80 SUOMEN MERENKULKU J FINLANDS SJÖFART
Kun halutaan hahmottaa ruokavalion
kokonaisuutta yksittäisellä aterialla, on
lautasmalli käytännöllinen apuväline
terveellisen, ravitsemussuositusten
mukaisen aterian koostamiseen. Lautasmallin
mukainen annos pitää ruokamäärän kohtuullise-na
ja sitä voidaan soveltaa kaikkiin ruokiin,
ruoanvalmistukseen ja eri aterioille. Jos ateriana
on eväät, ne kootaan mahdollisimman pitkälle
lautasmallin mukaisesti.
LAUTASMALLI KÄYTÄNNÖSSÄ:
Lautasmallin perusteena on, että puolet lautases-ta
täytetään kasviksilla, kuten salaatilla,
raasteilla sekä lämpimillä kasviksilla. Neljännes
lautasesta täytetään perunalla, pastalla, tai
riisillä. Suosi täysjyvää, jotta saat tarpeeksi
kuituja. Toinen neljännes lautasesta täytetään
sitten puolestaan lihalla, kalalla, kananmunalla
tai jos henkilö on kasvissyöjä, voi tämä osa
sisältää siemeniä, palkokasveja tai pähkinöitä.
Tämän neljänneksen tarkoituksena on taata
riittävä proteiinin saanti. Ruokajuomaksi
suositellaan aikuiselle vettä tai rasvatonta
maitoa ja lisäksi palanen täysjyväleipää, jossa on
kasvismargariinia. Jälkiruoaksi voi nauttia sitten
hedelmiä tai marjoja.
Yleistä lautasmallia on myös kritisoitu sen
sisältämien ainesosien vuoksi. Ovatko leipä,
rasvaton maito sekä kasvismargariini todellakin
tarpeellisia? Hiilihydraattien suuresta määrästä,
maidon haitoista ja hyödyistä on myös kiistelty ja
kasvismargariinin terveellisyys jakaa mielipitei-tä.
Sen jälkeen, kun kasvismargariini on tullut
suomalaisten ruokavalioon, ovat myös erilaiset
veri- sydänsuonisairaudet lisääntyneet. Joka
tapauksessa, pääpaino lautasmallissa on
kasviksilla ja hyvissä proteiinin ja rasvan
lähteissä.
Lautasmalli soveltuu monenlaisiin ateriavaih-toehtoihin,
syöt sitten kotona tai työpaikalla,
ravintolassa tai seisovassa pöydässä. Se toimii
hyvin riippumatta annoksen koosta tai ruokaili-jasta:
aterian osia voidaan pienentää tai suuren-taa
kunhan osien suhteet säilyvät samoina. Jos
ruokana on esim. keittoa, nautitaan sen ohella
annos salaattia ja kasviöljypohjaista salaatinkas-tiketta.
Laatikkoruoissa lautasesta varataan
puolet pääruoalle ja puolet kasviksille.
Lautasmallia voidaan soveltaa pääaterioiden
lisäksi välipaloihin sekä aamu- ja iltapaloihin.
Niiden perusta muodostuu kasviksista ja
täysjyväviljatuotteista. Proteiininlähteitä, kuten
vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita, käytetään
täydentämään ateriaa.
Lautasmalli on siis hyvä viitteellinen ohje
siihen, mitä henkilön kannattaa syödä, jotta
ruoasta saisi tarvittavat ainesosat, kuten
vitamiinit ja hivenaineet, joista suomalaisillakin
voi olla puutoksia. Ruoasta saatu vitamiini on
aina parempi kuin purkista otettu vitamiini! •