Page 12

Uinti | 2015 No3

Uimahyppääjät Saija Paavola, Roosa Kanerva, Ellen Sirkka ja Juho Junttila tekivät pitkiä kisapäiviä Bakussa. Osallistujamäärät olivat siksi normaalia huomattavasti suuremmat, ja lajit kestivät todella pitkään. Myös televisiointi oli uusi asia suomalaisille nuorille. Paras suomalainen oli Roosa Kanerva, joka ponnisti hienosti seitsemänneksi tyttöjen metrin ponnahduslaudalla. Roosa onnistui finaalissa kaikissa hypyissään ja teki oman ennätyksensä. Mitali jäi lopulta vain reilun seitsemän pisteen päähän. Tyttöjen kerrosten alkukilpailussa nähtiin tuplaonnistuminen, kun sekä Saija Paavola että Ellen Sirkka ylsivät finaaliin. Saijan alkukilpailun pisteet ylsivät A-tyttöjen SM-tulosluokkarajaan asti. Finaalissa Saija sijoittui 10:nneksi ja Ellen sijalle 12. Suomalaisista pisimmän kisan hyppäsi Juho Junttila. Apoikien 3 metrin ponnahduslautakilpailu kesti yli viisi tuntia osallistujamäärän, teknisten ongelmien ja televisioinnin vuoksi. Juho oli finaalivauhdissa viimeiseen hyppyyn asti, kunnes sarjan uusin hyppy, eteenpäin 3,5 volttia taittaen, jäi selvästi ali ja sijoitus oli 15:s. Juho ponnisti aivan finaalin tuntumaan myös metrin ponnahduslaudalla, karsiutuen ensimmäisenä 13. sijalta. Saija Paavola jatkoi Bakusta suoraan Moskovaan B-ikäluokan nuorten EM-kisoihin. 14-vuotias saavutti finaalipaikat molemmilla laudoilla sijoittuen metrillä 8:nneksi ja kolmosella 10:nneksi. Kahden viikon kilpailuputki päättyi valitettavasti loukkaantumiseen viimeisen kilpailupäivän alkukilpailuissa. Onneksi isolta vammalta vältyttiin ja olkapää paranee levolla ja fysioterapialla. Kotimatka suunniteltiin jo uusia hyppyjä ja ensi kauden kilpailuja. Vuonna 2016 nuorten maajoukkue tavoittelee menestystä NEM-kisoissa Kroatian ulkoaltaalla ja paikkoja Meksikon nuorten MM-kisoihin. Isolla rahalla tehdyt kisat Bakun kisat olivat pieni kummajainen kaikille. Maanosan yhteiskisat ovat kova juttu esimerkiksi Aasiassa, ja nyt Euroopan olympiakomitea EOC ajaa samaa kulttuuria Eurooppaankin. Lajeilla tosin yhteiskulttuuriin on vielä pitkä matka, sillä jotta Euroopan kisat saisivat tukevan jalansijan, pitäisi niiden olla vähintään olympianäyttökisat, mielellään myös EM-kisat kullekin lajille, ja sen yhtälön sovittaminen samaan paikkaan samaan ajankohtaan parinkymmenen lajin kesken on lievästi sanottuna haastavaa. Uintiurheilun lisäksi nyt vain painilla ja judolla panoksena oli EM-titteli. Isäntämaalla on haluja ja resursseja länsimaistumiseen, ja nyt öljyrahaa syötettiin säästelemättä urheilun hyväksi. Kun Azerbaidzhan ilmoittautui Euroopan kisojen isännäksi jo vuosia sitten, ei heitä ensin hyväksytty. Bakun kisakylän rakentaminen 12 03.2015 Suomen joukkueen kuopus Saija Paavola kertoi jännittäneensä kovasti, mutta hyppäsi kerrosfinaalissa kylmin päin. alkoi jo vuonna 2009 ja samalla laadittiin suunnitelmat suorituspaikkojen rakentamisesta sekä kisojen toteuttamisesta ulkopuolelta hankitun tietotaidon turvin. Kisat Bakuun myönnettiin joulukuussa 2012 ja vastuurooleihin palkattiin suuri joukko vuoden 2012 olympiaisäntiä briteistä. Maalla on varaa rakentaa ensin puitteet ja vasta sitten etsiä niille käyttötarkoitus. 13 korkean kerrostalon kisakylä ehti siis odottaa urheilijoita tyhjillään mutta valmiina nelisen vuotta. Kisojen huima budjetti ja yksittäiset panostukset, tai ylilyönnit, nousivat välillä uutisoinnissa kisojen edelle. Esimerkkinä kahden miljoonan dollarin sijoitus saada Lady Gaga laulamaan yksi biisi avajaistapahtumaan. Kontrastina uutisoinnissa oli maan surkea ihmisoikeustilanne ja sananvapauden asema. Urheilijoille kaikki näyttäytyi täydellisyytenä. Majoitus, ruokailut, kuljetukset ja kisajärjestelyt toimivat moitteetta. Noin 45 minuutin matka kisakylästä uimahallille taitettiin tuliterillä ja ilmastoiduilla busseilla. Joka bussissa oli yksi poliisi ja edellä ajoi poliisiauto turvaten kisakaistoja kiitäviä urheilijoita Bakun muutoin hyvin kaoottisessa liikenteessä. 40 asteen helteessäkin kisakylän aidan varrella seisoi maastopukuiset sotilaat 30 metrin välein. Turvatarkastukset suoritettiin kaikille sisäänpyrkijöille kisakylässä ja suorituspaikoilla. Turvallisuuden tunne oli vahvasti läsnä. Kisakylässä majoittuminen sinänsä muidenkin lajien urheilijoiden kanssa on urheilijoille erinomainen kokemus olympialaisia silmällä pitäen. n