LABQUALITY NYT. HENKILÖSTÖUUTISIA
35 vuoden laadunarviointikierros
Labquality Oy, 2018
SPIROMETRIA- JA
PEF-MITTAUSTEN
SUORITUS JA TULKINTA
SUOSITUS, 14. PAINOS
UUSITTU
Spirometriasuositus
julkaistaan joulukuussa 2018
Lehteä on mahdollisuus ostaa yksittäiskappalein
tai suurempina painoksina.
Lue lisää: www.labquality.fi/moodi
Tulossa pian!
Labqualityn EQA-koordinaattori Raija
Myllys eläköityy tammikuun lopussa.
Raijan alun perin keikkaduunina alkanut
kierros tulee tällöin kaikkiaan kestäneeksi
35 vuotta.
Tuona aikana Raija on nähnyt valtavan
kehityskaaren ulkoisessa laadunarvioinnissa
sekä Labqualityssä yrityksenä. Noihin vuosiin
on mahtunut niin toiminnan digitalisoituminen
kuin kansainvälistyminen. ”Kun aloitin
työt yrityksessä, silloiselta nimeltään Kliinisten
Laboratoriotutkimusten Laaduntarkkailu
Oy:n asiakaskunta koostui yksinomaan
kotimaisista laboratorioista. Tulostenkeräys
ja raportit pyörivät paperisina ja kaikki tiedot
syötettiin itse käsin ohjelmaan, josta saatiin
histogrammit, ” Raija naurahtaa ja jatkaa
”yksittäisenä esimerkkinä voidaan mainita
virtsan bakteerien herkkyystulokset, joiden
graafi set kuvaajat piirsimme käsin millimetripaperille.”
Toki yrityksen kokokin oli toinen. Tuolloin
työntekijöitä oli 5-6, kun nyt labqualitylaisia
on 45. Kuvaavaa alkuajoille oli, että
kaikki tehtiin itse, sanoo Raija. Alkuvuosina
hän oli mukana tekemässä muun muassa
Days-tapahtumaa (silloin Laaduntarkkailupäivät)
ilmoittautumisista kyltityksiin, näyttelyosastoja
kansainvälisiin kongresseihin ja
jopa opetusvideoita. Vuokratun VHS-kameran
kanssa kuvattiin ja fi lmi leikattiin itse studiossa
valmiiksi materiaaliksi. Näyttelyosastojen
visuaalisuus tehtiin tutulla leikkaa-liimaa
-tekniikalla, mutta tässä tapauksessa
käsin kontaktimuovilla kappalevylle. Esimerkiksi
opetusmateriaalina käytettäviä kuvasarjoja
saattoi tilata dia-esityksinä ja morfologiakuvat
painettiin paperille. ”Eli pitkä matka on
tosiaan tultu nykypäiväiseen virtuaalimikroskopiaan.
”Jotenkin työ on siis muuttunut yksitoikkoisemmaksi,
kun istutaan vain tietokoneen
äärellä ja naputellaan”, hän toteaa huvittuneena.
Digitaalisuuden vaikutus on ollut
merkittävintä Raijan mukaan nimenomaan
siinä, että nyt voidaan käsitellä aivan eri lailla
isoja massoja kvalitatiivistakin tietoa. Omassa
työssä merkittävin muutos on ollut siirtyminen
CueSeen kautta LabScalan käyttöön sekä
internetin mahdollistama tiedonhankinta.
Raijan panos Labqualityn laadunarviointikierroksien
kehittymiseen etenkin mikrobiologian
laadunarviointiohjelmissa on ollut valtava.
Alussa työnkuvaan kuului myös kemian
ja hematologian laadunarviointia, sillä mikrobiologian
ohjelmia oli vain kolme ja kierroksia
yhteensä kuusi per vuosi. Nyt mikrobiologian
ohjelmia on noin 70 ja kierroksia reilusti
yli 200. Toiminnan jatkuva kehittäminen
ja uuden oppiminen ovat aina Raijan mukaan
olleet hänelle ominaista. ”Työssä pitää olla
älyllisiä haasteita,” hän sanoo. Monesti työuransa
aikana Raija kertookin ottaneensa kirjan
käteen ja opiskelleensa aihealueen taustatietoja,
oli kyse sitten parasitologiasta, sienikasvustoista
tai uusista testimenetelmistä.
”Mutta silti tämän alan haltuun ottaminen
yksin on täysin mahdotonta”, Raija sanoo.
”Työssäni tärkeintä on ollut ne laajat asiantuntijoiden
verkostot, joiden kanssa olen saanut
tehdä työtä. Ilman heidän tietämystään ja
osaamistaan ei oma työni olisi ollut mahdollista.”
Raija sanoo tavanneensa mahtavia ihmisiä
työnsä kautta ja kehuu mikrobiologiapiirien
huumorintajun olevan hyvää, välillä virkistävän
persoonallistakin tai ns. sisäpiirihuumoria.
Nämä 35 vuotta Labqualityssa eivät siis
ole olleet tylsiä ja kuivakoita? ”No ei, välillä
ollaan molekyylitasolla, välillä suunnitellaan
tietokoneohjelmia ja välillä ostetaan kakkanäytteitä
Kontulan ostarin parkkipaikalla,” tiivistää
Raija pokerinaamalla ja taitaakin kiteyttää
samalla kaiken edellä sanomansa alan huumorista.
Loppuun lienee syytä esittää se klassinen,
pitkän ja vaativan suorituksen jälkeen esitettävä
kysymys eli miltä nyt tuntuu? Millä ajatuksin
eläkkeelle? ”No odotan kovasti,” toteaa
Raija ja hymyilee leveästi lisäten: ”Uteliaalla
tuskin tulee aika pitkäksi jatkossakaan.”
/moodi