palkittuja
Juustopöytä ry juhli 40-vuotistaivaltaan
Kultainen Juustohöylä
-palkinto valiolaiselle juusto-osaamiselle
Juustopöytä ry:n Kultainen Juustohöylä -pal-kinto
myönnettiin tänä vuonna suomalaisen
juuston ja juustokulttuurin edistämiseksi Va-liolle
ja elämäntyöstä Valion juustoasiantun-tijoille
Anja Pölöselle ja Matti Kärjelle.
Yhdeksännen kerran jaettu Kultainen
Juustohöylä -palkinto on Juustopöytä-yhdis-tyksen
huomionosoitus suomalaisessa juus-tomaailmassa
suuren panoksen antaneel-le
yksityishenkilölle, yhteisölle, yhtiölle tai
muulle taholle. Tämänvuotisella palkinnolla
juustoseura halusi nostaa esiin elämäntyötä
juustojen parissa.
– Valio tekee pitkäjänteistä, vahvaan tut-kimukseen
ja osaamiseen perustuvaa työtä
suomalaisten juustojen kehittämiseksi. Juus-topöydässä
pidämme tärkeänä, että nostam-me
esiin juuston todellisia taitajia, perustelee
yhdistys valintaansa.
Vuoden 2018 palkinto on huomionosoi-tus
myös Juustopöydän historialle, joka sai
alkunsa 1978, kun Valiolla työskennelleen
ministeri Marjatta Väänäsen aloitteesta 100
yhteiskunnan eri aloilla johtavassa asemassa
toimivaa naista kokoontui Helsinkiin ja pe-rusti
yhdistyksen edistääkseen juuston kulu-tusta
ja monipuolista ruokakulttuuria.
Juustokulttuuri kehittyy
Valion juustomestari Anja Pölönen ja johta-va
teknologia-asiantuntija Matti Kärki aloit-tivat
molemmat työuransa Valiolla 1980-lu-vulla.
Työ suomalaisen juuston parissa on ol-lut
monipuolista ja palkitsevaa. Nyt he kier-tävät
yhdessä juustoloita; Anja Pölönen on
juustojen laadunhallinnan huippuasiantun-tija,
Matti Kärki teknologian.
Pölönen toivoo näkevänsä suomalaisen
juustokulttuurin kehittyvän siten, että suo-malaiset
ostavat jatkossa yhä enemmän koti-maisia
juustoja. Hän uskoo kotimaisten juus-tojen
valikoiman kasvavan.
– Luulen, että tulevaisuudessa voimak-kaampien
juustojen makumaailma puhutte-lee
yhä useampia suomalaisia. Arkisin syö-dään
perusjuustoja ja viikonloppuisin herku-tellaan
jollain muulla, toteaa Pölönen.
20 • maitotalous 5 | 2018
– Parasta tässä työssä on, että muutos
on jatkuvaa. Suomalainen juustokulttuu-ri
muuttuu ja oma työ tietysti sen mukana.
Esimerkiksi 80-luvulla ei Suomessa ollut pal-joakaan
tuontijuustoja, vaan pienemmätkin
erikoisjuustot tehtiin itse. Seuraavalla vuosi-kymmenellä
taas kevytjuustojen kehittämi-nen
oli isossa roolissa, sanoo Kärki.
Juustopöytä luovutti palkinnot 26.10.2018
40-vuotisjuhlassaan hotelli Kämpissä.
Juustomestari Anja Pölönen.
Juustopöytä ry on vuonna 1978 perustet-tu
naisten juustoseura, jossa on reilut 250
jäsentä.
Juustopöydän tärkeimpiä tehtäviä ovat
juustotietämyksen lisääminen, ruokakult-tuurin
ja erityisesti juuston monipuolisen
käytön edistäminen.
www.juustopoyta.fi
@Juustopöytä
#Juustopöytäry
Teknologia-asiantuntija Matti Kärki.
/www.juustopoyta.fi