101610

2014HyvaHappi

Tuoksuu tuoreelta kurkulta 16 Lahden seudun Asumisen ja matkailun julkaisu sessi ei koskaan keskeydy, ei edes jouluna. Idätyksessä tuoksun pitää pysyä raikkaana loppuun asti. Jyvät ovat elävää ainesta, jotka reagoivat veteen. – Ei olla kokeiltu, mitä jyvät tykkäisivät, jos niille soitettai-siin musiikkia. Itäneistä jyvistä valmis-tetaan maltaita. Ne ovat kes-keinen raaka-aine oluen pa-nemisessa. Muut tarvittavat raaka-aineet ovat vesi, huma-la ja hiiva. Lahdessa sijaitsee Poh-joismaiden suurin maltai-den tuottaja, Viking Malt. Sen vuosituotannosta syntyi-si pullo olutta jokaiselle maa-pallon asukkaalle. Suurin osa Lahden tuo-tantolaitoksen maltaista me-nee isoille panimoille kuten Hartwallille, Sinebrychoffille ja Olville. Pienpanimot ovat kuitenkin kovassa nousus-sa meillä ja ulkomailla. Lah-desta maltaita ostavat suo-malaisista pienpanimois-ta muun muassa Teerenpeli, Plevna, Stadin Panimo, Suo-menlinnan Panimo ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Pienpanimoiden lisäk-si yksi olutmaailman tren-deistä on raaka-aineiden jäljitettävyys. Joissakin olutlaaduissa käytetyn ohramaltaan alku-perän voi jäljittää pellolle as-ti. Viljelijän voi lukea pullon etiketistä. Viking Maltin käyttämä oh-ra on pääasiassa kotoisin koti-maisilta pelloilta. Maltaista valmistuu mo-nenlaisia oluita. Suomessa vaaleat lagerit ovat suosittuja. Viking Maltin omistaa lah-telainen Polttimo-yhtiöt yh-dessä ruotsalaisen Lantmän-nenin kanssa. Polttimo-yh-tiöiden hallituksen puheen-johtaja Pär-Gustaf Relander on perheyrityksen puikoissa jo viidennessä polvessa. Pani-momestarille maistuvat oluet laidasta laitaan tilanteen mu-kaan. Suosikkiakaan ei ole vaikea nimetä. – Se, mikä on kourassa. Katso video jyvien mallasta-misesta osoitteesta ESS.fi/ videot Olut: Ohranjyvistä tehdään maltaita Lahdessa. Teksti: Anne Honkanen Kuvat: Vesa Tapiola Kosteat ohranjy-vät lepäävät suurissa idätysaltaissa. Mallastaja Harri Ojapalo kauhaisee kouralli-sen ohraa ja haistaa sitä. Jyvät ovat itäneet, mutta niissä on raikas tuoksu. – Silloin kun se tuo mie-leen tuoreen kurkun, ollaan hyvällä tiellä, opastaa lahte-laisen Viking Maltin kokenut mallastaja. Mallastajaksi ei voi opiskel-la missään oppilaitoksessa. Työssä tarvittava ammattitai-to hankitaan työtä tekemäl-lä. Ammattiin perehdyttämi-nen vie Viking Maltilla noin vuoden. Ojapalo tarkkailee itämisen edistymistä altaan reunalla ja erillisessä valvomossa. Pro- Harri Ojapalo vahtii jyvien idättämistä. Hyvin itäneet jyvät tuok-suvat tuoreelle kurkulle. Maltaita on monenvärisiä ja -makuisia, vasemmalta al-kaen: Cara Pale, Chocola-te Malt, Crystal Malt 300 ja Pilsner Malt.


2014HyvaHappi
To see the actual publication please follow the link above