Page 32

Uinti | 3 • 2014

AVOVESIUINTI SM- ja PM-kilpailut 8.–9.8. Kangasala Ruotsin Ellen Olsson otti vakuuttavasti kaksi Pohjoismaiden mestaruutta Kangasalla. 32 03.2014 Teksti: Jussi Salminen, Kuvat: Janne Haavisto kuohu.sporttisaitti.com/avovesiuinnin-kisasivut/2014-avovesi-sm-ja-pm/ Maratoonareiden Skandinavian mestaruudet Kangasalta Ruotsiin ja Tanskaan Avovesiuintimestaruudet ratkottiin tuttuun tapaan Kangasalan Vesijärvellä elokuun toisena viikonloppuna. Lähes 80 uimaria saapui mestaruusmatkoille, ja nyt jaossa oli myös Pohjoismaiden mestaruuksia, mikä houkutti Vesaniemeen myös färsaarelaisia, norjalaisia, ruotsalaisia, tanskalaisia ja virolaisia kilpailijoita. Huomio kiinnittyi viiden ja kymmenen kilometrin matkoille, joita ei SM-kilpailujen yhteydessä ole ennen kauhottu. Tuttu kolmen kilometrin kisa oli tällä kertaa vain nuorille ja masterseille. Avovesiuinnin olympiamatka on kymmenen kilometriä, maailmancupissa uidaan lisäksi viiden ja 25 kilometrin kisat. PM-matkat oli jaettu kahdelle päivälle, viitonen perjantaille ja kymppi lauantaille. Kymppi keräsi yhteensä 12 urhoollista osallistujaa, kuusi naista ja kuusi miestä. Heistä kahdeksan starttasi myös edellisenä päivänä viiden kilometrin kisassa. Viitosella kilpailijoita nähtiinkin mukavat 30. Ruotsi napsi kolme mestaruutta Viikonlopun ainoaksi PM-tuplamestariksi ui Ruotsin Ellen Olsson. Viitosella hän joutui kamppailemaan Anniina Ala-Seppälän ja Laura Lajusen kanssa, mutta karkasi lopulta suomalaiskaksikolta voittoon 46 sekunnin erolla tuloksellaan 1:06.07. Ala-Seppälä nappasi PM-hopeaa kolme sekuntia ennen Lajusta. 19-vuotias Olsson on valittu Ruotsissa viime vuoden parhaaksi avovesiuimariksi. Hänestä povataan naapurimaalle uutta menestyjää jopa kansainväliselle tasolle. Jo viisi kesää aktiivisesti avovesiuinnissa kilpailleena hänellä oli jo ennen Kangasalle tuloa yksi Pohjoismaiden mestaruus 10 kilometriltä, Ruotsin mestaruus viideltä kilometriltä ja muita avovesikisojen voittoja ja kokemusta myös nuorten EM-uinneista. Altaassakin hän kisaa, 1500 metrillä ennätys on pätevä 17.28,71 pitkällä radalla. Kangasalla Olsson oli suvereeni naisten kympillä. Hän ui mestariksi ajalla 2:12.04, kymmenen minuutin erolla Färsaarten Cecilia Wigant Eysturdaliin. Pronssi tuli Suomeen Benita Haikolalle ajalla 2:23.11. Miesten viitosella nähtiin todella tiukka taistelu, kun kärkinelikko rantautui viiden sekunnin sisällä. Mestariksi ui Tanskan Laust Moesgaard ajalla 1:03.22. Suomen paras oli Miro Torola,