34 neliapila Seutunelosten kesälehti 7. kesäkuuta 2017
on maamerkki ja kohtaamispaikka
Ruska Paronen
Snägärit, eli luukulliset grillikioskit,
pienet elintarvikekioskit ja kesäkioskit
ovat kuuluneet suomalaiseen
kulttuuriin jo iät ajat. Yksityisestä
kioskitoiminnasta ei kuitenkaan
Suomessa löydy mitään virallista tilastoa,
sillä kioskit tilastoidaan pinta
alansa puolesta samaan kastiin
ketjujen pienten kauppojen kanssa.
Myös Kioskiliitto lopetti toimintansa
jo viime vuosikymmenellä.
Kioskitoiminta on kuitenkin selkeästi
laskussa päin ja silmä huomaa
kioskien poistuvan katukuvasta yksi
toisensa jälkeen.
Toisaalta taas, joistain kioskeista
on muovautunut alueensa maamerkkejä,
jossa kyläläiset tapaavat
toisiaan ja vaihtavat kuulumisia,
osa kioskeista pärjää myös laajalti
tunnettujen tuotteidensa ansiosta,
joiden takia kioskille saavutaan pidemmänkin
matkan päästä. Seutunelosten
levikkialueilta löytyy useampikin
kioski, jotka tarmokkaasti
avaavat luukkunsa vuodesta toiseen
ja mahtuupa mukaan myös uusia
yrittäjiäkin. Yhteistä kaikilla näillä
on, että kioskia ylläpidetään suurella
sydämellä.
Lähde Kioski Nastolassa
Villähteentien varressa sijaitseva,
vuodesta 1985 asti toiminut Lähde
Kioski on muodostunut jo eräänlaiseksi
maamerkiksi Nastolassa. Kioskiyrittäjän
Minna Blanckin mukaan
kioskilla käydään sekä lounaalla että
haetaan töiden jälkeen sapuskaa kotiin
vietäväksi.
– Nykyään pikaruoan kulutus
on suurempi kuin ennen, noin 30
vuoden ajan alalla toiminut yrittäjä
pohtii.
Kebabia menee yhä eniten, toiseksi
suosituin on Bottas burger.
Formulakuski on käynyt kioskilla
myös maistamassa nimikkoburgeriaan
ja antanut sille siunauksensa.
Toukokuussa Valtteri Bottas ajoi
Venäjän GP:ssä ensimmäistä kertaa
ykköspaikalle ja se näkyi Blanckin
mukaan myös purilaisen myynnissä.
– Kyllä voi sanoa, että voiton aikana
myynnissä näkyi selvä piikki.
Hampurilaista tultiin maistamaan
pidemmänkin matkan takaa, Blanck
virkkoo.
Lähde Kioskille pääsee sekä Villähteentieltä,
että valtatie 12:lta.
Kesällä kioskin arki vilkastuu, sillä
myös kesäasukkaat saapuvat ostoksille.
Yrittäjän mukaan jäätelö pitää
pintansa edelleen kesän ykkösherkkuna.
Salonsaaren kesäkioski
Asikkalassa
Keskellä Salon kylää, niin että sen
ohi ajaa melkein vahingossakin, sijaitsee
Salonsaaren kioski. Kioski on
ollut toiminnassa sellaisenaan nyt jo
10 vuoden ajan.
– Saaressa on ollut kioski joskus
aikaisemminkin, mutta siitä on kauan
aikaa kun se oli viimeksi auki.
Kysyin Saukkolan Timolta, että lähtisitkö
mukaan pitämään kesäkioskia
ja siitä homma oikeastaan lähti.
Ajatuksena oli, että siitä tulisi sellainen
paikka, jossa ihmiset tapaisivat
toisiaan, toinen kioskin omistajista
Asko Mäkelä kertoo.
Salonsaaren kioski aukeaa kesäkuun
alussa ja on yleensä pysynyt
auki siihen asti, kunnes mökkikansa
palaa takaisin kotiin ja koulut
alkavat. Kioski on avoinna päiväsaikaan.
– Arkisin olemme pitäneet noin
kymmenestä kuuteen saakka auki.
Viikonloput menevät likipitäen samalla
mallilla, Mäkelä virkkoo.
Kioski on paikka, jonka edustalla
nähdään toisinaan myös omien käsitöiden
taikka mansikoiden myyjiäkin.
Motoristit nappaavat kuumana
päivänä kioskilta virvokkeita ja
jäätelö pitää pintansa ehdottomana
kestosuosikkina. Kioskilta saa myös
kala- ja rapumerkkejä ja niitä Mäkelän
mukaan myös menee.
– Kioskia ylläpidetään kyläläisten
kanssa yhteisvoimin. Iso kiitos meneekin
kaikille, jotka ovat kioskin
toiminnassa olleet mukana, Mäkelä
kiittelee.
10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi
Salonsaaren kioski tarjoaa kakkua
asiakkailleen 15. kesäkuuta.
