>
P O P U P - T A P A H T U M A T
kaipaavat vaihtelua ja suuntaavat herkästi sinne,
missä tapahtuu. Lieneekö tämä aiheuttanut muutoksen
myös itse tapahtumiin. Suurien spektaakkelien
sijaan nyt mielenkiintoisimmat ja halutuimmat
pop upit tapahtuvat kokkien ja keittiömestareiden
kodeissa tai vaihtuvissa sijainneissa,
sekä myös erityisesti luovuutta korostavissa ympäristöissä,
kuten museoissa. Myös tapahtumista
tiedottaminen on hienovaraisempaa; tieto leviää
usein vain pienelle sisäpiirille sosiaalisen median
tai muiden yksilöityjen kanavien kautta.
Kokit tarjoavat omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan
rajatulle asiakaskunnalle kokonaisvaltaisina
kokemuksina, joissa tarjolla ei ole vain ruokaa,
vaan tarinoita, tunnetta ja yhdessäoloa. Niiden
tuottama elämys syntyy enemmän aitoudesta, henkilökohtaisuudesta
ja upeiden raaka-aineiden onnistuneesta
käsittelystä kuin vatsanpohjaa nipistelevästä
vauhdista ja vaarallisista tilanteista.
SÄSONG LUOTTAA RAAKA-AINEISIIN | Piristävän
poikkeuksen kaikkeen salamyhkäisyyteen ja erikoisuudentavoitteluun
tekee pop up nimeltään Säsong.
Nimensä mukaisesti ravintola avautuu muutamaksi
päiväksi vain neljä kertaa vuodessa tarjoten
yllätysmenun ajankohtaan sopivista raaka-aineista.
Idean taustalla ovat Markus Fogelholm ja Thomas
Hudson. Vanhojen työkavereiden ajatus Säsongista
syntyi molempien yhteisestä kiinnostuksesta
sesonkeihin ja lähiruokaan.
Hicham
Daoussi
testailee
festari-
ruokia
myös
uudessa Mo
Caféssaan.
– Teemme sitä, mitä itse haluamme ja mikä on
meille tärkeää. Haluamme nostaa esille suomalaisia
tuotteita. Vahvistamme samalla omia suhteitamme
tuottajiin ja laajennamme ymmärrystämme
raaka-aineiden laadusta ja niihin vaikuttavista
tekijöistä, kertoo Fogelholm.
Kiinnostavan Säsongin konseptista tekee yllätyksellisyys.
Jokainen vuodenaika saa omat tuotteensa,
tarinansa ja paikkansa. Jo takana olevat
sesongit, Vinter sekä Vår osoittivat, että konsepti
toimii. Ensimmäinen viikonloppu avattiin turvallisesti
Helsingissä, mutta kevätsesongin ravintola
toteutettiin bussikuljetuksineen aina Labbyn Puutarhalla
Loviisassa asti.
– Palaute on ollut todella positiivista ja meillä
on vahva tunne siitä, että asiakkaat arvostavat illan
eteen nähtyä työtä. Ja tietysti sitä yllätyksellisyyttä,
jota paikka ja menu tarjoavat.
Vaikka Säsong on pop up, on sen jokainen avautuminen
kuin minkä tahansa ravintolan avaaminen
minikoossa. Tarvitaan paikka, henkilökunta, tuotteet,
alkoholiluvat, kassat ja markkinointia. Taustatyö
ja suunnittelu neljää viikonloppua varten on
ympärivuotista, eikä ravintolan avaaminen suju
kustannuksitta.
– Säsong on erittäin hyvää harjoitusta siihen,
jos päättäisimme avata ravintolan täysipäiväisesti.
Jännitystä, paperirumbaa ja muuttuvia olosuhteita
riittää. Yleensä kaikki sujuu hyvin, kun muistaa olla
hiukan varpaillaan ja valmistautunut. Tähän men-
Markus
Fogelholmin
ja Thomas
Hudsonin
yhteinen pop up
-ravintola Säsong
avautuu neljä
kertaa vuodessa.
LAUTASELLE 8 –9 | 2017 31