Page 18

Lahden Seutu | Ruumiin ja Sielun Kulttuuria

TRYFFELISIENESTÄ TULI LÄHIRUOKAA LUOMURUOKA ON YHTEINEN JUTTU ”LAHDESTA ON TULLUT TRYFFELIKAUPUNKI.” 18 n varmaan ole ainoa, joka ulko-maan matkoilla riemastuu, kun löytää ravintolan listalta tryffelipas-taa. Jo sienen tuoksu saa veden nousemaan kielelle. Sen jäljitte-lemätön maku saa ruokahetken muuttumaan unohtumattomaksi elämykseksi. En siis ollut uskoa silmiäni, kun muutama vuosi sitten Etelä-Suomen Sanomissa kerrottiin, että lahtelaiset Jaana Lamppu-Blick ja Esa Blick olivat tryffelien etsintään erikoistuneitten Lagotto Romagnolo-koirineen löytäneet ihan näistä lähimetsistä maan alta pieniä valkoisia sieniä, jotka muistuttivat tuoksultaan ja maul-taan etelä-eurooppalaisia tryffeleitä, mutta ovat maultaan paljon voimakkaampia. Kasvitieteelliset tutkimukset todistivat, että kyse oli kuin olikin villitryffeleistä, joita esiintyy luon-nonvaraisena Suomessa ja mm. Pohjois-Amerikassa. Blickin perheessä alkoi uusi vaihe, ja nyt Vapau-denkadulle on avattu tryffeliherkkujen erikoislii-ke, Tryffdeli. Tryffeleitä on nimittäin vuosien työn jälkeen alkanut löytyä niin paljon, että Blickit ovat pys-tyneet kaupallistamaan harrastuksensa. Lahdesta on tullut tryffelikaupunki. Mikä pa-rasta villitryffeli on viljeltyä serkkuaan aromaat-tisempi sieni, jota tarvitaan makua tuomaan todellakin hyvin, hyvin vähän. Blickit ovat kehittäneet muutamia verrattomia tuotteita: tryffelitahnaa, tryffelisinappia, tryffeli- hunajaa ja tryffelibrietä sekä tryffelivoita. Tähän saakka Päijät-Häme on tullut tunnetuksi erityisesti loistavista järvikaloistaan. Ne ovatkin todellista herkkua. Myös hämäläinen pitopöytä kuuluu tämän alueen maineikkaaseen ruokape-rinteeseen. Monen ravintolan tarjoama Wella-mo- menu rakennetaan lähiruoasta, mikä on saattanut yhteen ruoantuottajat ja tekijät. Nyt tätä lähiruokalistaa täydentää tryffelisieni. Sen hienompaa raaka-ainetta tuskin voi edes kuvitella. Ensimmäisiä maistiaisia lähi-tryffelistä on jo tarjolla niin, että herkkusuiden kannattaa kauempaakin hakeutua maistelemaan tryffeli-ruokia Lahteen. Itse olen uusinut tuliaisvalikoimani. Kun läh-den vieraisille, vien tryffelituotteita. Se on hieno tapa hämmästyttää isäntäväki. Kotikeittiössäkin tuoksuu nykyisin aika usein tryffeli. Teksti: Heikki Hakala E Poimi parhaat menovinkit Mitäs kivaa täällä tapahtuu?


Lahden Seutu | Ruumiin ja Sielun Kulttuuria
To see the actual publication please follow the link above