FINLANDS SJÖFART J SUOMEN MERENKULKU 59
M en oavsett vilket vitaminblask man sköljer ner
pizzan med så förvandlas den inte till en bra
måltid. Om kosten är helt uppåt väggarna kan
man inte rädda den med kosttillskott. Inget
vitaminpreparat kan ersätta hälsoeffekterna av en
hälsosam kost, utan den som är intresserad av sitt
vitaminintag måste ovillkorligen också intressera sig för
sin kost. Det är ett bättre alternativ att få i sig vitaminer
genom maten, eftersom man då även får i sig andra nyttiga
föreningar och eftersom kroppen också tar upp vitaminer
bättre från maten än från vitamintillskott.
Om man t.ex. varit trött en längre tid och känner sig all-mänt
vissen kan man ha brist på D-vitamin. C-vitaminbrist
kan också orsaka trötthet och irritation. Tröttheten kan å
andra sidan också bero på att man dricker för lite vatten.
Många vuxna glömmer bort att man ska dricka upp till
två liter vatten per dag. Bristen på vegetabiliska oljor och
fiskoljor gör också att man känner sig seg. Tunt hår och
sköra naglar kan i sin tur vara ett tecken på zinkbrist. Att
tänka på vitaminer när man sätter ihop en måltid orsakar
ett visst huvudbry. Finns K-vitamin i gröna eller orangea
grönsaker? Hur mycket riven morot måste jag äta varje dag
för att täcka mitt vitaminbehov?
Vi känner till ett hundratal näringsämnen som vi måste
få i oss, men det kan finnas många som vi inte känner till
alls. När kosten är så varierande som möjligt och innehåller
mycket grönsaker så tryggar man ett tillräckligt intag av vi-taminer
och mineraler. Om någon allergi – som mjölk eller
fisk – begränsar kosten så är risken större att man inte får
i sig allt man behöver från naturliga livsmedel. I sådana fall
behöver man ta tillskott. Sex nävar grönsaker, frukter och
bär per dag behövs fortfarande. Den gamla goda tallriks-modellen
gäller fortfarande.
Forskarna är mest bekymrade över finländarnas intag
av D-vitaminer. Bristen på D-vitamin orsakar bland annat
osteoporos. Finländarna får fortfarande inte i sig tillräck-ligt
med D-vitamin, trots att man började lägga till det i
mjölk och fetter i rejäla mängder för sex år sedan. Om man
inte tycker om mjölkprodukter eller smör behöver man ta
ett dagligt tillskott av åtminstone tio mikrogram D-vitamin.
Alla över 65 år rekommenderas ett dagligt tillskott av över
20 mikrogram D-vitamin. D-vitaminförråden som vi får
under en solig sommar räcker fram till september-oktober.
Finländarna får inte heller i sig tillräckligt med folsyra.
Rågbröd är en riktig folsyrabomb. Folsyra finns också i
framför allt mörkgröna grönsaker.
Många lider också brist på jod. Jod är ett mineral som
man får från marken. De bästa jodkällorna är fullkorns-spannmål
och mjölkprodukter, och på befolkningsnivå har
man kompenserat jodbristen genom att tillsätta jod i salt.
Trendsalter som rosensalt, Hawaii-salt och rent havssalt
innehåller inte jod. Man bör få i sig jod från just maten,
eftersom det kan vara riskabelt att ta det som kosttillskott.
Bristen på jod stör sköldkörtelfunktionen, men för mycket
jod kan också förvärra bristfunktionen eller leda till över-funktion
av sköldkörteln.
Om man äter fisk och potatis, gör kräm och tycker om
svartvinbärssaft och morgongröt har man på detta traditio-nella
vis en varierande kost och får i sig alla vitaminer och
mineraler från maten. Då behöver man inte förlita sig på
burkvitaminer. Genom att följa kostcirkeln eller anvisning-arna
från en kostrådgivare kan man få en varierande kost.
Däremot är det trösterikt att veta att kosten inte måste
vara perfekt. Om du inte orkade skära till sallad idag behö-ver
du inte oroa dig. Man behöver inte fundera på vartenda
litet vitamin, utan man kan ha det som tumregel att försöka
äta något från varje del av kostcirkeln varje dag.
Och om man en bra grundläggande kost får man i sig
tillräckligt med vitaminer. En varierande kost tryggar ett
tillräckligt intag av vitaminer med undantag för D-vitamin,
och när det gäller vitamintillskott finns det en tydlig tum-regel:
”Om man tar ett preparat får man inte äta ett annat
preparat med samma ämnen.” •
TEXT: MARJO PEURALA