Page 4

BUUSTIA Lahden Seudulle | 1 • 2015

Perinteinen teollinen liiketoiminta on elänyt myllerryksessä 90-luvun alusta lähtien. Kun pelkkä pakkaus tai ruisleipä ei enää riitä, on sen ympärille kehitettävä uudenlaista lisäarvoa tuottavaa liiketoimintaa. Esimerkkiä näyttävät Flexolahti, Fazerin Mylly sekä LADECin hallinnoimassa Corporate Venture Program -ohjelmassa mukana olevat yritykset, joissa innovaatiot laitetaan poikimaan. LADECin kasvu- ja kehittämispalveluiden asiakkuus-johtaja Juha Määttä sanoo teollisuudessa tapahtuvan muutoksen näkyvän jatkuvina kehityshankkeina, joilla haetaan uudenlaista kilpailukykyä, tuotannon tehosta-mista ja lisäarvoa olemassa oleville ratkaisuille. – 90-luvun alun paikallisesta markkinasta on siirrytty vauhdilla globaaliin markkinaan. Se pakottaa yritykset etsimään tuotantoratkai-suja, jotka vahvistavat tuotteen hintakilpailukykyä tai rakentamaan tuotteen oheen uusia lisäarvoa tuotavia palveluja, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Parin vuosikymmenen takaiset monialayhtiöt ovat keskittäneet liiketoimintaansa kapeammalle sektorille. Yhä useampi satsaa myös vientiin. – Me LADECissa autamme yrityksiä etsimään synergiaetuja muis-ta saman toimialan yrityksistä, edesautamme vientimarkkinoiden avaamisessa, innovaatiotoiminnassa sekä globaalin kilpailukyvyn rakentamisessa. Työn alla monta mielenkiintoista projektia, jotka ovat toteutuessaan merkittäviä päänavauksia koko teollisen liike-toiminnan alalle, Määttä uskoo. Fazerin Mylly nosti puuron takaisin parrasvaloihin Lahdessa Kärpäsenmäellä sijaitsevalla Fazerin Myllyllä tehdään jatkuvaa tuotekehitystä. Pitkäjänteisen kehitystyön tunnetuimpiin saavutuksiin lukeu-tuu muun muassa Ruiskuitu, joka on viljojen todellista aatelia. Ruiskuitu tuo rukiin hyvät ominaisuudet vaaleaan leipään ja myös sellaisten ihmisten ulot-tuville, jotka eivät voi tai halua syödä perinteistä suomalaista hapanleipää. Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka on sammumaton idealinko, eikä Fazerin tytäryhtiössä Amicassa jäädä Pekkaa pahemmaksi. Siellä ideoitiin puurobaarit, jotka avautuivat 270 Amican ravintolaan eri puolille Suomea. – Uuden Alku-puuroperheen ympärille syntyi kokonainen puurobaa-rikonsepti. Sellaisia oli jo maailmalla, mutta ei vielä yhtään Suomessa, Mäki-Reinikka kertoo. Perinteisten aamupuurojen lisäksi Alku-puuroperhe tarjoaa viisi maukasta ja terveellistä vaihtoehtoa, joista kolme ensimmäistä löytyvät myös Amica- ravintoloiden valikoimista. Puurobaariin herkullisia aamu- tai lounaspuuroja voi tuunata oman makunsa mukaan erilaisilla ripotteilla, kuten kuivatuilla karpaloilla, suolakinuskikastikkeella, hedelmäsalaatilla, pähkinärouheella, banaanilla, hillolla tai islantilaisella rahkalla. – Puurobaarien kotimaiset puurot on tehty Lahden myllyn omista isois-ta ja ohuista kaurahiutaleista ja ne eivät sisällä piilosokeria, eivätkä muita lisäaineita. Ne näyttäisivät myös maistuvan, sillä puurobaarit on otettu asi-akkaiden keskuudessa hyvin vastaan, Mäki-Reinikka tietää. • Perinteet on tehty uudistettaviksi Teksti: Taru Schroderus KUVA Oy Karl Fazer Ab, Fazer Mill & Mixes 44


BUUSTIA Lahden Seudulle | 1 • 2015
To see the actual publication please follow the link above