Page 5

KEILAAJA | 2017 • No2

Venäjän Maria Koshel oli ylivoimainen tyttöjen all eventsissa. Elice Piksilä taisteli upeasti hopealle, pronssia otti mastersin voittaja Denise Blankenzee. KEILAAJA | 5 >> karsinnan ainoana joukkueena yli parivauhtia tehden 4943. Toiseksi tullut Ruotsi jäi 165 pisteen päähän. Pojat tekivät kisaennätyksen tuloksella 5139. Ruotsi jäi 80 pistettä. Tunnelma Talissa oli joukkuefinaalien aikaan sanalla sanoen katossa. Nimittäin harvoin, jos koskaan, on hallissa sellainen fiilis kuin nyt oli. Kannustuksen harmillinen sivujuonne oli, että osa ruotsalaiskannattajista meni siinä häirinnän puolelle, sillä Pyryn keskittyessä heittoihinsa loppuottelussa, he aloittivat epäurheilijamaisen huutamisen, mitä muu paikalla ollut yleisö ei katsonut hyvällä. Suomipojat hävisivät loppuottelun länsinaapurillemme selvästi luvuin 948-817. Ottelun hahmo oli William Svensson 268 sarjallaan. Pronssille keilasivat Tanska ja Slovakia. Tyttöjen pudotuspelit tarjosivat draamaan kaarta oikein urakalla. Suomen tytöt hävisivät kultamitalin Englannille vasta toisilla uusintaheitoilla. Itse sarja päättyi tasan 750- 750 ja ensimmäinen uusinta 38-38. Toinen uusintakierros toi ratkaisun, kun Englanti oli vahvempi 38-34. Pronssille keilasivat Hollanti ja Ruotsi. Singlessä varmistettiin neljä all events mitalia Singlessä pojat tekivät kauttaaltaan kovia tuloksia ja osiossa nähtiin myös kaksi kolmesatasta. Ensin onnistui Slovenian Ziga Zagar, joka voitti myös singlen karsinnan. Toisesta täysosumasta vastasi Norjan Jonas Dammen. Niko aloitti pelin käsittämättömän kovalla tahdilla. Hänellä oli neljään sarjaan 1031 pistettä. Kaksi viimeistä sarjaa ei sujunut, mutta tiensä mitalipeleihin hän selvitti niukasti kahdella pisteellä. Hän oli tasapisteissä Ruotsin Emanuel Jonssonin kanssa sijoilla kolme ja neljä, joten he pelasivat uusinnan siitä, kumpi kohtaa karsinnan voittaneen Zagarin ja kumpi Saksan vasuri Sidney Schroschkin. Niko hävisi uusinnan ja sai vastaansa Zagarin. Jesse oli singlessä seitsemäs, Pyry 11. ja Lassi 19. Singlen välierät olivat, niin kuin yleensäkin näissä kisoissa, armollisia alemmilta sijoilta lähteneille. Sekä Niko että Emanuel voittivat ottelunsa ja kohtasivat toisensa loppuottelussa. Siinä Emanuel otti sarjan alkupuolella johdon, eikä luopunut siitä enää. Ruotsille näin kisojen toinen kulta tuloksin 213-180. Tyttöjen singlessä elettiin jännittäviä hetkiä, kun Essi Pakarinen oli koko ajan mitalipelin rajalla. Ikävästi viimeiseen ruutuun tuli tyhjä ja Essin kohtaloksi jäi se kaikkein karvain, viides sija 11 pisteen marginaalilla Englannin Lorna Scottiin. Elice oli singlen seitsemäs, Vilma kymmenes ja Teea 22. Loppuottelu oli Tanskan Megan G. Dicayn juhlaa. 16-vuotias tanskatar murskasi loppuottelussa Venäjän Maria Koshelin 216- 184. Pronssi ujutettiin Scottin ja Tšekin Anna Petákován kaulaan. All eventsissä Suomen pojat tekivät junioreiden EM-kilpailuhistoriaa ottamalla kolmoisvoiton. Nikon voitto oli käytännössä selvä jo ennen singleä. Niko teki kisaennätyksen keilaamalla 18 sarjaan 4187 pistettä. Nikolle nämä kilpailut olivat viimeiset arvokisat junioreissa. – Henkilökohtaisesti suurin tavoitteeni näihin kisoihin oli, että pystyn uusimaan viime vuoden voiton ja siihen pystyin. Mitalimäärään olen tyytyväinen, mutta liikaa tuli hävittyä pudotuspelejä, niin jäi vähän kaksipiippuiset fiilikset, Niko tuumasi. Toiseksi tullut Jesse jäi Nikosta 213 pistettä, mutta oli selkeä kakkonen. Pronssista käytiin huimaa taistelua. Pyryn otteita seurasi koko sinivalkoinen katsomo henkeään pidätellen. Neljän sarjan jälkeen näytti, ettei Pyryn vauhti riitä, mutta poika otti huiman kirin tekemällä kahteen viimeiseen sarjaansa 247 ja 245. Pyry täydensi näin historiallisen kolmoisvoiton Suomelle, mitä ei ole mikään maa koskaan saavuttanut junioreiden EM-kilpailuissa. Lassin sijoitus all eventsissä oli lopulta 35. Myös tyttöjen all eventsissä suomalaisia pidettiin jännityksessä. Jos oli Nikon voitto selvä poikien sarjassa, sitä samaa saattoi sanoa tyttöjen voittajasta Venäjän Maria Koshelista. Toki hänen voittonsa ei ollut selvä ennen viimeistä single-erää, sillä Ruotsin Hanna Engberg oli ennen sitä ainoastaan 41 pistettä jäljessä Mariasta. Koshel oli singlessä jäätävän kova ja vei mestaruuden lopulta 196 pisteen erolla. Hänen voittotuloksensa oli 3788 ja hän oli ainoa tyttö, joka keilasi yli parivauhtia. Elice pelasi singlen ensimmäisessä erässä ja sai jännittää all eventsin mitalia koko iltapäivän. Ruotsin Engberg ja Mathilda Tidbeck sulivat totaalisesti singlen viimeisissä sarjoissa ja jäivät ilman all eventsin mitalia. Elice otti upeasti kotihallissaan hopeamitalin, mikä oli todella hieno palkinto pitkästä ja määrätietoisesta työstä. Ruotsalaisten sulaminen tiesi sitä, että pronssin otti Hollannin Denise Blankenzee. Teea oli all eventsissä yhdeksäs, Essi kymmenes ja Vilma 15. William uusi mastersvoiton Masters oli Suomelle sysimusta. Kaikkiaan seitsemän meikäläistä sinne selvisi, mutta ensimmäisellä kierroksella pelanneista Essistä, Vilmasta ja Teeasta ainoastaan Teea selviytyi jatkoon. Seuraavalla kierroksella suihkuun lensivät Niko, Jesse, Elice ja myös Teea. Ainoana Niko Oksanen saavutti viimeisissä junnukisoissaan neljä mitalia. Yhteensä Nikon mitalisaldo junioreiden EM-kisoista kolmelta vuodelta on mykistävä, 11 mitalia.