Page 9

Keilaaja | 6 • 2016

KEILAAJA | 9 suunnitelmat oikeiden pallojen käyttämiseen eri ratapareilla. USA:n kaksikätinen Christopher Via hallitsi miesten 12 sarjan karsintaa 2719 tuloksellaan, kannoillaan Ruotsin Peter Hellström, 2716, ja USA:n John Janawicz, 2697. Joonas Jähi, 2636, Jari Ratia, 2584, peesailivat kärjen tuntumassa sijoilla kuusi ja kolmetoista. Saksan Birgit Pöpplerin peli näytti vahvalta karsinnan aikana ja tuloksella 2711 moni mieskin olisi jäänyt taakse. Birgitin jälkeen kärkitrioon kuuluivat hienolla heittotekniikalla keilaavat kolumbialaiset Clara Juliana Guerrero, 2658, ja Rocio Restrepo, 2597. Sanna Pasanen keilasi tasaisella esityksellä 2527 ollen karsinnan kymmenes. Piritta Majalle sattui yksi huonompi neljän sarjan blokki, mutta kaksi muuta sujuivat hyvin ja sijoitus oli lopulta 23. yhteistuloksella 2397. Vain Joonas selvitti ensimmäisen lohkovaiheen Finaalipelit aloitettiin neljässä kahdeksan pelaajan lohkossa, joissa pelattiin kahdeksan sarjaa. Sarja kerrallaan aina parhaan tuloksen tehnyt keilaaja sai seitsemän pistettä, toiseksi parhaan kuusi pistettä ja niin edelleen ja huonoin kahdeksasta pelaajasta ei saanut yhtään pistettä. Jatkoon jokaisesta lohkosta meni vain kaksi parasta. Joonaksen lohkossa Hongkongin Michael Mak paineli omille teilleen jo melko alkuvaiheessa. Kuuden sarjan jälkeen Jähi oli toisena Belgian Mats Maggia 1,5 pistettä edellä. Saksalainen Oliver Morig nousi takaa koko ajan. Jasu oli lohkossaan kolmantena ainoastaan yhden pisteen päässä kakkossijasta ja viisi pistettä ykkössijasta. Viimeiseen sarjaan lähdettäessä saksalainen oli tullut jo kahden pisteen päähän Joonaksesta. Joonas tykitti siihen 243 sarjan ja eteni lohkonsa kakkosena jatkoon kahdeksan parhaan joukkoon. Jari Ratia oli neljä pistettä thaimaalaista Annop Arromsaraninia perässä. Pelien olisi pitänyt mennä sinivalkoisin lasein katsottuna täysin ristiin, jotta nousu sijalle kaksi olisi onnistunut. Näin ei käynyt ja Ratian kisat päättyivät finaalin ykkösvaiheeseen. – Aika paljon harmittaa. Ei voinut mitään. Meidän lohkosta meni kaksi parasta keilaajaa jatkoon. Harmittaa se, että olisi pitänyt siirtyä aikaisemmin reunaan, ainakin kaksi viimeistä sarjaa. Eipä sille voi mitään. Piti tehdä nopeita ratkaisuja ja aina ne eivät mene oikein. Tämä formaatti on parempi kuin round robin, koska jokaisella sarjalla on merkitystä. Onhan tuo kova cutti, kun vain kaksi parasta menee jatkoon. Tämä oli nyt tällainen formaatti ja se siitä, pettynyt Ratia kertoi. Slovenian Anze Grabrijan vasuroi kisojen ainoan 300-sarjan lohkossa ja eteni hienolla lohkovaiheen pelillään jopa hieman yllättäen kahdeksan parhaan joukkoon. Naisten finaalin ensimmäisessä vaiheessa Piritta keilasi hyvää peliä ja noudatti jo aiemmin vaihdettua pelisuunnitelmaansa pysyen reunassa ja heittäen kovempaa. Tämä toimi ja kärjen tuntumassa mentiin, mutta lopulta oli tyytyminen lohkon kolmanteen sijaan. – En ole tyytyväinen kisojen aikaisiin peleihini. Tänään oli ensimmäinen päivä, jolloin heitin hyvin. Ihan yksittäisiä huonoja heittoja tuli sarjaan. Pikkaisen jäi harmittamaan tuohon loppuun, että yksi isompi muutos olisi pitänyt tehdä aikaisemmin. Kyllähän tuossa lohkossa kaksi naista veti niin lujaa, ei olisi hyväkään loppu riittänyt mihinkään. Oli kyllä hienoa pelata ihan loppuun asti siitä viimeisestä jatkopaikasta. Eihän tällaisia päiviä usein tule ja mahtavahan tuossa oli keilata, Piritta kertasi. Sanna Pasasen kisat etenivät koko ajan tasaisuudella eteenpäin. Isoja sarjoja ei tullut kovin montaa, mutta ei myöskään yhtään huonoa. Lähimmäksi jatkopaikkaa hän pääsi viiden sarjan jälkeen, jolloin sijoitus oli kolmas neljä pistettä rajaa perässä. Loppuun olisi tarvittu vielä uusi vaihde nousuun, mutta sitä ei nyt saatu. Sanna jäi omassa lohkossaan kuudenneksi. – Aika surkea fiilis jäi. Ärsyttää olla noin tasainen. Omasta mielestä pelasin tänään hyvin, mutta hyvistäkin osumista jäi ysiä ja huonoista rankasi pahimman kerran. Kun vielä näin, että muutkaan eivät pelaa hyvin niin olisi ollut kyllä mahdollisuus pärjätäkin. Useassa sarjassa hävisin vain muutaman pinnan paremmista pisteistä. Sellainen tasainen punnerrus nämä kisat. Nyt tietää, mitä treenaa ja tekee, kun on vuoden päästä taas MM-kisat. Pronssimitalille Joonas jatkoi siis ainoana suomalaisena kahdeksan parhaan peleissä, jotka pelattiin samalla formaatilla kuin lohkovaihe. Nyt mitalipeleihin jatkoi neljä eniten pisteitä kerännyttä. Jähi aloitti kovaa viisi ensimmäistä sarjaa ja oli ylivoimaisessa johdossa. Sitten alkoivat vaikeudet. Kentät kuivuivat ja ratkaisuja haettiin palloja vaihtamalla yhdessä valmentaja Ahokkaan kanssa. Kuudennessa sarjassa Joonas sai vain yhden pisteen, seitsemännessä ei yhtään. Viimeisessä sarjassa Joonas taisteli riittävän määrän sijoituspisteitä ja mitalipelit odottivat. Yhden sarjan välierässä Joonas sai vastaansa Tanskan Jesper Agerbon, joka oli parantanut peliään kisojen aikana ilmiömäisesti. Tanskalainen selviytyi 32 parhaan joukkoon niukasti viimeisenä ja siitä lähtien peli kulki ihanteellisesti. Jesperin peli jatkui hyvin ja Joonas joutui taipumaan pronssille pistein 234-168. Pronssille jäi myös Hongkongin Michael Mak, joka hävisi oman välieränsä malesialaisvasuri Rafiq Ismailille 224-235. Maailmanmestarit Kelly Kulick ja Jesper Agerbo. ”Kyllä sen jossakin vaiheessa ymmärtää, mitä tuli tehtyä. Japen kanssa oli kiva voittaa mitali.” Joonas Jähi >>