maailmalta
KOONNUT MARTIN VIRTA
Meijerituotteiden vienti on
melkein status quo
VUODEN 2018 ensimmäisen vuosipuoliskon
aikana Tanskan meijerituotteiden vienti on
ollut 10,27 miljoonaa Tanskan kruunua (DKK).
Tämä on prosentin enemmän kuin edellis-vuonna
vastaavana aikana. Hinnat ovat toki
olleet alempia, mutta vastaanotettu maito-määrä
on ollut 2,4 prosenttia korkeampi, joten
tuotteita on valmistettu enemmän. Jäätelön,
voin ja voiöljyn määrät on jopa kasvaneet 30
prosentilla ja niiden arvo vastaavasti on nous-sut
26 prosentilla. Luvut perustuvat siihen, et-tä
ensin on tuotu näitä tuotteita Tanskaan ja
sitten niitä on edelleen viety muihin maihin.
Voi on pienin ryhmä, juusto taas suurin ryh-mä,
joka vastaa puolet arvosta. Juustoissa on
huomattu pieni noin 4 prosentin nousu. Tähän
voidaan olla tyytyväisiä, koska kilpailu on ko-vaa
maailmalla. Markkinahinnat ovat alhaisia.
*status quo ’hallitseva tila’, ’nykyinen tila’
Kestäviä kuluttajia
tulevaisuudessa
TANSKALAISET kutsuvat vuosina 1980-2000
syntyneitä milleniumeja kestäviksi kuluttajik-si.
Arlan tutkimuksen mukaan puolet näistä
18-35 -ikäisistä haluaa tehdä kestäviä valin-toja
päivittäin. Ainoastaan kolmannes hei-dän
vanhemmistaan arvostavat samoja ar-voja.
Arla haluaa olla mukana suuntauksessa
ja tuottaa tuotteita, jotka vastaavat näihin
arvoihin. Mukana olevat sitoutuvat noudat-tamaan
sovittuja asioita, kuten esimerkiksi
ilmoittamaan, miten tuote on valmistettu,
miten ympäristöohjeita noudatettu ja onko
tuote tarpeeksi vihreä.
22 • maitotalous 3 | 2018
Nestléltä a2-maidosta valmistettu äidinmaitokorvike
NESTLÉ tuo markkinoille a2-maidosta valmistetun äidinmaitokorvikkeen. Uusi äidinmaidon-korvike
on lähempänä äidinmaitoa kuin tavallisesta maidosta valmistettu, ja on siksi parem-pi
lapsille. Aikaisemmin australialainen A Milk meijeri on ollut markkinajohtaja, nyt on myös
muita a2-maitoa valmistavia meijereitä, kuten Freedom Foods ja Fonterra.
Meijerikonevalmistaja Lely
uskoo maidon suoramyyntiin
LYPSYROBOTTEJA valmistava Lely on alkanut
valmistaa myös minimeijereitä. Jatkossa Lely
ei ainoastaan valmista lypsyrobotteja, vaan se
myös käsittelee maidon myyntiä varten ku-luttajille.
Tuotantoketju on todella lyhyt, kos-ka
heti lypsyn jälkeen tulee erilaiset olosuh-teet
huomioiva maidon käsittely. Ensimmäisiä
minimeijereitä on jo olemassa Hollannissa.
62 % juustoista ylittää
suolapitoisuusrajat
VUODESTA 2011 on seurattu suolan käyttöä
ruoissa sekä miten suolan määrää voisi alen-taa
ruoassa. Tanskan elintarvikevirasto on
muun muassa seurannut pakastepitsojen,
valmisruokien ja kalatuotteiden suolapitoi-suuksia.
Juustojen osalta on huomattu, että
suolapitoisuudet ylittävät asetetut rajat. Ho-mejuustojen
osalta on suurimmat ylitykset.
Maito voi vähentää riskiä sairastua
elintasosairauksiin
MAITOTUOTTEET, kuten maito ja jogurtti, voivat vähentää riskiä
sairastua metaboliseen oireyhtymään, hidastaa sairastumista sy-dänsairauksiin
ja kakkostyypin diabetekseen. Väitteet perustuvat
yli 30 uuteen meta-analyysiin, joita on tehty ympäri maailmaa
kuten USA:ssa, Euroopassa ja Aasiassa. Maidon on aina tiedet-ty
sisältävän tärkeitä ravintoaineita. Tehdyillä analyyseillä tämä
tieto vahvistui: meijerituotteilla on positiivinen teho terveenä
pysymiseen sekä olla sairastumatta vakaviin elintasosairauksiin.