Page 10

Uinti | 2016 No 3

uimahypyt Teksti: Satu Uusitalo, Jussi Salminen, kuvat: Jussi Salminen EM lontoo Ei onnen kyyneleitä Pitkästä aikaa EM-uimahypyissä oli jalkeilla peräti viiden hyppääjän joukkue. Ja hyvä niin, sillä Lontoon kevät osoitti, että arvokisarutiinia ei ole liiaksi. Vain tasaisilla suorituksilla pääsee eteenpäin, ja isojen kisojen humussa pitäisi hypätä kuin kotonaan. Kun taustalla oli viime kesän EM-kisojen kuutossija parihypyissä ja parin vuoden takainen tuplaedustus henkilökohtaisessa EM-finaalissa, olivat suomalaistavoitteet selkeästi finaaliriman yläpuolella Lontoon EMuimahyppyjen käynnistyessä 9. toukokuuta. Kuuden hyppääjän joukkue kutistui kisojen alla viiteen, kun Saija Paavola joutui jättämään aikuisten arvokisadebyyttinsä väliin. Taina Karvonen, Iira Laatunen, Juho Junttila ja Jouni Kallunki pääsivät tositoimiin heti kisaviikon alussa. Heikki Mäkikallio sai odotella omaa vuoroaan kisojen päätöspäivään. Suurin summa EM-kisoista oli se, että finaalipaikkaa ei saatu. Loppukilpailujen ovet pysyivät kummallisen tiukasti suomalaisilta säpissä. Toki kyseessä oli olympiavuosi, mikä nostaa tasoa jonkin verran. Se olisi vaatinut parhaimpiin pisteisiin venymistä, ja sen puutteessa hypyt jäivät alkukilpailuihin. Niukkoja karsiutumisia Lontoon EM-hypyt jäivät Iira Laatusen osalta viimeisiksi. 25-vuotias helsinkiläinen päätti uransa henkilökohtaisella metrin kisalla ja kolmen metrin parihypyillä. Laatusen 16. sija metrillä tuli suomalaisten ainoalla M-luokan tulosrajaylityksellä. Silti finaalipaikka karkasi 21 pisteellä. Parihypyissä Taina Karvosen kanssa kyseessä oli suora loppukilpailu, joten kahdeksan parin kisan kahdeksas sija ei käsi sydämellä ilmaistuna ole finaalipaikka. Kisojen päätös oli tunteikas varsinkin Laatuselle itselleen, uimahypyt vaihtuvat jo syksyllä opiskelijavaihtoon Ranskassa. 10 03.2016 Jouni Kallunki kisasi alkuvuodesta paikasta Rion olympialaisiin, mutta olympiapaikan karattua kauden pääkisa oli Lontoossa. Neljän vuoden takaiset olympialaudat eivät kuitenkaan lennättäneet turkulaista omalle tasolleen. Varsinkin vauhdillisiin hyppyihin hän tarvitsee lisää varmuutta, sillä tasainen alkukisasarja oli nyt se, mitä muutkin suomalaiset olisivat kipeästi kaivanneet. Pisteillä mitattuna Kallunki pääsi lähimmäksi finaalipaikkaa, tasan 11 pistettä enemmän olisi tuonut hänelle metrin finaalipaikan ja koko joukkueelle hyvän buustin kisaviikkoon. Päästyään vihdoin EM-kerroksille kisojen viimeisenä päivänä Heikki Mäkikallio hyppäsi kelpo sarjan. Se oli suomalaisten tasaisin Lontoossa, ja 21-vuotias Mäkikallio oli kisaansa itsekin tyytyväinen. 14. sija ja vain reilun 12 pisteen karsiutuminen antoi nuorten EM-mitalistille luottamusta tuleviin arvokisoihin. Luvassa herkulliset olympiahypyt Riossa Lontoossa nähtiin todella tasokkaat EM-kisat. Kotijoukkue Iso-Britannia oli panostanut huomattavasti, ja nosti kisojen vaativuutta vielä olympiakuumeen lisäksi. Vaikka 1 metrin ponnahduslauta ei ole olympialaji, nähtiin sen naisten kisassa korkein tulostason nousu, EM-finaaliin vaadittiin nyt jopa 25 pistettä viime vuotta enemmän. Myös miesten kerroksilla rima nousi lähes yhtä paljon. Kisojen tähtihyppääjä oli ehdottomasti Italian Tania Cagnotto. 31-vuotiaalla bolzanolaisella on jo 20 kultamitalia EM-tasolla, ensimmäinen jo vuodelta 2004. Varsinkin olympiavuonna hänen hypyt ovat silmiä hiveleviä ja hän veikin molempien lautojen mestaruudet mennen tullen. Isäntämaan Tom Daley oli taas häikäisevä. Hän näytätti kotiyleisön tuella kolmesti kymppiä tuomaripaneelista kerroshyppyjen finaalissa vieden mestaruuden melkein 50 pisteen erolla. Hän valmistautuu 22 vuoden iästään huolimatta jo kolmansiin olympialaisiinsa ja on Cagnotton ohella kirkkaimpia eurooppalaistoivoja kiinalaisten jylläämillä olympiamitalien markkinoilla Riossa. n EM-uimahypyt päättyivät jäähyväisten kyyneliin, kun Iira Laatunen (kesk.) hyppäsi viimeisen kisansa. Valmentaja Satu Uusitalo (vas.) ja hyppypari Taina Karvonen mukana tunnemyrskyssä. Iira Laatunen • 3 henkilökohtaista EM-finaalipaikkaa 2012–2014. Paras sijoitus 1 m 9:s v. 2014. • Useita EM-finaalipaikkoja 3 m parihypyissä Taina Karvosen parina. • 2015 MM-kilpailujen 1 m 20:s sija.