A J A N K O H T A I S T A H E I N O S T A
Kasvikset käsityönä
Heinon Tukku Kuopiossa kädet käyvät ja veitset viuhuvat, kun asiakkaille
valmistuu laadukkaita leikattuja Aimo-kasviksia ja -hedelmiä.
Kuopiossa käsitellään kalatuotteiden
lisäksi juureksia, vihanneksia
ja hedelmiä ravintoloiden sekä
teollisuuden tarpeisiin. Työvälineinä
on tyypillisesti työlauta ja veitsi.
– Me olemme ikään kuin ravintoloiden apukädet
tai -veitsi. Leikkaamme käsityönä esimerkiksi
kaikki kasvisviipaleet, lohkot ja pölkyt - koneella
leikataan oikeastaan ainoastaan raasteet, kertoo
Antti Rytkönen tuotekehityksestä.
Rytkösen mukaan vaikkapa suomalaisissa keittiöissä
paljon käytetetyt säräjuurekset eivät ole koneellisesti
leikattuina riittävän laadukkaita.
– Jos säräjuurekset ajetaan koneella, tuotteeseen
tulee mukaan epätoivottua rakennetta, ikään
kuin juuresnöyhtää. Säräjuurekset ovat menekkituotteitamme
ja leikkaamme ne aina käsityönä,
jotta voimme varmistua laadusta, Rytkönen toteaa.
KÄNNYKKÄKUVASTA VALMIIKSI TUOTTEEKSI | Tyypillisesti
tuotekehitys lähtee asiakkaan aloitteesta.
Keittiömestarilla on tarve tai pulma, johon etsitään
laadukasta ratkaisua. Kuopiossa voidaan räätälöidä
oikeastaan millainen tuote tahansa, kunhan
menekki on riittävä.
– Arvioimme asiakkaan
kanssa aina, onko räätälöidylle
tuotteelle riittävän suuri tarve.
Meillä on veitsen varressa
kuusi taidokasta työntekijää,
ja jotta jokainen pystyy leikkaamaan
tuotetta tasaisella
laadulla, tuotteella täytyy olla
jatkuva menekki, Rytkönen
toteaa.
– Toisaalta kyllä meiltä
myös irtoaa vaikka vain yhdelle
keikalle tarvittava määrämittainen
palsternakkapölkky, kunhan
saamme tuotannollemme
riittävästi aikaa. Kaikki on kiinni
siitä, että asia suunnitellaan
asiakkaan kanssa yhdessä.
Ennen kuin valmis tuote on
ruokailijan lautasella, on tehty
yhdessä tuotekehitystä. Tyypillisesti asiakas lähettää
tarvittavan uuden komponentin speksit sekä
kännykkäkuvan Heinon Tukun yhteyshenkilölle.
Niiden avulla tuotekehitys tekee ehdotuksen tuotteesta
ja lähettää sen asiakkaalle. Kun asiakas hyväksyy
komponentin, sovitaan
tuotantoaikatauluista ja -määristä.
Sitten päästetäänkin
työntekijät veitsineen irti.
Kuopion tuotevalikoimaan
kuuluvat myös esimerkiksi vakuumissa
toimitettavat, tuoreesta
perunasta leikatut lohkot
ja ranskanperunat. Niitä
varten on kehitetty toimintatapa,
joka estää perunan tummumisen.
– Me toimimme ravintolanomaisesti,
eli teemme työn
samalla tavalla kuten keittiössäkin
tehdään. Meille voi huoletta
antaa tehtäväksi sen työvaiheen,
joka keittiössä eniten
työllistää. Me lupaamme, että
laatu vastaa tarpeita! n
Kuin keittiössä.
Aimo-kasvikset
leikataan
huolellisesti
käsityönä.
26 LAUTASELLE 8 –9 | 2017