ESLT_20150528_L07

ESS Kesalehti | 2015

Kesälehti 2015 KESÄ 7 Ruoka: Grillin mallia tärkeämpää on grillaajan vakaa maustekäsi. Toiset suosivat kaasua, toiset luottavat hiiligrilliin. TEKSTI Jenni Hakkarainen | KUVAT Pertti Louhelainen KAASUGRILLAAJA KESYTTÄÄ KUIVANKIN KALAN Naps, ja grilli on päällä. Juhani Kaapu on kaasugrillaaja olosuhteiden pakosta. Kerrostalon parvekkeelle on turha edes yrittää virittää hiiligrilliä. –Kaasugrilli on helppo. Tämän kanssa ei myöskään tarvitse pelata tuhkien kanssa. Kaapu on valmistellut grillattavaksi erilaisia kaloja ja mereneläviä. Lihat hän grillaa mieluiten hiilillä. –Kalat ovat kuivia, joten tässä ei tapahdu samanlaista rasvan avulla maustumista kuin hiiligrillissä. Mielestäni lohen rasva ei edes maistu hyvältä. Suomustamaton ahven on täytetty pekonilla ja öljyllä, jotta kuiva kala saisi hieman mehukkuutta. Kaapu kokeilee tätä ensimmäistä kertaa. –Minulla on kasoittain keittokirjoja, mutta haen niistä vain inspiraatiota enkä käytä ohjeita suoraan sellaisenaan. Taimen ja nieriä lepäilevät vierekkäin halsterissa. Niiden mahat pullottavat. Kaapu ei enää muista tarkalleen, millä hän täytti kalat, mutta mahasta pilkottaa ainakin tilliä ja sipulia. Siika saa Kaapun käsittelyssä viillot ja suolaa pintaansa. Viiltojen ansiosta kala kypsyy paremmin ja suola imeytyy lihaan. Kalat ja varrasravunpyrstöt kypsyvät nopeasti. Valkoiset kalat ovat Kaapun mukaan kypsiä, kun liha ei ole enää kiiltävää. Kalojen seuraksi Kaapu on valmistanut lisukkeen perunasta: tuoreet uudet perunat haarukalla pienemmäksi ja sekaan runsaasti voita, ruohosipulia ja kevätsipulia. Tolvasen ja Kaapun mukaan aloittelijalle sopii kumpi tahansa grilli. Kärsimättömälle kaasu on aavistuksen parempi, mutta kummallakin ruoka onnistuu tai epäonnistuu yhtä helposti. –Jos ei osaa maustaa, ei ole väliä kummalla grillillä raaka-aineensa pilaa, Tolvanen summaa. PLUSSAT JA MIINUKSET Kaasugrillaus +Grillin saa nopeasti käyttövalmiiksi ja se pieneenkin tilaan. + Ei tarvitse huolehtia hiilistä syntyvästä grillausjätteestä. +Helppohuoltoinen ja -käyttöinen. - Hiilien tuoma maku puuttuu kaasugrillistä. - Lämpötilat eivät yllä samaan kuin hiiligrillillä. Kuumuus sulkee lihanpinnan nopeammin. - Hyvä kaasugrilli voi olla kallis hankinta. Halvat mallit kestävät huonommin. makusi mukaan joko juureksilla, sipulilla, paprikalla, lihaliemellä, soijalla, chilillä ja pippureilla. 2.Kypsentämisen voi tehdä vaikka jo päivää ennen grillausta. Liha kannattaa viilentää hieman ennen grillausta, jolloin se pysyy paremmin kasassa. Ennen grillausta sivellään haluttu barbeque-kastike lihalle. 3.Glaseeraa grillissä ribseihin nopeasti rapea ja kiiltävä pinta: sivele grillauksen aikana ja sen jälkeen lihan päälle grillauskastiketta. Kaupasta löytyy hyviä kastikkeita, tai voit tehdä oman kastikkeen makusi mukaan. Kun laitat ribsit tarjolle, leikkaa ne paloiksi ja silppua päälle vielä haluamaasi tuoretta yrttiä ja tuoreita erivärisiä chilejä. GRILLILEIPÄ (neljälle) Taikina (määrät noin-määriä): 4 dl vehnäjauhoja noin ½ pussia kuivahiivaa 1 tl suolaa pilkottua rosmariinia maun mukaan 1,5 dl lämmintä vettä 2 rkl oliiviöljyä 1.Sekoita kuivat aineet ja rosmariini. Lisää vesi ja oliiviöljy. Sekoita ja vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi. Anna nousta kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan. 2.Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa se neljään osaan. Kauli tai painele taikina litteiksi leipäsiksi. 3.Ennen grillausta sivele toinen puoli oliiviöljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa. Grillissä tee sama toisellekin puolelle ja grillaa molemmilta puolilta. Ole tarkkana, ettei leipä pala. Nauti sellaisenaan tai dippaile makusi mukaisesti. Reseptit: ruokaharrastaja Jukka Huusko Juhani Kaapu grillaa kaasulla kerrostaloasuntonsa parvekkeella. Hyviä raaka-aineita ei kannata korventaa korpuiksi. Viiltojen ansiosta kala kypsyy paremmin. Kun lihan leikkaa poikkisyin, siitä ei tule sitkeää. Herkullinen lisuke kalalle syntyy täytetyistä sienistä.


ESS Kesalehti | 2015
To see the actual publication please follow the link above