meijeriuutisia
Ruokatalo Valio ja sen omistajaosuuskunnat lahjoittavat viidelle suomalaiselle ammattikorkeakoululle
kullekin 50 000 euroa. Lahjoituksella Valio haluaa varmistaa, että Suomesta löytyy jatkossakin eri alojen
ammattilaisia elintarvikkeiden tuotantoon, tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen. Valio on vuosien
kuluessa työllistänyt satoja ammattikorkeakoulujen kasvatteja harjoittelujaksoille ja vakituiseen työhön.
Valio lahjoittaa 250 000 euroa ammattikorkeakouluille
Valio tekee lahjoituksen Seinäjoen, Jyväsky-län
ja Hämeen ammattikorkeakouluille sekä
Savonia ammattikorkeakoululle ja Metropo-lia
ammattikorkeakoululle. Moni lahjoituk-sen
saaneista korkeakouluista sijaitsee maa-kunnissa,
joissa on paljon maidontuotantoa
ja Valion tehtaita.
- Suomessa on erinomaista elintarvike-alan
opetusta. Esimerkiksi Hämeen ammat-tikorkeakoulusta
valmistuu maitoteknologi-an
osaajia, joista moni työskentelee valmis-tuttuaan
Valiolla. Meillä työurat ovat tyy-pillisesti
aika pitkiä ja usein myös vaihtele-via:
esimerkiksi tuotekehityksestä siirrytään
tehtaalle ja toisinpäin. Teemme yhteistyötä
myös Hämeen ammatti-instituutin meijeri-koulutuksen
ja opetusmeijerin kanssa opis-kelujen
aikana”, sanoo Valion henkilöstöjoh-taja
Lasse Lintilä.
Ammattikorkeakoulut voivat itse päättää
rahojen käytöstä. Seinäjoen ammattikorkea-koulu
M E I J ERI STI – MONIMUOTOKOU LUTUS
24 • maitotalous 4 | 2018
Hakuaika 20.8. – 16.11.2018
Opinnot alkavat 11.2.2019.
Orientaatiopäivä 10.1.2019.
Hakuohjeet www.hami.fi
AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on työpaikka
meijerissä, mutta ovat vailla alan ammatillista koulu-tusta.
Koulutus antaa valmiudet työskennellä meijerei-den
mm. vastaanotto/yhteiskäsittelyn, eri meijerituot-teiden
valmistuksen ja laadunvalvonnan tehtävissä.
Opinnot koostuvat lähi- ja etäjaksoista.
aikoo kehittää opetus- ja tutkimusla-boratoriota.
- Lahjoitus on tärkeä viesti siitä, että Va-lio
tukee elintarvikealaan liittyvää koulutus-ta
ja tutkimusta koko maassa. 50 000 euroa
koulua kohti on merkittävä summa opetuk-sen
kehittämiseen. Yhteinen haasteemme on
alan osaajapulaan vastaaminen. Ruoka kiin-nostaa
ihmisiä, mutta alan opiskelun pitäisi
kiinnostaa yhä useampaa nuorta suomalais-ta.
Yhteisillä tutkimus- ja kehittämishank-keilla
on koko ajan suurempi merkitys am-mattikorkeakoulujen
ja Valion välisessä yh-teistyössä.
Lahjoitus kannustaa meitä kehit-tämään
yhteistyötä edelleen, sanoo rehtori
Tapio Varmola Seinäjoen ammattikorkea-koulusta.
Valio on 5 300 suomalaisen maitotilan
omistama yritys. Maitotilat omistavat Valion
alueellisten hankintaosuuskuntien kautta.
Osuuskunnat Maitosuomi, ItäMaito, Tuot-tajain
Maito, Pohjolan Maito ja Länsi-Maito
sekä Evijärven Osuusmeijeri tuottavat yh-dessä
noin 80 prosenttia Suomen maidos-ta.
Valio ja maitotilat työllistävät Suomessa
30 000 ihmistä.
Valio on tukenut suomalaista korkeakou-lutusta
ennenkin. Vuonna 1980 ruokatalo oli
käynnistämässä Helsingin yliopiston maito-teknologian
lehtoraattia ja maksoi ensim-mäiset
viisi vuotta lehtorin palkan. Vuonna
2010 Valio teki kolmen miljoonan euron lah-joituksen
uudelle Aalto yliopistolle. (Valio)
/www.hami.fi