimmäinen asiakas Finnair. Siitä aukesivat
taivaat, ja Lagerblad Foods hankki asiakkaikseen
muun muassa Lufthansan, British Airwaysin
ja SAS:n. Samalla räätälöitiin komponentteja Helsingin
fine dining -ravintoloihin.
– 2000-luvun alussa aloimme miettiä, vetääkö
fine dining -bisnes myös tulevaisuudessa vai pitäisikö
tuotevalikoimaa kasvattaa myös muunlaisten
ravintoloiden komponentteihin. Loimme kotiruokasarjan,
joka löi nopeasti läpi.
Max Huolman
ja Jussi Jämsen
valmistavat
piirastaikinaa.
48 LAUTASELLE 8 –9 | 2017