Ravintoaineet
lautaselta
Vitamiinivalmisteiden ja ravintolisien ehdottomasti suurin ongelma on se, että
ne tuudittavat popsijansa valheelliseen ravitsemuskuplaan. Kun pilleri on
nautittu, alkaa oitis tuntua siltä, että terveyden edistämiseen on satsattu ja
itsestä on pidetty hyvää huolta.
56 SUOMEN MERENKULKU J FINLANDS SJÖFART
M utta vaikka pitsanpalat huuhtelisi alas
millaisilla vitamiinilitkuilla tahansa,
ne eivät muutu hyväksi ateriaksi. Jos
ruokavalion kokonaisuus on pielessä,
sitä ei voi pelastaa lisäravinteilla. Mikään
vitamiinivalmiste ei pysty korvaamaan terveelli-sen
ruoan terveysvaikutuksia, vaan vitamiinin-saannistaan
kiinnostuneen on aivan välttämättä
kiinnostuttava myös omasta ruokavaliostaan.
Vitamiinien nauttiminen ruoan muodossa on
parempi vaihtoehto, koska ruoasta saadaan
vitamiinien lisäksi myös muita terveyden
kannalta hyödyllisiä yhdisteitä ja vitamiinien
imeytyminen ruoasta on myös tehokkaampaa
kuin vitamiinilisistä.
Kun olo on ollut pitkään esimerkiksi väsynyt
ja yleinen vireystila nuupahtanut, saattaa olo
johtua D-vitamiinin puutteesta. Myös C-vitamii-nin
puute voi aiheuttaa väsymystä ja ärtyisyyttä.
Väsymys voi tosin johtua myös liian vähäisestä
vedenjuonnista. Moni aikuinen unohtaa, että
päivässä tulisi juoda kaksikin litraa vettä.
Kasvi- ja kalaöljyjen puute aiheuttavat myös
vetämätöntä oloa. Ohentuneet hiukset ja hauras-tuneet
kynnet saattavat taas paljastaa sinkin
puutteen. Jos ateriaa koostaessaan ajattelee
vitamiineja, tuleekin touhusta aikamoista
aivojumppaa. Oliko sitä K-vitamiinia vihreissä
vai oransseissa vihanneksissa? Minkä verran
porkkanaraastetta pitäisi pupeltaa päivässä,
jotta vitamiinintarve tulisi tyydytetyksi?
Tunnemme noin sata ihmiselle välttämätöntä
ravintoainetta, mutta saattaa olla monia aineita,
joita emme edes tunne. Kun ruokavalio on
mahdollisimman monipuolinen ja sisältää paljon
kasviksia, niin varmistetaan riittävä vitamiinien
ja kivennäisaineiden saanti. Jos ruokavaliota
rajoittaa esimerkiksi joku allergia - maito tai kala
- sitä suurempi riski on, ettei kaikkea kehon
tarvitsemaa saadakaan luonnollisista elintarvik-keista.
Ainakin näissä tapauksissa purkilla
käynti on tarpeen. Yhteensä kuusi kourallista
vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivässä on
edelleen tarpeen. Vanha tuttu lautasmallikin on
voimissaan.
Eniten tutkijat ovat huolissaan suomalaisten
D-vitamiinin saannista. Sen puute edesauttaa
muun muassa osteoporoosia. Suomalaiset eivät