2–3/2019 Moodi 29
S-PölyEr koivu timotei pujo kissa koira hevonen ulkohome pölypunkki
jos ≥ 0,35 kU/l
Lääkäri valitsee useimmiten anamneesin perusteella
sopivat testit tai testipatterit, mutta usein
on vaikea valita ”kattavasti” ja silloin ns. seulonta
ja erittelytutkimukset ovat valittavissa.
Perusseulonta- ja erittelytutkimuksessa
(S -IgE-Pse) seulonta ”avataan”, jos seulonta on
ryhmän osalta positiivinen. Erittelytutkimuksessa
ryhmän allergeenilähdekohtaiset IgE-vasteet
määritellään myös kvantitatiivisesti. Erittelytutkimuksen
spesifi syys paranee merkittävästi, erityisesti
ruoka-aineita tutkittaessa, mikäli erittely
täydennetään positiivisten allergeenien osalta
komponenttitutkimuksella (S-RuoComE). Laajempi
S -AllComE -tutkimus kattaa pölyerittelyn
sekä ruokaerittelyn komponenttitasolle (kuva 1).
Mikrosirututkimusta (S –IgESiru) voidaan
harkita, kun potilaalla on vaikea allerginen reaktio,
jonka aiheuttaja ei selviä yksittäisillä
tutkimuksilla tai, jos kyseessä on moniherkistynyt
potilas. Mikrosirututkimuksessa mitataan
IgE-vasteet samanaikaisesti 112 allergeenikomponentille
yli 50 eri allergeenilähteestä. Tulos on
semikvantitatiivinen ja tuloksen yhteydessä annetaan
lausunto.
Allergeenikomponentti-IgE-testien
lausunto helpottaa tulkintaa
Perinteisesti on IgE-tutkimuksien kohdalla
vastattu ainoastaan kvantitatiivisesti, mutta
allergeenikomponentti-IgE-testien kohdalla
on lausuntotarve koska allergeenikomponentti
IgE-testien ns kliininen merkitys vaihtelee.
Esimerkissä on annettu lyhyet lasunnot
maapähkinäkomponentti-IgE-testien kohdalla.
Vastaavia löytyy myös muitten ruoka-allergeenikompenenttien
kohdalla.
30
Kuva 4.
Hengitettävien allergeenien (ns. pölysarja) ja ruoka-aineiden perusseulonta
ja erittelytutkimus (S-IgE-Pse). Ruoka-aineiden perusseulonta ja
erittely voidaan laajentaa kattamaan myös komponenttitutkimukset
(S-RuoComE). Laajempi S-AllComE-tutkimus kattaa sekä pölyerittelyn
että ruoka-erittelyn komponenttitasolle.
jos ≥ 0,35 kU/l
turska
jos < 0,35 kU/l
Pölyseulonta
(Phadiatop) ja
ruokaseulonta
(fx5)
ei erittelyä
Gad d 1
(ovomukoidi)
Bos d 8
(kaseiini)
Tri a 19
(ω-5-gliadiini)
gliadiini
Gly m 4
Gly m 5
Gly m 6
Ara h 1
Ara h 2
Ara h 3
Ara h 6
Ara h 8
Ara h 9
munanvalkuainen
maito vehnä soija maapähkinä
Allergeenikomponenttitutkimus eli
molekyyliallergologia
• Ihopistokokeessa ja seerumin allergeeni-IgE-vasta-ainetutkimuksissa
on perinteisesti käytetty koko allergialähteestä
valmistettuja uutteita. Uute sisältää tuhansia allergeenilähteestä
peräisin olevia erilaisia vesiliukoisia aineita,
kuten valkuaisaineita, hiilihydraatteja ja pienimolekyylisiä
aineita. IgE-vasta-aineet tunnistavat vain alle 10 % uutteen
sisältämistä aineista, eivätkä loput liity allergiseen herkistymiseen.
Yhdessä allergeenilähteessä on kymmeniä yksittäisiä
proteiineja eli allergeenikomponentteja
(Kuva 3, s. 11). Ks. myös Mikä on allergeeni? -osio, s. 8.
S-RuokaEr
S-RuoComE
S-IgE-Pse
S-AllComE
Kuva 1. IgE-seulonta- ja erittely allergeenilähdetasolle ja
allergeenikomponentti-IgE-testitasolle.
Jos komponentin tulos on alle 0,35 kU/l, vastataan: Negatiivinen.
Herkistyminen maapähkinälle on epätodennäköinen,
mutta ei poissuljettu. Jos tulos on yli 0,35 kUl/, käytetään
alla olevia vastauksia kunkin komponentin kohdalla:
f422 rAra h 1 (varastoproteiini 7S)
Maapähkinän Ara h 1 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen
jalkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen
riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
f423 rAra h 2 sekä f447 rAra h 6 (varastoproteiini 2S)
Maapähkinän Ara h 2 ja Ara h 6 voivat aiheuttaa oireita
myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen
riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
f424 rAra h 3 (varastoproteiini 11S)
Maapähkinän Ara h 3 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen
jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen
riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
f352 rAra h 8 (PR-10 proteiini,
Bet v 1 koivuhomologi)
Maapähkinän Ara h 8 on lämpölabiili proteiini, jonka
allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen
aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.
f427 rAra h 9 (LTP proteiini)
Maapähkinän Ara h 9 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi
vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.
Taulukko 1. Maapähkinäallergeenikomponentti
IgE-testien lausuntoesimerkkejä.
LABORATORIOT TARJOAVAT SEULONTA-
JA ALLERGEENIKOMPONENTTIIGE
ERITTELYTUTKIMUKSIA