Page 11

Uinti | 2016 No 3

Ladies first! Lontoon EM-uintien näkyvimmät tehot olivat päätösillan pronssimitalit Jenna Laukkaselta ja naisten viestijoukkueelta, mutta konepellin alla tapahtui paljon enemmänkin. 03.2016 11 UINTI Teksti ja kuvat: Jussi Salminen www.uimaliitto.fi/uinti/em2016/ EM lontoo Nyt kun neljä vuotta oli kulunut Lontoosta Lontooseen, on hyvä tilaisuus konkretisoida se, kuinka paljon kirkkaimmat uintitähtemme ovat kehittyneet edellisten olympialaisten ja tämän kevään EM-kisojen välillä: Jenna Laukkanen, 100 m rintauintia -2,25 sekuntia ja 200 m rintauintia -5,56 sekuntia! Matias Koski 200 m vapaauintia -2,86 sekuntia! Ari-Pekka Liukkonen 50 m vapaauintia -0,66 sekuntia! Matti Mattsson 200 m rintauintia -1,71 sekuntia! Tällä nelikolla oli kokemusta Lontoon altaasta myös olympiasomisteissa ja nyt he turvasivat Suomelle EM-finaaleja melkein kisaviikon jokaiselle illalle. Pitkälti heidän ansiostaan myös Suomi-uinnin vuosittainen arvokisamitaliketju on ollut jatkuva kuluneen olympiadin ajan. Jenna Laukkanen kasvatti Lontoossa omaa EM-mitalisaldoaan jo kolmeen pronssisella sprinttirintauinnin mitalilla. Matias Koski ui neljänneksi, Liukkonen ja Mattsson toivat viitossijat. Lontoon upean olympia-altaan tunnelman hyödynsi myös muu Suomen joukkue. Ennennäkemättömät kuusi uimaria ylsi henkilökohtaisiin EM-finaaleihin, Veera Kivirinta toi viidennen ja Mimosa Jallow kuudennen sijan. Finaalipaikkoja kertyi henkilökohtaisissa lajeissa yhteensä seitsemän, niiden sijoitusten keskiarvon ollessa peräti viisi. Viesteissä finaaleja tuli kolme, joista yhtä ei startattu, tuloksina kolmas ja kahdeksas sija. Semifinaaleja Lontoossa maistelivat Tanja Kylliäinen, Silja Känsäkoski ja Sami Aaltomaa. Seitsemänä kisapäivänä ei koettu yhtäkään iltajaksoa ilman suomalaisuimareita. Suomen ennätyksiä rikottiin kuusi. Naisten sekauintiviesti oli jymymenestys. Pronssi oli suomalaisten kaikkien aikojen ensimmäinen viestimitali pitkän radan arvokisoissa. Mitalin mittakaava on tolkuttoman suuri, sillä edes 1990-luvun miesten viestijoukkueet eivät ole yltäneet vastaavaan. Yhteensä Suomella on nyt 21 pitkän radan EM-mitalia. Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Emilia Pikkarainen ja Hanna-Maria Seppälä myös varmistivat viestipaikan Rion olympiauinteihin. Suomi oli paras maa viestipaikkojen aikavertailussa, eli maailman 13. nopein olympiavalinnoissa. Edellisen kerran Suomi on uinut olympiaviestiä miesten toimesta Ateenassa ja naisten ansiosta Atlantassa, joten 20-vuotisjuhlateemaa on löydettävissä Rion sekauintiviestin startatessa elokuun 12. päivä. Nyt muuten viestin SE-aika on melkein 13 sekuntia kovempi kuin vuonna 1996. n Suomen ensimmäinen pitkän radan arvokisamitali viestissä tuli naisten ansiosta Lontoon EM-uinneista. Jenna Laukkanen oli herkistellyt olympiakesän vuoksi EM-altaalle vain varovaisesti, mutta kruunasi kisansa päätöspäivänä 50 metrin rintauintipronssilla.