Page 14

Uinti | 2016 No 3

MASTERS-EM LONTOO 14 03.2016 Uimahypyt 25.–28.5. Teksti: Marja Salonius, kuva: DeepBlueMedia http://london2016.microplustiming.com/Masters/ Valokuvia: www.deepbluemedia.photoshelter.com/2016londonmasters Marja, Ari ja Liam EM-hypyissä Lontoon EM-kisojen ensimmäinen pieni pettymys oli, että Suomesta lähti mukaan vain 3 hyppääjää Härvelistä. Ruotsalaisia oli paikalla parikymmentä useasta eri seurasta. Hyppykisoihin osallistujia oli noin 200 ympäri Euroopan ja kauempaakin, esim. USA:sta ja Japanista. Tiukan aikataulun takia hypättiin usein yhtä aikaa 1 m ja 3 m lajeja. Kilpailut alkoivat aamukahdeksalta ja kestivät ilman isompia taukoja iltakuuteen asti. Sitten taitouimarit pääsivät hyppyaltaaseen ja hyppääjät siirtyivät toiseen rakennukseen mitaliseremonioihin. Toinen pettymyksen aihe oli kisajärjestelyjen kankeus. On ymmärrettävää, että tuhansien uimareiden kisat yhtä aikaa samassa hallissa aiheuttaa ruuhkia puku- ja odotustiloissa, mutta silti hyppääjien pääsy hyppyaltaalle olisi voitu jo alkuviikosta saada sujumaan. Nyt kulkureitit järjestyivät vasta monien jonoihin jumittumisien ja valitusten jälkeen. Queen Elisabeth Olympic Parkin Aquatic Center oli sinänsä upea ja moderni. Miehille ja naisille osittain yhteiset suihku- ja pukutilat olivat toimivia niinä hetkinä, kun uimarimassoilta tilaa löytyi. Järjestelyjen puutteesta kertoo sekin, että tekninen kokous ennen kisoja oli lähinnä riitelyä aikatauluista, jotka muuttuivatkin moneen kertaan kisapäivien kuluessa. Kisapaikalla harjoitteluaikaa oli niukasti ja telineillä tungosta, vaikka 3 m lautoja oli kolme ja 1 m lautoja neljä. Kerrosten sijoittelu mahdollisti hyppäämisen samaan aikaan kuin laudoilta. Iän karttuessa on oppinut arvostamaan tällaisia hyppyaltaita, joista ylös nousu on helppoa ja telineille vievät leveät ja turvalliset portaat. Kolme hopeaa Suomeen Lontooseen tutustuminen jäi vähiin, kun päivät hallilla olivat kiireisiä. Omien hyppyjen lisäksi toimin tuomarina melkein joka toisessa lajissa niin kuin moni muukin vanhemmista hyppääjistä. Sain kuitenkin iloita myös omista onnistumisista. Sarjani naiset 65-69 vuotta sattui olemaan kisojen pienimpiä, vain 3 osallistujaa. Kotiin tuomisina oli kolme hopeamitalia. Kisa oli hyvin tiukka, mutta ratkesi joka telineellä Englannin Jenni Cluskeyn voittoon. 40-50-vuotiaissa oli taas ruuhkaisinta. Liam Bayani hyppäsi EM-tasolla yli 10 vuoden tauon jälkeen 45-49-v. miehissä, jonka 1 m kisassa oli 19 osallistujaa. Liamin sijoitus oli 10:s. Hänellä oli useita loistavia hyppyjä, mutta valitettavasti muutama meni myös alakanttiin. Kerroskisassa sijoitus oli 12:s. Ari Haapanen oli ensikertalaisena EM-kisoissa ja saavutti 50-54-sarjassa 5. sijan diplomin 3 metrillä. 1 metrin kilpailussa sijoitus oli 9:s. Vanhimmat osallistujat olivat monille suomalaisillekin tutut Saksan Heinz Weisbarth ja Espanjan Ibone DeBelausteguigoitia. Molemmat olivat ainoita kilpailijoita sarjassa 80+. Kisapuitteet olivat upeat ja joka ikäryhmässä nähtiin paljon nautittavia hyppyjä. Ongelmien vastapainona kiitoksen ansaitsee ilmaiset vesipullot läpi kisojen. Toivottavasti 2017 Budapestin MM-kisat ja 2018 Slovenian EM-kisat saavat isommat suomalaisjoukkueet. n Eindhovenin upeiden EM-kisojen jälkeen odotukset olivat korkealla Lontoossa. Hienon areenan tunnelma kärsi kuitenkin kankeista massatapahtuman järjestelyistä. Marja Saloniuksen eteenpäin puolikierre kolmen metrin kilpailussa.