Page 26

KEILAAJA | 2017 • No2

Reija Lundén häikäisevän ylivoimainen Tänä vuonna seniori-ikään ehtivä Reija Lundén oli häikäisevän ylivoimainen ikäluokan SMkilpailuissa Hämeenlinnassa. Hän keilasi päivän yhdeksän sarjaansa huimalla keskiarvolla 239,1 ja vei ansaitusti kultaa. Hopealle keilasi Tuula Tamminen ja pronssille Leena Jokiniemi. TEKSTIT JA KUVAT: SEIJA LANKINEN Hämeenlinnan SM-kilpailut huipentuivat 26 | KEILAAJA maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Aurinkoisesta kevättalven säästä huolimatta hallissa oli molempina päivinä mukavasti yleisöä ja tunnelmaa sen mukaisesti. Järjestäjät olivat panostaneet kisoihin paljon ja kaikki pienetkin yksityiskohdat oli hiottu kuntoon. Arvokkaat päätökset molemmille päiville saatiin, kun naisten mitalit jakoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas ja miesten mitalit kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio. Hienoja huomionosoituksia lajillemme. Kahdeksan sarjan karsintaan osallistui 189 seniorinaista. Olosuhde oli haastava ja ainoastaan kaksi naista ylsi paritulokseen. Tuula Tamminen oli paras 1655 (206,9) tuloksella, Reija Lundén toinen, 1605. Jatkoon riitti tulos 1503 (187,9). Loppukilpailu oli simppeli, aloitettiin nollilta kahdeksan parhaan round robin, josta paras loppuotteluun ja kaksi seuraavaa välierään. Tosin pelattiin seitsemän naisen voimin, kun Pia Pekkanen oli jäänyt loppukilpailusta pois. Reija Lundén oli naisten päivän kirkas tähti. Hänen keilailunsa oli koko päivän ajan tasapainoista, määrätietoista ja fokus tiukasti omassa tekemisessä. Tulitus alkoi heti ensimmäisessä sarjassa, johon syntyi 269. Sitten tuli ainoaksi jäänyt synkkä hetki, sarjaksi 177 ja ainoaksi jäänyt tappio Tuula Tammista vastaan. Viisi viimeistä voittoa tuli sarjoin 276, 207, 267, 243 ja 206. Reijan esitys ja keilailun tehokkuus saivat ansaitusti paljon kehuja asiantuntevalta yleisöltä. Yhtä selkeä kakkonen oli round robinissa Tuula Tamminen. Reijan seitsemän sarjan tulos oli 1645 (235,0), Tuulan 1503 (214,7). Voittoja Tuula keräsi Reijan tavoin kuusi. Sitten olikin tasaisempaa. Riitta Nikupeteri ja Päivi Enstedt keilasivat tulosta 1351, Leena Jokiniemi 1342. Voittobonuksia Leena keräsi neljästä pelistä 120 ja livahti niiden turvin välierään. Riitta voitti kolme matsia, Päivi kaksi. Terttu Kohtanen voitti Leenan tavoin neljä Seniorinaisten SM-mitalikolmikko; Tuula Tamminen (vas), Reija Lundén ja Leena Jokiniemi. ottelua, mutta jäi tuloksissa 69 pisteellä ja oli kuudes. Marketta Honkanen oli seitsemäs. Karua kieltä tasoeroista kertoo se, että Reija keilasi 57,4 pistettä paremmalla keskiarvolla kuin Marketta. Välierästä odotettiin jännittävää ja tasokasta, kun vastakkain oli kaksi kovaa tekijää. Jännitys kuitenkin sammui jo ensimmäisen sarjan puolivälin tienoilla, kun Leena Jokiniemi ei saanut aikaiseksi oikeastaan yhtään mitään. Kuudennesta ruudusta alkaen viiden kaadon jonon rakentanut Tuula Tamminen voitti sarjan 236-147, eikä häntä siltä etumatkalta olisi ottanut kiinni kukaan. Toisen sarjan voitto kirjattiin hänelle 211-178 ja paikka loppuotteluun 447-325 murskanumeroin. Loppuottelun alun Reija Lundén paini kuutosradalla keppijumppaa kympin kanssa ja sai ensimmäisen tuplan vasta 7-8 ruutuihin. Tuula aloitti triplalla ja johti parhaimmillaan 19 pisteellä. Saatuaan sen oikeanpuoleisenkin radan haltuunsa Reija paukutti lopun umpeen kaatoja ja voitti sarjan 239-214. Toisessa sarjassa Reija aloitti kaatojonon jo neljännestä ruudusta ja lasketteli helponnäköisesti 268-204 sarjavoittoon ja Suomen mestariksi numeroin 507- 418. Näin viime vuoden pronssimitalisti Tuula Tamminen kirkasti mitalin väriä vain pykälän verran. Senioreiden SM-kultaa hänellä on vuosilta 2013 ja 2014. Reija otti Hämeenlinnasta myös parikultaa, Pia Pekkasen kanssa. Tuula Tamminen oli myös pareissa hopealla, yhdessä Taru Jokisen kanssa. Kauhajoen KJK:n Aila Koivisto ja Terttu Kohtanen ottivat pronssia. Joukkuekullan vei Mercur, hopean Cherry ja pronssin OLS. Reija on kuulunut maamme naiskeilailun kärkikaartiin yli kaksi vuosikymmentä. Palkintokaapissa on arvokisamitaleja MM-kultaa ja Eurooppa cupin kultaa myöten, mutta henkilökohtaisia Suomen mestaruuksia on yllättäen vain yksi ennen nyt saavutettua. Reija voitti naisten SM-kullan vuonna 2009, himmeämpiä henkilökohtaisia mitaleja on kolme kumpaakin väriä. SM-joukkuemitaleja hänellä on korkea pino.