Page 42

Keilaaja 3 | 2016

Hiipuuko European Bowling Tour? Toukokuun kaksi Tanskassa keilattua EBT-turnausta olivat kovasti vaisuja. Jopa muinainen mahtiturnaus Aalborg International on taantunut toiseksi alimpaan silver-kategoriaan ja osanottajamäärä jäi reiluun sataan. VTEKSTI: PEKKA KORPI, KUVA: SEIJA LANKINEN uonna 2016 kiertueeseen kuuluu 42 | KEILAAJA 16 turnausta, jotka keilataan 11 eri maassa. Seitsemän on keilattu ja yhdeksän on jäljellä. Korkeimpaan Platinumkategoriaan kuuluu kolme kisaa, Brunswick Ballmaster Open Helsingissä, Brunswick Euro Challenge Münchenissä ja Qatar Bowling Open. Kultakategoriassa on kolme kilpailua, silver-kategoriassa neljä ja satellite-luokassa kuusi turnausta. Jaottelu perustuu kilpailujen palkintorahojen määrään. Eli isoja rahoja ei ole jaossa. Viisi vuotta sitten kilpailuja oli 20 ja ne järjestettiin 16 eri maassa. Platina-turnauksia oli silloin kaksi, Ballmaster Open on sinne noussut myöhemmin. Kultakisoja oli kuusi, hopealuokassa kuusi ja satellite-kisoja myös kuusi. Kiertueen kokonaispalkintosumma on viidessä vuodessa pudonnut reilusta miljoonasta eurosta parilla sadalla tuhannella. Keskimäärin turnausta kohti se on kuitenkin pysynyt 53 000 eurossa. Tämän vuoden kiertue on kesken, joten osanottajamääriä ei voi verrata, mutta haetaan apua viime vuodesta. Neljässä vuodessa on osanottajamäärä pudonnut 4130:sta 3005:een. Suurin syy on kilpailujen vähentynyt määrä, mutta vuonna 2015 keskimääräinen osanottajamäärä oli 188, kun se vuonna 2011 oli 207. Eipä tuossa paljoa eroa ole, mutta eipä näy kasvuakaan. Jäin näitä pohtimaan, kun Aalborg Internationalin järjestäjä syytti Suomen Keilailuliittoa turnauksensa sabotoinnista, kun miesten SMfinaali osui samalle viikonlopulle. Kilpailukalenterin tekeminen on kinkkistä puuhaa ja joskus vain tulee tilanne, että päällekkäisyyksiä syntyy. Ja Suomen Keilailuliiton on ensisijaisesti tehtävä kalenteri suomalaisille keilaajille, ei tanskalaiselle turnausjärjestäjälle. Kegel Aalborg International Muinainen EBT:n mahtiturnaus on pudottanut palkintosummaansa ja kuuluu nykyisin Silver-kategoriaan. Aalborg International ei ole koskaan ollut mikään kansainvaellus, ei nytkään, paikalle tuli vain 127 keilaajaa. Kun sitä vertaa Ballmaster Openin 528 keilaajaan, on ero valtava. Toki Aalborg on ulkomaalaisille hankala matkakohde, mutta eipä Helsinkikään ole keskieurooppalaisten mielimääränpää ja silti heitä tulee tänne kymmeniä. Suomalaisia ei tänä vuonna, osittain SMkilpailujen päällekkäisyyden takia, osallistunut kuin yksi. Mutta hän oli sitä kovempi, Osku Palermaa. Oskullahan on kotikaupungistaan Göteborgista vain pieni laivamatka Aalborgiin. Palermaa onnistui karsinnassa hyvin keilaten viidenneksi kuuden sarjan tuloksella 1393. Tuolla sijoituksella hän pääsi suoraan loppukilpailun kolmannelle kierrokselle. Parhaan tuloksen teki Tanskan Anders Lousdal, 1437. Loppukilpailupaikka sijalla 30 irtosi tuloksella 1324. Loppukilpailun kahdessa ensimmäisessä vaiheessa pelattiin neljä sarjaa nollilta ja puolet pelaajista pääsi eteenpäin. Kolmosvaiheessa mukaan tulivat kärkikeilaajat ja sarjamäärää kasvatettiin kuuteen. Tämän blokin ykköseksi keilasi Ruotsin maajoukkuemies Peter Hellström tuloksella 1457. Heti toisena oli Palermaa, 1417. Nämä kaksi olivat ainoat, jotka saivat 1400 rikki. Finaalin viimeisessä vaiheessa kahdeksan kärjestä jatkoivat edellisen osan pisteisiin nel- Osku Palermaa oli ainoa suomalaispelaaja toukokuun EBT-kisoissa, eikä hänkään pelannut kuin Aalborgissa,missä hän sijoittui toiseksi.