Kuusamon Juusto...
Jyrki Vaittinen jättää tehtävänsä seu-raajalleen
hyvillä mielin.
22 • maitotalous 3 | 2018
Juustosta ratkaisu
tuottajien kriisiin
Suomalaista tuottajaa piinaavat tuontijuustot sekä mennyt rutikuiva kesä saivat
suomalaiset meijerit laatimaan yhteisen tiedotteen tuottajien auttamiseksi. Valio,
Juustoportti ja Kuusamon Juusto toteavat tiedotteessaan, että puolet Suomessa
syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Nyt nämä juustonvalmistajat haluavat
herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi
suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se
taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että Suomessa on lä-hellä
tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa.
Viime kesän kuivuus ja heikko heinäsato ovat ajaneet maitotilat tukalaan ti-lanteeseen.
Rehun hinta on kallistunut niin paljon, ettei sen ostaminen ole kan-nattavaa.
Siksi useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen. Lisäksi suomalaisten mai-dontuottajien
tilannetta on vaikeuttanut pitkään jatkunut maailmanlaajuinen
maidon ylituotanto, joka vaivaa monia muitakin maidontuottajamaita.
Moni on kysynyt, miten voisi auttaa viljelijöitä.
- Jos haluaa antaa mahdollisimman ison tuen maitotiloille, kannattaa valita
kaupassa suomalaisesta maidosta tehty tuote. Suomalaiset maitotilat omistavat
Valion, ja Valio maksaa kaikki tuotot 5 300 perhetilalle vastaanottamansa mai-don
hinnan kautta, kertoo kotimarkkinoista vastaava johtaja Elli Siltala Valiolta.
Yksi parhaista tavoista tuoda helpotusta maitotilallisten arkeen löytyy yllät-täen
juustohyllystä. Koska jokaista juustokiloa kohti tarvitaan 10 litraa maitoa,
on suomalaisen juuston ostaminen tehokas tapa tukea suomalaisia maitotiloja.
Tuontijuustoa vastaavan määrän valmistamiseen Suomessa tarvittaisiin noin
500 miljoonaa litraa maitoa. Se toisi noin 190 miljoonaa euroa lisää tuloja suo-malaisille
maitotilayrittäjille. Juuston paremman menekin myötä tuottajille pys-tyttäisiin
maksamaan enemmän maitolitrasta.
Juustonvalmistajat haluavat nostaa yhdessä myös suomalaisen ruoan arvos-tusta:
– Suomalaiset juustot valmistetaan puhtaasta maidosta, joka ei sisällä antibi-oottijäämiä
ja joka on lähellä tuotettu. Esimerkiksi meillä Kuusamon Juustossa
maito matkaa tilalta juustolaan keskimäärin 70 kilometriä, toimitusjohtaja Jar-mo
Oksman kertoo maailman pohjoisimman juustolan toiminnasta.
– Suomi on juustomaa siinä missä muutkin Euroopan perinteiset juustomaat.
Meillä on juustonvalmistustaitoa jopa sadan vuoden takaa, ja juustojemme ma-ku
ja laatu ovat maailmalla palkittuja. Kun syö suomalaista juustoa, varmistaa
samalla, että meillä tuotetaan puhdasta ja turvallista ruokaa jatkossakin, Juus-toportin
toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari summaa.
Keskustelu jatkuu Twitterissä: #suomalaistajuustoa
Uusi toimitusjohtaja
Kaksi vuotta sitten Kuusamoon tullessaan
Jyrki Vaittisella oli tavoitteenaan saada luo-tua
pohja kannattavalle liiketoiminnalle ja
nyt tavoite on saavutettu. Jyrki Vaittinen siir-tyy
syksyllä uusiin tehtäviin Helsinkiin, kun
hän aloittaa työnsä Zeeland Familyssa Suo-men
toiminnoista vastaavana operatiivisena
johtajana ja ensi vuoden alusta alkaen toimi-tusjohtajana.
- Minulla on markkinointitausta, olen teh-nyt
markkinointityötä ennen Kuusamoon tu-loani
ja myös täällä Kuusamossa. Uusi työ hel-pottaa
myös perhe-elämääni, sillä minulla on
perhe Espoossa.
Kuusamon Juuston uutena toimitusjohta-jana
aloittaa Jarmo Oksman. Jyrki Vaittinen
jättää Kuusamon Juuston hyvillä mielin eteen-päin
vietäväksi.
- Yksi tavoitteistani oli luoda täällä pohja
kannattavalle liiketoiminnalle, ja sillä saral-la
voin jättää tehtäväni hyvillä mielin seuraa-jalleni.
Toki täällä on omat haasteensa ja pal-jon
töitä vielä tehtävänäkin. Olen iloinen, että
seuraajani on toimialan tunteva, jolloin Kuu-samon
Juuston jatkumo on varmistettu pa-remmin.
On hienoa, että täällä Kuusamossa
on maidonjalostusta ja toimiva juustola tule-vaisuudessakin.