Koivulan Kioski
Orimattilassa
Janne Jääskeläinen aloitti Orimattilassa
Koivulan kioskin yrittäjänä 14
vuotta sitten. Kioskiyrittäjän kesälomat
lomaillaan talvella, sillä kesällä
asiakasmäärät tuplaantuvat ja kioskilla
pitää kiirettä.
– Sää vaikuttaa paljon, voisi sanoa,
että heti kun tulee hieno ilma
niin asiakasmäärä nelinkertaistuu,
Jääskeläinen arvioi.
Koivulan kioski on tunnettu täytetystä
lihapiirakastaan Hämeen Hitaimmasta,
jota tullaan Jääskeläisen
mukaan maistamaan pidemmänkin
matkan takaa. Kioskilta noudetaan
lihapiirakan lisäksi myös makkaraperunoita
ja hampurilaisaterioita.
Voipa sieltä vuokrata peräti peräkärrynkin.
Yrittäjä kertookin, että
kärryä vuokrataan tiheään tahtiin.
Koivulan kioski on grillin lisäksi
myös elintarvikekioski. Kauppojen
aukiolojen vapautuminen on
Jääskeläisen mukaan näkynyt myös
myynnissä.
– Siinä missä ennen meni 100 litraa
maitoa niin nykyisin menee 20
litraa, yrittäjä sanoo.
Synkistely ei kuitenkaan auta eikä
Jääskeläinen tulevaa sen mokomin
ajattelekaan.
– Tätä tehdään vuodesta toiseen,
hän toteaa.
Jääskeläinen testasi edeltävänä
kesänä anniskeluterassin toimintaa
kioskin yhteydessä ja tänä kesänä
uusi terassi odottaa kävijöitään. Terassi
on lisäksi osaltaan katettu, sillä
Suomen kesät ovat arvaamattomia.
Uutuutena kioskilta saa myös nykyään
ostettua suomalaisia käsin tehtyjä
vaappuja.
Kirkonkylän kioski
Hollolassa
Aivan Hollolan kirkonkylän sydämessä
sijaitsee Hollolan vanha
kunnantupa sekä viime kesänä uudistettu
kirkonkylän kioski. Keväällä
sekä kioskilla että Vanhalla
kunnantuvalla aloitti uusi yrittäjä
Hannes Kuusisto, jonka mukaan
vastaanotto kirkonkylällä on ollut
todella hyvä. Vanhan kunnantuvan
viikonloput täyttyvät hiljalleen kesän
osalta yksityistilaisuuksista ja
vappuna auenneen kioskin terassilla
riittää kahvittelijoita.
Kioskin tiskillä on vino pino erilaisia
hedelmiä, joista asiakas voi
valita mieleisensä ainekset smoothieensa.
– Ennen kioskilla myytiin vain
puikkojäätelöä, mutta nyt täältä
saa myös irtojäätelöä. Smoothiet ja
erikoiskahvit on myös otettu hyvin
vastaan kun tuotteisiin on ensin tutustuttu,
yrittäjä kertoo.
Kirkonkylän kioskilla on nykyisin
lisäksi B-oikeudet ja valikoimasta
löytyy esimerkiksi olutta, siideriä
ja viinejä.
– B-oikeuksista olen erittäin iloinen
ja oikeudet voi tarvittaessa saada
väliaikaisesti kunnantuvallekin,
Kuusisto tuumaa.
Yrittäjä uskoo uudistetun kioskin
tuovan väkeä kirkonkylälle. Kyläläiset
ovat myös antaneet täyden tukensa
uudelle yrittäjälle.
– Kyllä näillä puitteilla ja tällaisella
kylän hengellä kioskiyrittämisen
riskit ovat melko pienet. Ja vaikka
kioski on sään armoilla, pääsee
kunnantuvalle aina sateensuojiin
ja pientä katosta löytyy ulkoakin,
Kuusisto selittää.
Kirkonkylän kioski on auki joka
päivä aamusta iltaseitsemään. Kuusiston
mukaan aukioloa voidaan
venyttää mikäli asiakkaat viihtyvät
pidempäänkin.
”Nykyään pikaruoan
kulutus on
suurempi kuin
ennen.
Minna Blanck
RUSKA PARONEN
”Sää vaikuttaa
paljon, voisi
sanoa, että
heti kun tulee hieno
ilma niin asiakasmäärä
nelinkertaistuu.
Janne Jääskeläinen
RUSKA PARONEN
RUSKA PARONEN RUSKA PARONEN
Lähde Kioskilla riittää kuhinaa
lounasaikaan, mutta parkkitilasta
ei ole pulaa, vaikka tulisi
isommallakin autolla.
Grillikioskit ovat kuolevaa
laatua, mutta Koivulan Kioski
pitää pintansa.
Salonsaaren kesäkioski
juhlii tänä kesänä
10-vuotista taivaltaan.
Uuden yrittäjän myötä sekä
kirkonkylän kioskin ilme
että sen tuotevalikoima on
saanut uutta puhtia.
Kioski