ja keskittymään olennaiseen eli laadukkai-den
juustojen valmistamiseen, Jyrki Vaitti-nen
kertoo.
Juustola on toteuttanut saneerausohjel-maa
nyt vuoden ajan. Jyrki Vaittisen mu-kaan
saneeraus ei käytännössä ole vaikutta-nut
juustolan päivittäiseen työhön juurikaan.
- Kuusamon Juuston taloudellinen ti-lanne
on koko ajan parempaan päin, ja uu-sia
investointejakin on suunnitelmissa. Yksi
isoimmista haasteista varmaan on maidon-hankinta
tässä lähialueella, jolla varmistettai-siin
maidonsaanti tulevalle kasvulle.
Myös tuotekehitystä tehdään koko ajan.
Esimerkiksi syksyllä Kuusamon Juusto tuo
markkinoille uuden tuplasiivujuuston.
- Meillä on jo ollut markkinoilla siivu-tettu
savujuusto, nyt tulee myös gouda- ja
emmentaljuusto siivutettuina. Siivut erottu-vat
kilpailijoistaan siten, että olemme jo val-miiksi
puolittaneet siivut leivän päälle sopi-viksi,
puhumme itse tuplasiivuista, Jyrki Vait-tinen
paljastaa.
Kuusamon Juusto Oy
- perustettu 2013
- liikevaihto 25 miljoonaa euroa vuon-na
maitotalous 4 | 2018 • 21
2017
- työntekijöitä 80
- tuotteet: palajuustot, juustoviipaleet,
sulatejuusto, juustoraaste
Valmiiksi puolitetut juustosiivut tulivat
markkinoille syksyllä
>
ton valmistuksen Suomessa ja myi osuuten-sa
Kuusamon Osuusmeijerille.
- Tuolloin Kuusamon Osuusmeijerissä
tehtiin päätös, että täällä Kuusamossa jatke-taan
juuston valmistusta. Juustolan nimeksi
tuli Kuusamon Juusto ja vuosi 2013 oli en-simmäinen
vuosi itsenäisenä juustolana, Jyr-ki
Vaittinen sanoo.
Kuusamon Juustossa työskentelee noin
80 työntekijää. Vaikka Kuusamo saattaa jos-tain
päin katsottuna olla kaukana, on sen si-jainti
keskellä hienoa luontoa myös vahvuus
työntekijöitä haettaessa.
- Ne, jotka tänne tulevat, tykkäävät olla.
Turhat rönsyt pois
Kuusamon Juusto on kärsinyt taloudelli-sista
vaikeuksista ja siksi joutunut hakeu-tumaan
yrityssaneeraukseen. Vuoden 2017
kesäkuussa meijeri sai hyväksytettyä seitse-män
vuoden mittaisen saneerausohjelman.
Talous lähti kasvamaan jo saman vuoden ai-kana
ja toiminta on saatu nyt kannattavaksi.
- Tärkeimpänä tekijänä tässä on varmasti
volyymin kasvu. Viime vuonna kasvoimme
noin 23 % ja tämä on tärkein yksittäinen te-kijä
toiminnan kääntymisessä kannattavak-si.
Olemme myös pyrkineet karsimaan juus-ton
valmistamisen ympäriltä kaikki rönsyt