K O T I M A A N K A R T A N O M A T K A I L U
Tampereen seudulla koko perheeni kanssa, Pekonen nauraa.
Pekonen on tuonut mukanaan keittiöhenkilökunnan, jota
Lagerstam kutsuu Mikkelin mafiaksi.
– On todella tärkeää, että ihmiset tulevat toimeen keskenään.
Puolet koko kartanon liikevaihdosta tulee ravintolapalveluistamme.
Täällä tehdään kesällä niin kovin töitä, että hyvä
tiimi, joka paitsi osaa asiansa, myös viihtyy hyvin, on elintärkeä,
Lagerstam muotoilee.
KARTANOLOUNAS TARJONNAN KESKIÖSSÄ | Kartanon kesälounas
perustuu huolella mietittyyn buffet-valikoimaan. Keittiölle
tärkeintä on, että kaikki tehdään alusta lähtien itse puhtaista,
laadukkaista ja raikkaista raaka-aineista. Keittiön omistautuminen
asialleen näkyy ja maistuu: kesäkaudella lounas
vetää täyteen salin kahdesti joka päivä.
– Ajattelimme alussa, että kahvilatuote olisi se, joka vetää
asiakkaita, mutta nopeasti kävi ilmi, että lounaamme saa kansan
liikkeelle. Sana kiiri niin nopeasti, että jo ensimmäisenä
kesänä lounaalle oli lähes mahdotonta mahtua ilman pöytävarausta,
Lagerstam hymyilee.
– Olemme ottaneet osan kahvilalle varatusta
tilasta tällä kaudella ravintolan käyttöön.
Samalla muutimme lounasajan kahdeksi
kattaukseksi. Kahden kattauksen systeemi
helpottaa jatkuvaa ruuhkaa ja samalla
sen avulla voimme paremmin palvella myös
niitä, joilla ei ole pöytävarausta: kaikki eivät
välttämättä syö koko kattauksen ajan, Pekonen
kertoo.
sölle auki olevaksi hyvin palvelevaksi matkakohteeksi, ravintolamaailman
ulkopuolelta tuleva omistajapariskunta joutui
tekemään päätöksiä vieraassa maailmassa.
– Koska itse olimme aivan muiden alojen asiantuntijoita,
juttelimme ruokaa ja ravintolamaailmaa tuntevien ihmisten
kanssa siitä, miten ravintolatarjonta kannattaisi rakentaa ja
millainen ruokatuote olisi tällaisessa ympäristössä kiinnostava,
Lagerstam kertaa.
– Pohdimme aluksi mukaan ulkopuolista ravintoloitsijaa,
mutta emme halunneet ottaa sitä riskiä, että ravintolatuote
lähtee muuntumaan sellaiseksi, mikä ei enää tue kartanon
kulttuurituotetta. Päätimme, että on järkevintä pitää langat
omissa käsissä ja ryhtyä ravintoloitsijoiksi, joilla on ympärillään
vahva ja asiantunteva ammattilaisten tiimi.
Laukon kartanon keittiöstä vastaavaksi löytyi Jarkko Pekonen.
Mikkeliläinen Pekonen on tehnyt pitkän uran keittiöpäällikkönä
ja on vaikuttanut muun muassa Tertin kartanossa.
Omistajat pitävät yhdessä Pekosen kanssa yhdessä huolta
siitä, että kartanon palvelukokonaisuus on yhtenäinen ja kivijalat
– kulttuuri ja ruoka – tukevat toisiaan.
Laukkoon Pekonen löytyi yhteisen
tutun kautta.
– Laukossa myyntipäällikkönä vaikuttava
Ville Ikonen soitti minulle Mikkeliin
ja kysyi, olisinko vielä kerran valmis
muuttamaan toiselle puolelle maata, kun
tarjolla olisi aivan minunnäköiseni paikka.
Olin heti kiinnostunut, päädyin valmistamaan
Liisalle ja Jounille koeillallisen, löysimme
yhteisen sävelen ja nyt olen täällä
Laukon kartanolounaalta löytyy
myös muodikkaita raaka-aineita,
kuten kvinoaa ja linssejä.
20 LAUTASELLE 8 –9 | 2017