VIIMEISEN KAHDEN VUODEN ajan Porvoossa on viikoittain
kokoonnuttu laittamaan ruokaa kaupan hävikistä,
seurustelemaan ja syömään yhdessä. Yhteinen keittiö
on mahdollistanut uudenlaisen yhteisön syntymisen hyvän ja
terveellisen ruuan sekä uusien tuttavuuksien ympärille.
Ruokailemaan ovat tervetulleita kaikki erilaisiin taustoihin tai
ikäluokkaan katsomatta. Yhteisen pöydän ääreen
kokoontuminen tarjoaa mahdollisuuden laajentaa omaa
kokemusympäristöä.
Vuonna 2017 Tatsi lähti mukaan Kirkkohallituksen
koordinoimaan valtakunnalliseen Yhteinen keittiö -
hankkeeseen. Tatsin pilottipaikkakunnaksi valikoitui Porvoon
kaupunki ja koordinaattorina aloitti näyttelijä Sinikka
Mokkila. Vuosina 2017-2018 toimineen hankkeen tavoitteena
oli toimia joustavasti ja mahdollisimman matalalla
kynnyksellä tarjoten mahdollisuuden niin yhteisöllisyyteen,
uusiin taitoihin kuin osallisuuteenkin.
Alkumetreiltä lähtien yhdeksi Porvoon keittiön vahvuudeksi
muodostui aktiivinen vapaaehtoisten porukka, joka
mahdollisti työn juurtumisen ja laajenemisen. Yksi alusta asti
mukana olleista vapaaehtoisista on Maija-Liisa Taskinen.
Hän kertoi löytäneensä Yhteiselle keittiölle Sinikka Mokkilan
vetämän Marttojen ruokapajan kautta.
”Yhdessä syöminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen on
palkitsevinta. Olemassa oleva vapaaehtoisen ryhmä on
hitsautunut hyvin yhteen, mutta samalla myös uudet
vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita”, Maija-Liisa
kuvaa toiminnan hyviä puolia.
Ruokailun lisäksi Porvoon yhteinen keittiö on tarjonnut
osallistujilleen myös paljon muuta: erilaisia kursseja ja retkiä,
sienestämisestä ja mehiläispesän hoidosta aina
hygieniapassikurssiin asti. Samalla yhteinen keittiö on
toiminut myös paikkana missä viettää yhteistä juhlaa, niin
sadonkorjuujuhlaa kuin erilaisia perinteisiä juhlapyhiä ja
syntymäpäiväjuhlia ja kaikkea siltä väliltä.
Kirkkohallituksen Yhteinen keittiö –hanke päättyi vuoden
2018 lopussa, mutta Porvoon keittiön tarina ei tullut
päätökseensä. Tatsi ry on hakenut jatkorahoitusta, ja rahoitus
on myönnetty seuraavan kolmen vuoden ajalle. Yhteinen
keittiö on siis muuttunut tämän vuoden alusta Tatsin
korttelikeittiöksi. Keittiö saa olla toteuttamassa tehtäväänsä,
olla uudistumassa ja kehittymässä ja tuomassa ihmisiä yhteen.
Aiemmin hyväksi koetut käytännöt ovat edelleen voimassa.
Ihmiset tulevat edelleen yhteen tekemään ruokaa ja syömään
yhdessä. Samalla korttelikeittiö on uusien haasteiden edessä.
Miten kehittää toimintaa eteenpäin niin, että se tavoittaa myös
uusia ihmisiä ja samalla vahvistaa jo olemassa olevia suhteita?
Alkanut vuosi lupaa korttelikeittiölle hyvää. Alku vuodesta
korttelikeittiö on toiminut vapaaehtoisten voimin. Silti keittiön
toiminta on jatkanut ja keittiölle on löytänyt uusia ihmisiä.
Myös hävikkiruuan noutopaikkoja on alkuvuodesta tullut lisää.
Maija-Liisa Taskisen toiveena tulevalle vuodelle on, että
korttelikeittiö on myös jatkossa mukana erilaisia tapahtumissa
ja juhlissa, vaikkapa asunnottomien yössä jakamassa ruokaa.
Ja miksipä ei: yhteisöllisyyden vahvistaminen hyvän ruuan
ympärillä on korttelikeittiön vahvuus.