Page 8

Heino | Lautaselle 5-7 • 2017

L A U T A S E L L A N Y T ! Kasvis päättää aterian KUN KULUTTAJIEN toiveet suuntautuvat vähäsokerisuuteen ja sesonkiruokaan ja vihannekset jyräävät jokaisen foodien lautasella, jälkiruoka muuttaa muotoaan. Kasvikset hiipivät hedelmien ja marjojen rinnalle jälkiruokiinkin. Illan viimeiseltä lautaselta on jo totuttu löytämään porkkanaa, punajuurta tai palsternakkaa, ja makeisiin herkkuihin soveltuva vihannesvalikoima vaan jatkaa laajenemistaan, kun kokit laittavat luovuutensa peliin. Illallisen päätteeksi nautitaan kepeitä tomaattivesi- tai keltajuurikassorbetteja, vaniljalla maustettuja kasvismousseja ja tuhteja kurpitsajäätelöitä tai tuttuja makeita kakkuja, joissa väriä ja makua tuovat porkkanat, punajuuret tai bataatti. Jälkiruoka höystetään fenkoliöljyllä, karhunlaukalla, mustalla valkosipulilla ja käenkaalilla – makeaan tuodaan suolaisen ruoan sävyjä. Herkutteluun tarkoitetuissa kuluttajatuotteissakin kasviksia käytetään jo rohkeasti. Vihannesjugurtit ovat jo vanha juttu: tämän kesän uutuuksiin kuuluvat muun muassa porkkanasta ja punajuuresta hedelmien kanssa jäädytetyt sokerittomat mehujäät. Makealle herkkä, aterian raikkaasta päätöksestä pitävä jälkiruoan ystävä kiittää tätä muotituulta – kunhan se tehdään tyylikkäästi ja taiten. Epäilyksen iskiessä on parempi luottaa klassikkoon. 8 LAUTASELLE 3–4 | 2017


Heino | Lautaselle 5-7 • 2017
To see the actual publication please follow the link above