Page 12

Keilaaja | 6 • 2016

Hurlumhei meininkiä Mestareiden cupissa Miesten turnauksen alkumetrit Lokakuun lopulla keilattiin jälleen yhdet hurlumhei arvokilpailut. Kisapaikka oli Tšekin Olomouch ja radoilla Euroopan maiden mestarit. Kilpailuun oli tehty olosuhteet, joita kärkipelaajat pitivät pilkkanaan. Naisten mestaruuden vei Ruotsin Cajsa Wegner, miesten kullan Tšekin Jaroslav Lorenc. TEKSTIT JA KUVAT: SEIJA LANKINEN 12 | KEILAAJA näyttivät, että kilpailusta tulee vasenkätisten keilaajien temmellyskenttä. 16 sarjan karsinnan jälkeen kahdeksan parhaan joukossa oli neljä vasuria. Isäntämaan Jaroslav Lorenc veti joukkoa kahdeksan sarjan blokkituloksin 1954 ja 1933, keskiarvoksi noilla lukemilla tuli 242,9. Ruotsin James Gruffman oli vain 30 pistettä huonompi. Paras oikealta puolelta pelannut oli kahdella kädellä heittävä Italian Antonino Fiorentino, jonka 232,9 keskivauhti riitti neljänteen sijaan karsinnan jälkeen. Joonas Jähi meni jatkoon sijalla 11. tuloksella 3549, huimat 338 pistettä kärjestä jääneenä. Jälkimmäisessä karsintaosiossa nähtiin kisojen ensimmäiset 300-sarjat. Ensin onnistui Walesin Glenn Robson, sitten Romanian Catalin Gheroghe. Suomen mestari Kari Hurrin taival päättyi karsinnan jälkeen. Hän pelasi 16 sarjaa 204,1 keskiarvolla, mikä riitti sijalle 30 kaikkiaan 40 miehen joukossa. Kahdeksan sarjan jatkopelissä Joonas keilasi parhaan tuloksen 1892, nousi kuudenneksi ja mukaan kahdeksan parhaan jatkoon. Rajalla käytiin pohjoismaiset kisat, kun Tanskan Jesper Agerbo kiirehti jatkoon seitsemäntenä, 13 pisteen erolla Norjan Glenn Morten Pederseniin. Islannin Arnar David Jonsson otti viimeisen jatkopaikan, neljä pistettä Pederseniä parempana. Jaroslav Lorenc aloitti tämän pelin tuimasti 299 sarjalla, mutta teki loppupuolelle jopa 193 sarjan ja jäi ensimmäisen kerran alle 1900:n, pistein 1889. James Gruffman keilasi 279 sarjasta huolimatta 80 pistettä vähemmän ja Lorenc vankisti asemaansa kärjessä. Fiorentino murtautui vasenkätisten rintamaan. Hän oli kolmantena sadan pisteen päässä Gruffmanista takanaan kaksi vasuria Englannin Hadley Morgan ja Ukrainan Valenty Kucherenko. Joonas lähti neljän sarjan jatkopeliin kuudentena, paikka mitalipeleissä oli 78 pisteen päässä. Vähän jäi lyhyeksi Joonas aloitti kirin terävästi 268 ja 256 sarjoilla. Lorenc ja Gruffman olivat jo tavoittamattomissa, mutta Fiorentinoon ja Hadleyhin eroa oli enää 21 ja 11 pistettä. Kucherenko oli jäänyt Joonaksesta jo yli 70 pistettä. Kolmanteen sarjaan Joonas teki 244, mutta eihän se näissä bileissä ollut juuri mitään. Fiorentino takoi 269 ja Hadley 258, eroa tuli molempiin lisää. Osion viimeisessä sarjassa Joonakselle jäi milloin mikäkin yksittäinen keila pystyyn. Fiorentino ja Hadley lopettivat kumpikin 277 sarjaan ja viides sija napsahti sitten Joonakselle 96 pisteen erolla Morganiin. Morganin 992 oli tämän osion paras tulos, Fiorentino keilasi 986, Joonas 974. Lorenc piti kärkipaikkansa 917 vedolla, Gruffman eteni mitalipeleihin toisena. Nuori ukrainalainen hiipui Jaroslav Lorencin hieno hetki, Euroopan mestareiden cupin kulta ja kansallislaulu kotiyleisön edessä. James Gruffmanin tunteet näkyvät aina. Tšekeissä peli riitti hopealle. Peter Ljung on niittänyt menestystä aiemmin pelaajan ja nykyään valmentajan roolissa.