Pop up -ilmiö on
tullut jäädäkseen
New Yorkista ja Lontoosta lähtöisin oleva pop-up-ilmiö on kasvattanut
suosiotaan tasaisesti myös Suomessa. Kuvaavinta toiminnalle on väliaikaisuus.
Ravintolat, kahvilat, myymälät ja tapahtumat ilmestyvät kaupunkikuvaan
nopeasti, jopa hiukan salaa, kadotakseen jälleen vähin äänin.
Uutuudenviehätys ja rajoitettu saatavuus houkuttelevat asiakkaita.
Tapahtuma, jossa kuka tahansa voi
pystyttää ravintolan ja tarjota kokkauksiaan
potentiaalisille asiakkaille
aloitti pop up -ravintoloiden buumin
pääkaupunkiseudulla vuonna
2011. Silloin sai alkunsa nykyään jo ympäri maailmaa
levinnyt Ravintolapäivä. Huomattavan suuri
kiinnostus tapahtumaa kohtaan osoitti, että sille ja
muille vastaaville tempauksille on todellista kysyntää.
Ravintolapäivä toimi kätevänä kokeilualustana
myös monelle nykyiselle ravintolayrittäjälle.
Ruoka on ollut monille muillekin pop upeille
yhdistävä tekijä. Sen avulla on houkuteltu ihmisiä
syömään pimeässä, taivaalle nostokurjen nokkaan,
mysteeriteatteriin, kokkaamaan aurinkovoimalla ja
jopa huonon palvelun illalliselle. Monet näistä suuremman
luokan pop upeista ovatkin varmasti olleet
niitä järjestäville yrityksille ja ravintoloille tehokas
tapa markkinoida ja tavoittaa kuluttajia. Vuosien
varrella pop up -ravintoloilla on kampanjoitu myös
hyväntekeväisyyden nimissä ja tuotoilla on tuettu
erityisesti lapsia ja nuoria. Käytännössä pop up on
formaatti, jossa rajana on vain mielikuvitus.
Pop up -ilmiö sopii erityisen hyvin kaupunkien
keskustoissa asuville ravintolapalveluiden suurkuluttajille.
Kaiken nähneet ja kokeneet asiakkaat
TEKSTI KATI LASZKA KUVAT TERO NORDLUND JA KATI LASZKA
30 LAUTASELLE 8 –9 | 2017