ESLT_20170525_L19

ESS Kesälehti | 2017

KESÄ 19 Jaala GRAFIIKKA: ANSSI HIETAMAA 1 Lapakisto 2 Linnaistensuo 3 Hiidenvuori 4 LAHTI 1 Nastola 2 3 HOLLOLA IITTI Vierumäki Kausala Vuolenkoski Pennala 12 Retkeily ei ole syy itsensä laiminlyömiseen Mervi Pasanen Hyvä ruoka on puolet onnistuneesta retkestä. Suunnittele hyvin, ja valmistele kotona mahdollisimman pitkälle. –Päiväretkelle voi ottaa vaikka mitä ruoanvalmistusvälineitä ja raaka-aineita. Joskus teen retkiä vain kokatakseni jotakin tosi hyvää ruokaa luonnossa, ammattiretkeilijä Minna Jakosuo vinkkaa. –Hienokin gourmet valmistuu nuotiolla. Jos retkiruoka kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Retkipaikka-blogin ruokaosioon, joka on Jakosuon vastuualuetta. Kesällä ilmestyy myös kokonainen kirja retkiruoasta, Parempaa retkiruokaa – maistuvia luontohetkiä ympäri vuoden. –Olen koonnut siihen reseptejä koko vuodelle, Jakosuo kertoo. Tällä kertaa luonnossa nautittiin alkupalaksi maalaisleipiä tattisipulitäytteellä, pääruoaksi kasvislohikeittoa ja jälkiruoaksi mustikka-vadelmakaurapaistosta vaniljakastikkeen kera. Kaikki valmistettiin nuotiotulella Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa. Tattileipien maalaisleivän Minna Jakosuo on leiponut itse. –Leivon paljon, emme ole kahdeksaan vuoteen ostaneet leipää kaupasta kuin aivan hätätapauksessa, hän kertoo. Tatit on kerätty omilla retkillä, ja omassa pihassa kasvatetaan vihanneksia. Pitkillä retkillä, jossa jokainen gramma rinkassa on liikaa, kasvikset ovat kuivattuja. Päiväretkelle voi ottaa tuoreet vihannekset. Paloittele ne valmiiksi kotona ja pakkaa pussiin, jonka tietysti tuot sitten retkeltä kotiin ja käytät uudelleen. Kasviskerma säilyy metsässä paremmin kuin perinteinen, joten sen vuoksi lohikeittoon laitetaan kermankorviketta. TATTILEIPÄ 1–2 palaa maalaisleipää retkeilijää kohti silputtua sipulia pilkottuja tatteja voita tai öljyä paistamiseen 1. Pilko sienet ja sipulit. Laita retkipannulle nokare voita tai öljyä. Paista sieniä ja sipulia, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda leivät nuotiolla ja levitä sienisilppu leiville. KASVISLOHIKEITTO 5 dl vettä 150 g kylmäsavulohta 2 porkkanaa 1 dl kuivattua purjoa tai pätkä tuoretta 1 dl kuivattua varsiselleriä tai pätkä tuoretta 3 tl kuivattua tomaattisosetta tai puoli desiä tuoretta 3 tl kermankorviketta 1 tl tilliä ripaus pippuria 1 rkl voita 1.Kuumenna vesi. Lisää kasvikset ja anna kiehua kunnes ne ovat kypsiä. Jos olet leikannut kasvikset ohuiksi tikuiksi, ne kypsyvät muutamassa minuutissa. 2.Lisää tomaattisose, kermankorvike ja tilli. Lisää lopuksi lohet paloiteltuna. Kiehauta hetki ja nauti. MUSTIKKAVADELMA KAURAPAISTOS mustikoita vadelmia 2 dl kaurahiutaleita 1 dl sokeria, 50 g voita valmista vaniljakastiketta 1.Sulata voi paistinpannulla. Lisää pannulle hiutaleet ja sokeri, paistele seosta käännellen kunnes hiutaleet ovat imeneet rasvan ja sokeri sulanut. 2.Anna jäähtyä hetki, lisää marjat. Tarjoa vaniljakastikkeen kera. Jos retki osuus marjaaikaan ja marjapaikkaan, voi jälkiruoan aineksia kerätä suoraan luonnosta. ”Hautakiviä perinteitä kunnioittaen jo vuodesta 1896.” HAUTAKIVIÄ WWW.HAUTAKIVI.NET - Suunnittele netissä ja pyydä tarjous - Tutustu mallistoomme sivuillamme - Tule myyntinäyttelyymme, jossa apunasi hautakivisuunnittelija veloituksetta - Myös iltaisin ja viikonloppuisin - Helposti, edullisesti ja luotettavasti suoraan valmistajalta Kiviveistämö Berglöf Oy Pienteollisuustie 19, PORVOO p. 040-5756593 jesse.berglof@hautakivi.net "Hienokin gourmet valmistuu nuotiolla. Retkeilijä Minna Jakosuo TIESITKÖ ETTÄ TORIPARKKI ON AUKI 24/7? KATSO KAIKKI HELPOT PYSÄKÖINTIPAIKAT JA HINNAT OSOITTEESTA: ODKGHQS\VDNRLQWLƬ MATKAKESKUKSEN ULKOPARKISSA MAKSAT PARKISTA MAX. 6€/VRK. Kaiken lisäksi parkkihallissa ei ole juhannuksenakaan lunta. Junat ja bussit ovat kivenheiton päässä. Joskaan emme kannusta ketään kivittämään mitään.


ESS Kesälehti | 2017
To see the actual publication please follow the link above