Juustoportin Keisarinjuusto ja Valion Viola® maustamaton tuorejuusto valittiin Suomen parhaiksi
juustoiksi Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja
Juustonvalmistajain säätiön järjestämässä valtakunnallisessa laatuarvioinnissa. Kilpailuun osallistui yli
sata suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 12 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras
kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Juustoportin Keisarinjuusto ja Valion Viola® maustamaton
tuorejuusto ovat Suomen parhaat juustot 2018
Parhaan kypsytetyn juuston tittelin voitti kit-tijuusto,
Juustoportin valmistama Keisarin-juusto.
Juustoon on käytetty sekä vuohen että
lehmän maitoa. Juustoa luonnehdittiin aro-mikkaaksi,
täyteläiseksi, hienostuneeksi, hu-najaiseksi
sekä pähkinäiseksi. Erikoiskiitosta
juusto sai tasapainoisesta kokonaisuudesta.
Parhaaksi tuorejuustoksi valittiin Valio
Joensuun valmistama Valio Viola ® mausta-maton
tuorejuusto. Juustoa kuvattiin täyteläi-seksi,
raikkaan happamaksi sekä maukkaan
kermaiseksi.
Paras kypsytetty ja paras tuorejuusto va-littiin
12 kilpailusarjan voittajien joukosta.
Yhteensä kilpailuun osallistui 115 juustoa 19
eri valmistajalta. Lisäksi tapahtumassa valit-tiin
yleisön suosikkijuusto, joka on vuonna
2018 Valio Lapinlahden valmistama Valio
Alppi Kreivi®. Yleisö antoi tunnustusta eri-koisesti
sopivan voimakkaasta ja tasapainoi-sesta
mausta sekä hyvästä jälkimausta. Voit-taja
sai muotoilija Samuli Alosen valmis-taman
pronssisen kiertopalkinnon ”Juus-tomestari”.
Seuraavat sijat yleisön suosikki-juustoina
saivat Juustoportin Keisarinjuusto
ja Kolatun Waldemar Kuttucheddar.
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa nel-jän
juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet
edustivat muun muassa eri juustonvalmis-tajia,
elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa ja
luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet
Joka toinen vuosi järjestettävän juustojen laatukilpailun tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suo-malaisten
maitotalous 5 | 2018 • 21
juuston tuntemusta.
antoivat juustoille pisteitä kolmessa katego-riassa,
jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä
maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotet-tiin
kunkin juustoryhmän tärkeimpiä omi-naisuuksia,
joista maku on kuitenkin aina
tärkein. Näyttelyssä olleet kypsytetyt juus-to
lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Heikki
Hurstin kautta.
Vuoden Juustoteko
Juustojen lisäksi tapahtumassa palkittiin
Vuoden juustotekona eduskunnassa järjes-tetyn
Juustopäivän järjestäjät Sakari Juurus,
Heikki Kykkänen ja Anja Pölönen. Juusto-päivässä
suomalaiset juustonvalmistajat pää-sivät
esittelemään tuotteitaan kansanedusta-jille
ja kertomaan näkemyksistään maa- ja
metsätalousvaliokunnassa.
Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat 2018
Emmental-juustot: Valio Emmental punaleima,
valmistaja Valio Lapinlahti
Edam / Gouda tyyppiset juustot: Valio Hienoin Salaneuvos®,
valmistaja Valio Lapinlahti
Murukolojuustot: Ålands Special 50+, valmistaja Ålands Centralandelslag
Kittijuustot: Keisarinjuusto, valmistaja Juustoportti
Erikoisjuustot: Valio Alppi Kreivi®, valmistaja Valio Lapinlahti
Homejuustot: Valio Aura® Gold, valmistaja Valio Äänekoski
Kevytjuustot: Valio Oltermanni® 17, valmistaja Valio Haapavesi
Cheddar-juustot: Kolatun Waldemar Kuttucheddar, valmistaja Kolatun Juustola
Maustamattomat tuorejuustot: Valio Viola® maustamaton tuorejuusto,
valmistaja Valio Joensuu
Maustetut tuorejuustot: Valio Viola® kolme pippuria tuorejuusto, valmistaja Valio Joensuu
Sulatejuustot: Valio Kippari®, valmistaja Valio Vantaa
Höylättävä maito-kasviöljyvalmisteet: Julia 17 rypsijuustovalmiste,
valmistaja Juustoportti
MATTI HAUTANIEMI
Lisää www.juustonvalmistajat.fi
/www.juustonvalmistajat.fi