Page 39

Uinti | 3 • 2014

Ura avattu MM-kisoille Roosa Kanervalle Penzan kisat olivat tärkeä kokemus matkalla kohti isompia arvokisa-altaita. Edessä on vielä kolme vuotta junioreiden 03.2014 39 nUorten MM-kilPailUt 9.–14.9. PenZa rUs TeKsTi Ja KuVa: Taina KaRVonen www.fina-penza2014.com/en uimahYppY Nuorten maailmanmestaruuksista kilpailtiin Venäjän Penzassa hyvissä olosuhteissa, mutta ukrainalaiset huippuhyppääjät loistivat poissaolollaan poliittisen epävakauden vuoksi. Suomea edusti nuorten EM-tason konkari mutta maailman telineillä nyt ensi kertaa esiintynyt Roosa Kanerva. Vantaa Divingia edustava 15-vuotias Roosa Kanerva teki MM-debyyttinsä heti kilpailujen avauspäivänä, kun vuorossa oli B-tyttöjen yhden metrin kilpailu. Heti tulikokeeseen joutunut suomalainen suoriutuikin sarjastaan muuten hyvin, mutta kuudennen kierroksen hyppy, taaksepäin puolitoista volttia taittaen, jäi reilusti vajaaksi, ja Roosa tippui pois kamppailusta finaalipaikoista. Lopulliset pisteet 287,20 riittivät 17. sijaan, kun alkukilpailun 12:s ja viimeinen finaaliin päässyt keräsi pisteet 302,25. Roosan kakkoslaji, B-tyttöjen kolme metriä, hypättiin kilpailujen päätöspäivänä sunnuntaina. Vaikka odotukset eivät olleet korkealla tämän lajin suhteen, oli Kanervan lopputulos pettymys. Roosa alisuoriutui kaikissa kolmessa vaikeimmissa hypyissään, ja pisteet 284,90 toivat 26. sijan. Finaaliin pääsi pistein 337,95. Pohjoismaalaisittain aihetta iloon oli kuitenkin B-poikien sarjassa, kun Tanskan Andreas Larssen otti kultaa 1 metrillä ja hopeaa 3 metrin kilpailussa. Myös Ruotsin Veronika Lindahl oli hyvässä kilpailuvireessä, ja otti A-tyttöjen metrin kilpailussa 7. sijan. Kilpailuihin osallistui hyppääjiä jokaiselta mantereelta, yhteensä yli 30 maasta. Totuttuun tapaan Kiina vei mitalitilaston voiton 13 mitalilla, joista kuusi oli kultaisia. Myös maailman poliittinen tilanne heijastui kilpailuihin, sillä Ukrainasta mukana oli vain yksi hyppääjä, vaikka maalla on paljon enemmänkin kovatasoisia nuoria hyppääjiä. Hurjia hyppyjä yhä nuoremmilta urheilijoilta Myös nuorten kilpailuissa on nähtävissä, kuinka hurjaa vauhtia laji on kehittynyt viime vuosina, sillä hypyt vaikeutuvat koko ajan. Penzassa nähtiin muun muassa eteenpäin neljä ja puoli volttia 10 metristä jo B-poikien sarjassa, ulospäin kaksi ja puoli volttia metristä B-tytöissä, sekä eteenpäin kolme ja puoli volttia taittaen A-poikien metrin kilpailussa. A-tyttöjen metrin kilpailussa Australian Maddison Keeney erottui joukosta hyppyjen korkeudella, sekä selvästi vaikeammalla sarjallaan, tehden ulos- ja sisäänpäin kaksi ja puoli, eteenpäin kolme ja puoli volttia, sekä eteenpäin kaksi ja puoli volttia yhdellä kierteellä. Keeney johtikin kilpailua ylivoimaisesti, mutta finaalin viimeisellä kierroksella hänen vauhtinsa epäonnistui täysin, ja pisteet riittivät neljänteen sijaan. A-sarjassa. Penzassa ei ollut paljon nähtävää, mutta urheilukeskus Burtasy tarjosi hyvät olosuhteet kilpailuille. Erillisen hyppyaltaan lisäksi keskuksesta löytyi hyvät kuivaharjoittelutilat, ja kisojen ajaksi oli urheilijoille järjestetty myös retkisängyillä varustettu erillinen rentoutumishuone. n