L A A D U K K A A T V A L M I S K O M P O N E N T I T
TUOTEVALIKOIMAN LAAJENNUS osui aikaan, jolloin
kustannukset kasvoivat ja samalla ammattitaitoisesta
keittiöhenkilökunnasta alkoi olla pulaa. Ei ollut
enää varaa pitää ihmisiä kuorimassa perunoita
ja teholukuja alettiin syynätä aiempaa tarkemmin.
– Ravintoloitsijat huomasivat, että lihapullamme
olivat aivan kuin omassa keittiössä tehtyjä. Sana
alkoi kiiriä, että on kaksi kokkia, jotka tekevät
työarkea helpottavia herkullisia tuotteita. Silloin
päätimme pitää aina mielessä, että meillä on vain
meidän tuotteemme. Sen on oltava ikuisesti yhtä
laadukas kuin alussa.
Helsingin Teurastamon alueella, museoviraston
suojelemassa talossa toimintansa aloittaneen yrityksen
käännekohta oli vuosi 2005, kun toiminta
oli kasvanut siihen mittaan, että tilat kävivät pieniksi.
Silloin oli tehtävä tärkeitä päätöksiä: uskotaan
hommaan niin paljon, että kasvetaan rohkeasti
ulos vanhoista toimitiloista ja tehdään sijoituksia
tai vaihdetaan hommia.
VUONNA 2006 OMISTUSPOHJAAN tehtiin muutoksia
ja yritykseen tulivat mukaan rahoitusjärjestelyjen
kautta nykyinen pääomistaja Wilhelm Rosenlew.
Yritys muutti uusiin ja suurempiin toimitiloihin ja
sijoitti tuotantolaitteisiin.
Vaikka rahoitus haettiin sijoitusmaailman osaajalta,
Luotonen kuvailee neljän miehen omistamaa
yritystä perheyritykseksi.
– Meillä on täällä perheyrityksen meininki,
kaikki tekevät hommia todella sitoutuneesti. Ketterä
porukkamme kehittää tarpeen mukaan uuden
tuotteen yhteistyökumppanille vaikka yön yli,
Luotonen lupaa.
Muutaman viime vuoden aikana Lagerblad
Foods on päässyt kehittämään myös vegaanisia
tuotteita. Kasvisruoan kysyntään on vastattu
muun muassa falafeleilla.
– Vegaanituotteiden kehityksen edessä klassisen
ranskalaisen keittiön koulutuksen saanut oli
hetken kujalla. Teimme tuotekehittäjämme Toni
Skogin kanssa monet kokeilut, ennen kuin oikeat
reseptit löytyivät. Falafelit opettivat meidät tekemään
vegaanisia komponentteja, minkä jälkeen
olemme kehittäneet monia hyviä tuotteita, muun
muassa herne-punajuuripihvit kotimaisesta raakaaineesta.
MAKUBALANSSI ON tärkein asia yrityksen tuotteissa.
– Emme koskaan osta valmiita reseptejä, koska
haluamme oman saundin. Jos tekisimme valmiilla
resepteillä samaa kuin muut, olisimme vain hissimusiikkia.
Me haluamme olla täysillä soiva orkesteri!
Jauhelihatuotteet ovat Lagerblad Foodsin suurin
tuoteryhmä. Rinnalle on noussut muiden liha-
ja kasvistuotteiden lisäksi kalaa sekä kotimaisesta
broilerista tehtyjä tuotteita.
– Paistamme valuraudalla muikkua ja Suomen
100-vuotisjuhlan kunniaksi myös silakkaa. Lounasasiakkaat
rakastavat näitä tuotteita, mutta ne
vievät keittiössä paljon työaikaa. Valurautapaistolla
ja käsin leivityksellä saamme aikaan autenttisen
ja herkullisen tuotteen, joka maistuu ja tuoksuu
vastapaistetulta asiakkaan lautasella lyhyen uunissa
lämmityksen jälkeen.
MUIKUT, YRITYKSEN MYYNTIVALTTI LIHAPULLAT ja vegepihvit
toimitetaan asiakkaille kypsinä pakasteina.
Tuotantotiloissa vastapaistetut tuotteet menevät
jäähdytyksen kautta suoraan pakastukseen, joten
komponentit saapuvat asiakkaille tasalaatuisina.
– Aloitimme raakapakasteista ja yhdessä vaiheessa
teimme kypsää ja raakaa rinnakkain. Kun
huomasimme, ettei siinä ole mitään järkeä, siirryimme
kokonaan kypsäpakasteeseen. Se on tuotteiden
laadun kannalta paras tapa toimia, eikä säilöntäaineitakaan
tarvita, Luotonen muistuttaa.
Kokonaan kypsään pakasteeseen siirtyminen oli
yritykselle riski. Asiakkaat olivat tottuneet ostamaan
raakapakasteita, ei valmiiksi kypsennettyä tuotetta.
– Kypsässä pakasteessa tuotteen käyttöhinta on
ostohinta: kypsennyshävikki jää tänne meille. Alkutotuttelun
jälkeen asiakkaat tajusivat, että meillä
paistettu tuote on maultaan sama kuin raakana
ostettu, ainoastaan helpompi valmistaa ja aiempaa
tasalaatuisempi.
Raakapakasteen perään eivät Lagerblad Foodsin
asiakkaat enää kysele. Kypsät pakastetut, laadukkaat
komponentit ovat keittiöissä arkipäivää ja Lagerblad
Foodsin tuotekehityksessä suunnitellaan
kuumeisesti jo seuraavia uusia menestystuotteita. n
Timo Luotonen
ja suositut
lihapyörykät.
LAUTASELLE 8 –9 | 2017 49