Page 13

Keilaaja | 6 • 2016

KEILAAJA | 13 Euroopan mestareiden cupissa pelaajille tarjottiin jälleen helpot olosuhteet ja tulostaso oli kova. tulokseen 830 (207,5), mikä oli vasenkätisten finalistien huonoin noteeraus koko kilpailussa. Hurjaa menoa pudotuspeleissä Neljän parhaan mitalipeleissä tahti kiihtyi lähes järjettömälle tasolle. Jaroslav Lorenc hävisi Hadley Morganille ensimmäisen sarjan 246-264, mutta otti sitten sarjavoitot 289-199 ja 300-183. James Gruffman latoi muutaman ruudun jälkeen lopun umpeen ja voitti Antonino Fiorentinon 266-242. Toisessa sarjassa Gruffmanin 290 sarja ei riittänyt, kun Fiorentino vyörytti 299. Kolmannen sarjan lopussa Fiorentino sai tilaisuuden nitistää Gruffman, mutta viimeisen ruudun 4-6 reikä sulatti sen, Gruffman otti paikan loppuotteluun 245-237 tuloksin. Loppuottelussa tahti laantui. Gruffman aloitti ensimmäisen sarjan reiällä, mutta nousi kuudella kaadolla jo Lorencin edelle. Ruotsalaisen 4-9 reikä kahdeksanteen ruutuun maksoi sen verran, että Lorenc voitti sarjan 244-223. Myös toisen sarjan alkuun Gruffman teki reiän ja Lorenc karkasi tuplan turvin 20 pisteen johtoon. Triplalla Gruffman tuli vielä peliin mukaan, mutta jätti sen jälkeen kolme kertaa peräkkäin keilan pystyyn ja Lorenc marssi tšekkiyleisön riemuksi voittoon 247-236 sarjapistein. Bulanovan tahdein Naisten karsintaa tahditti mestaruutta puolustanut Venäjän Maria Bulanova. 18-vuotias Maria on kovapäinen kilpailija, joka on nuoresta iästään huolimatta voittanut urallaan jo kaikenlaista. Junioreiden EM-kilpailuista hänellä on neljän vuoden ajalta kymmenen henkilökohtaista mitalia, joista ensimmäiset hän saavutti 14-vuotiaana. Eurooppa cupin karsinnan ensimmäisessä osiossa Maria keilasi 1819 (227,3), edellä olivat Hollannin vasenkätinen Nicole Sanders, 1851, ja Ruotsin Cajsa Wegner, 1825. Toiseen blokkiin Maria painoi kymmenen pistettä kovemmalla keskiarvolla 1897 ja karkasi muilta sadalla pisteellä. Cajsa, Nicole ja Ranskan Solene Goron tulivat seuraavina. Suurin yllättäjä oli Maltan vasta 15-vuotias Sara Xuereb. Hän oli karsinnan viides 211,1 keskiarvon pelillään. Piritta Maja eteni jatkoon kahdeksantena blokkituloksin 1634 ja 1708. Loppukilpailun kahdeksan sarjan osion jälkeen marssittiin kärjen osalta samassa järjestyksessä. Sara tuli peliin selvästi hermostuneena ja hiipui nopeasti ulos kahdeksan parhaan joukosta. Myös Piritta karsiutui jatkosta pelattuaan 1638 osion. Kun tilaa tuli, viimeisille jatkosijoille nousivat Slovakian Petra Stankova ja Englannin Danni Hoopcroft. Cajsa pisteellä ykköseksi Jatkettiin neljä sarjaa jo pelattuihin tuloksiin ja haettiin pelaajat välieriin. Kärkikolmikko Bulanova, Wegner ja Sanders oli jo tavoittamattomissa ja jaossa oli vain yksi paikka. Saksan Nadine Geissler ajoi takaa Solene Goronia ja ratkaisi viimeisen välieräpaikan itselleen viimeisessä ruudussa. Hänellä oli tupla alla ja viileästi hän pisti pallon kaksi kertaa syvälle taskuun ja pudotti Solenen viidellä pisteellä taakseen. Myös kärjessä nähtiin pistetaistelu. Cajsa Wegner oli ajanut Maria Bulanovan kiinni ja ykkösenä välieriin menijä ratkaistiin vasta 28 sarjan urakoinnin vihon viimeisessä ruudussa. Niinhän se aina menee. Cajsa lopetti ensin tehden kaato-paikko ruudun. Maria tarvitsi kymppiruutuun kolme kaatoa noustakseen Cajsan kanssa tasoihin ja uusintaheittoihin. Kaksi kaatoa hän teki, mutta sitten jäi imartelevasti taskuosumasta ysikeila. Cajsa meni ykkösenä välierään, jossa vastaan tuli Nadine Geissler, Bulanovaa haastamaan lähti Nicole Sanders. Kulta Cajsalle Cajsa tuli välierään vahvasti ja voitti Nadinen ensimmäisessä sarjassa 265-214. Toisen sarjan Nadine aloitti yhden keilan missillä ja Cajsa tuplalla, odoteltiin Cajsan voittoa. Nadine oli kuitenkin toista mieltä, hän nousi tuplilla peliin mukaan ja, kun Cajsa lopetti sarjan 2-8- 10 reikään, vei Nadine toisen sarjan 224-206. Ratkaisusarjassa edettiin tasatahtiin, kuudennessa ruudussa Cajsa johti pisteellä. Triplalla hän sitten karisti saksalaisen kannoiltaan ja otti paikan loppuotteluun 235-227 voitolla. Maria teki ensimmäisessä sarjassaan jopa yhden keilan missin ja vain yhden tuplan. Nicole sai keilat hyvin liikkeelle ja voitti sarjan 239-205. Myös toisen sarjan alku kulki Nicolen hallinnassa, mutta lopussa Maria tuli vahvasti tasoihin, ohi ja voittoon 223-191. Ratkaisevaa kolmatta sarjaa Maria sitten piti käsissään, mutta oli kuopata sen lopussa. Keilan missi ysiruutuun avasi vielä ovea Nicolelle, mutta kymppiruudun kaadolla Maria sen sitten sulki ja voitti sarjan 216-204. Loppuottelun neljänteen ruutuunsa Maria teki jälleen yhden keilan missin, joita häneltä yleensä ei näe. Cajsalla oli tupla ja hän johti 18 pisteellä. Viidennestä ruudusta Maria latoi kuuden kaadon rivin ja otti ensimmäisen sarjan tuloksin 237-214. Cajsa pudotti oman kuuden kaadon jononsa toisen sarjan alkuun ja tasoitti pelin helponlaisesti sarjan 247-217 voitolla. Kolmannessa sarjassa molemmat tekivät kaatoja ja reikiä samaan tahtiin ja seitsemännessä ruudussa Cajsa johti kolmella pisteellä. Triplalla hän kasvatti etuaan, eikä Maria häntä enää omasta triplastaan huolimatta tavoittanut. >> Ruotsin Cajsa Wegner teki aikuisten arvokisadebyytin näyttävästi ottaen heti kirkkaimman mitalin.