” Jos ottaa jotain valmistetta,
ei saa syödä toista valmistetta,
jossa on samoja aineita.”
FINLANDS SJÖFART J SUOMEN MERENKULKU 57
vieläkään saa D-vitamiinia tarpeeksi, vaikka sitä alettiin
jo kuusi vuotta sitten reilulla kädellä lisätä maitoihin ja
rasvoihin. Jos maitotuotteet tai levitteet eivät maistu,
ainakin kymmenen mikrogramman päivittäinen lisä on
paikallaan. Kaikille yli 65-vuotiaille suositellaan yli 20
mikrogramman D-vitamiinilisää päivittäin. Aurinkoisen
kesän antamat D-vitamiinivarastot riittävät syys-lokakuul-le.
Suomalaiset eivät saa tarpeeksi myöskään foolihappoa.
Ruisleipä on oikea foolihappopommi. Sitä on myös
erityisesti tummanvihreissä kasviksissa.
Myös jodin saannissa on usein puutteita. Jodi on
kivennäisaine, jota saadaan maaperästä. Parhaita jodin
lähteitä ovat täysjyvävilja ja maitotuotteet, ja väestötasol-la
jodin puutetta on paikkailtu lisäämällä jodia suolaan.
Trendisuoloissa kuten ruususuolassa, Havaijin suolassa ja
puhtaassa merisuolassa ei ole jodia. Jodi kannattaakin
ottaa nimenomaan ruoasta, sillä ravintolisien käyttö voi
olla riskialtista. Jodin puutos häiritsee kilpirauhasen
toimintaa, mutta myös liikasaanti voi johtaa vajaatoimin-nan
pahenemiseen tai kilpirauhasen liikatoimintaan.
Jos osataan syödä kalaa ja perunaa, valmistaa kiisselei-tä
ja arvostaa mustaherukkamehua ja aamupuuroa, on
ruokavalio tällä perinteisellä tavalla monipuolinen ja
ruoasta saadaan kaikki tarvittavat vitamiinit ja kiven-näisaineet
eikä purkkivitamiineihin tarvitse turvautua.
Ruokaympyrän hyväksikäyttö tai ruokaterapeutin ohjeet
auttavat monipuolisen ruokavalion laadinnassa. On
lohdullista kuitenkin tietää, että ruokavalion ei tarvitse
olla täydellinen. Jos et tänään jaksanut pilkkoa salaattia,
ei vielä ole syytä huoleen. Jokaista vitamiinia ei tarvitse
jäädä pähkäilemään, vaan nyrkkisääntönä voi vaikkapa
pyrkiä syömään ruokaympyrän jokaisesta lohkosta
päivittäin.
Ja kun ruokavalion perusta on kunnossa, ruoasta saa
kuin saakin tarpeeksi vitamiineja. Monipuolinen ruokava-lio
takaa vitamiinien riittävän saannin ravinnosta D-vita-miinia
lukuun ottamatta ja vitamiinilisien käytössä on
yksi selkeä nyrkkisääntö: ”Jos ottaa jotain valmistetta, ei
saa syödä toista valmistetta, jossa on samoja aineita.” •
TEKSTI : MARJO PEURALA