Page 25

Uinti | 3 • 2014

03.2014 25 Suomella alkaa olla vahva rutiini naisten kolmen metrin parihypyissä arvokisafinaalia ajatellen. Finaalissa nousemiseen tarvittaisiin vielä lisää yhteisiä harjoittelukertoja. Myös joukkueen kuopuksen, 18-vuotiaan, Tiiroja edustavan, Tiia Kivelän kilpailuhyppyjen onnistumisprosentti oli korkea. Tiian ensimmäinen vuosi aikuisten sarjassa on ollut varsin haastava. Toukokuussa jalkapöydän murtumisen jälkeen Berliinin EM-tavoitteet päätettiin asettaa vain yhden metrin laudalle. Kesän harjoittelu sujui uudella hyvällä motivaatiolla, minkä ansiosta uran ensimmäinen aikuisten sarjan finaalipaikka irtosi lopulta varsin helposti. Alkukilpailun yhdeksännen sijan pistemäärä 236,20 ylittää myös Kazanin MM-valintarajan. Tiian finaali alkoi hyvin kovasta kisajännityksestä huolimatta, mutta sarjan kolmas ja samalla helpoin hyppy epäonnistui heti lähdöstä. Isosta pettymyksestä huolimatta Tiia teki kaksi viimeistä hyppyään todella laadukkaasti. Tiian loppusijoitus oli 12:s. Naisten yhden metrin kilpailun voitti Italian 29-vuotias Tania Cagnotto, joka oli mitaleilla jo Berliinin edellisissä vuoden 2002 EM-kisoissa – siis samana vuonna kuin Tiia aloitti koulussa ensimmäisen luokan. Suomen tytöillä on siis vielä runsaasti aikaa jatkaa uraansa ja parantaa ennätyksiään! Iira Laatusen hieno kausi sai arvoisensa kruunun pääkilpailuissa. Hän pystyi upean tasaisiin hyppysarjoihin niin alku- kuin loppukilpailussakin. Jouni Kallunki ei onnistunut Berliinissä haluamallaan tavalla. Uimahyppyura jatkuu nyt Turussa. Suomen kolmas finaalipaikka tuli odotetusti naisten kolmen metrin parihypyissä, jossa Taina Karvonen ja Iira Laatunen saavuttivat 7. sijan yhdessä unkarilaisten kanssa. Suomalaisilta odotetaan jo finaaleja kovan tason kisoissa Oululaisten, tai pian entisten oululaisten, Taina Karvosen ja Jouni Kallungin kesäharjoittelu ei sujunut suunnitelmien mukaan. Oululaisia pitkään valmentanut ukrainalaistaustainen Juri Putigin päätti kesäkuussa pitkän ja menestyksekkään valmentajauransa Oulussa ja muutti henkilökohtaisista syistä pääkaupunkiseudulle. Taina ja Jouni joutuivat täten valmistautumaan kauden pääkilpailuunsa ilman henkilökohtaista valmentajaa. Berliinissä Jouni ei päässyt lähelle henkilökohtaisia ennätyksiään ja karsiutui finaalista molemmissa lajeissaan. Myös Taina jäi reilusti viime vuoden tuloksestaan. Taina jatkaa uimahyppyjä syksyllä Vantaalla ja Jouni Turussa. Isäntämaa Saksa otti mitalitilaston kärkipaikan ennen Venäjää. Varsinkin kotihallissaan kilpaillut Patrick Hausding napsi ensimmäisinä kilpailupäivinä kultamitaleja ennen näkemätöntä tahtia. EM-kilpailut olivat hyvätasoiset: erityisesti naisten kolmosen parihyppyjen taso on koventunut muutaman viime vuoden aikana paljon ja miesten kolmosen laudalla finaalipaikkaan vaadittiin 400 pisteen ylitys. Sen sijaan kerrosten parihypyissä kärsitään kovasta osallistujakadosta. Suomen naisilta odotettiin viime vuosien menestyksen ja kevään saavutusten perusteella finaalipaikkoja EM-kisoissa erityisesti metrin laudalta: Iira oli saavuttanut kisojen A-valintarajan vuoden aikana kuusi kertaa ja Tiia viidesti. Kahden suomalaishyppääjän kilpaileminen samassa EM-finaalissa on kovan luokan saavutus. Perinteisesti vain uimahyppyjen suurmaat onnistuvat saavuttamaan kaksi finaalipaikkaa. Ensi kesän MM-kisoissa, joissa olympiapaikkojen jakaminen alkaa, taso tulee kuitenkin olemaan kivenkova. MM-menestykseen tarvitaan lisää sekä vaikeutta että varmuutta. Uimahyppyjen asiantuntijaryhmä panostaa ensi vuonna parhaimpien hyppääjiensä kansainvälisen kisakokemuksen kasvattamiseen. n