Page 26

Keilaaja 5 | 2016

Syksyllä kiivas tahti EBT:llä Jälleen oli neljä kilpailua perä perään European Bowling Tour kulkee tänä vuonna tiukoissa pätkissä. Heinäkuussa oli kisa joka viikonloppu, sitten huilattiin hieman ja toinen kisaputki alkoi syyskuun puolivälissä Hollannissa. TEKSTI: PEKKA KORPI lähes joka viikko. Putki alkoi Hollannissa Chandra Openilla, sitten jatkettiin kahden viikon kuluttua Wienissä ja viikon välein Münchenissä ja Oslossa. Vienna Openia lukuun ottamatta kilpailut kuuluivat Satellite-kategoriaan eli kaikkein alimpaan tasoon. Tämä näkyi myös osanottajissa, varsinkin Münchenin Emax Open ja Oslon Norwegian Open olivat kovasti paikallispitoisia kilpailuja, joihin kumpaankaan ei suomalaisia lähtenyt mukaan. Ikävä uutinen on se, että nykytietojen mukaan sekä Chandra Open että Vienna Open poistuvat kalenterista ensi vuodeksi. Kummankin kilpailun järjestäjä sanoo, että asia ei kuitenkaan ole ihan varma. Vienna Open on kyllä merkitty ensi vuoden kalenteriin. Toivottavasti saamme näille kilpailuille jatkoa, sillä Euroopan Touria uhkaa muuten näivettyminen. Varsinkin, kun uusi tulokas Emax Open keräsi vain 77 kilpailijaa, mikä ei varmaan houkuta uusimaan kilpailua ensi vuonna. Toisaalta ensimmäiseen kertaan ei pidä lopettaa, myös Emax Open on ensi vuoden listalla mukana. Tätä vuotta on vielä jäljellä yhden kilpailun verran. Viimeinen kilpailu on joulukuussa keilattava Qatar Bowling Open. Chandra Open Kilpailu keilattiin Niuwegeinin 16-rataisessa keilahallissa. Osanottajia kilpailuun tuli vain 113, mikä on kovin vähän, kun ottaa huomioon maantieteen. Koko Keski-Eurooppa voisi tulle paikalle autolla. Kilpailun tulostaso oli huima, karsintavoittoon keilasi isäntämaan Tom van der Vliet tuloksella 1502. Kimmo Lehtonen keräsi samat pisteet, mutta jäi kakkoseksi hassulta kuulostavan tasapelisäännön mukaan, jossa Lehtosen huonoin sarja oli van der Vlietiä parempi 226-224 eli paremmalla huonoimmalla sarjalla jäi alemmas. Tämä tasapelisääntö 26 | KEILAAJA on voimassa kaikissa EBT-kisoissa ja meillä SM-kilpailuissa. Myös Osku Palermaa pääsi loppukilpailuun. Loppukilpailussa tahti vain tiivistyi, ensimmäisessä neljän sarjan blokissa kolme keilaajaa veteli päälle 250 keskiarvoa, mm. Palermaa. Seuraavassa vaiheessa päälle tonnin keilaajia neljään sarjaan oli viisi, piikissä Lehtonen ja Palermaa hyvin kolmantena. Loppuratkaisu tapahtui suoraan seuraavan kuuden sarjan jälkeen, yhteensä kymmenen sarjan tuloksilla. Hollannin vasenkätinen maajoukkuekeilaaja Ghislaine Stigter-van der Tol veti kolmeen viimeiseen sarjaan 822 ja siihen 24 pistettä tasoitusta päälle! Tuohon ei Lehtonen pystynyt vastaamaan, vaan taipui lopussa kolmanneksi. Palermaan viimeinen blokki ei kulkenut ja hän löytyi tuloksissa sijalta yhdeksän. 1. Ghislaine Stigter, Hollanti 3250 € 2. Marcus Bergendorff, Tanska 2250 € 3. Kimmo Lehtonen, Suomi 1500 € … 9. Osku Palermaa, Suomi 550 € 14th Columbia 300 Vienna Open Kuten järjestysluvusta näkyy, Vienna Open on yksi European Bowling Tourin klassikoista. Nyt kuitenkin järjestäjän edustaja Thomas Gross kertoi, että vähäinen osanottajamäärä uhkaa kilpailun jatkumista ensi vuonna. 728 suoritusta ei kuitenkaan ole huono lukema, parempaan ovat pystyneet vain Ballmaster Open ja Euro Challenge, eikä tuo määrä ole juurikaan vähemmän kuin aiempina vuosina. No, kustannukset nousevat… Suomalaisista loppukilpailuun karsinnasta keilasivat Joonas Jehkinen ja Osku Palermaa. Tony Ranta lunasti finaalipaikan desperadoerästä. Ensimmäisestä finaalivaiheesta Ranta ja Palermaa menivät eteenpäin, Jehkisen pelit puolestaan päättyivät heti. Kakkosvaiheessa Ranta aloitti kovaa, mutta hiipui jatkossa varmistaen toki paikkansa eteenpäin, mutta kaukana kärjestä. Palermaa oli myös hyvin mukana, vaan viimeisessä sarjassa hän putosi ulos ja jäi sijalle 26. Rannan voimat eivät riittäneet pudotuspeleihin, joita hallitsi Ruotsin nuori kaksikätinen vasuri Jesper Svensson. Kilpailun ehdoton yllättäjä oli sveitsiläinen Tanya Cuva, joka selvitti tiensä porraspeleihin ja kaatoi vielä ensimmäisessä ottelussaan Ruotsin maajoukkuekeilaajan Daniel Franssonin. Sitten meno tyssäsi Tanskan Mik Stampen edessä. Saksalaislähtöinen Tanya (os. Petty) keilasi aikanaan useita kertoja Saksan maajoukkueessa. 1. Jesper Svensson, Ruotsi 7000 € 2. Mik Stampe, Tanska 5000 € 3. Tanya Cuva, Sveitsi 3500 € 4. Daniel Fransson, Ruotsi 2500 € … 18. Tony Ranta, Suomi 1000 € 26. Osku Palermaa, Suomi 780 € 49. Joonas Jehkinen, Suomi 600 € 1st Emax Open Münchenissä ensi kertaa järjestetty Emax Open oli erilainen kilpailu. Se keilattiin kahdella eri olosuhteella ja loppukilpailuun pääsi kummallakin hoidolla keilattujen blokkien yhteistuloksella. Loppukilpailu keilattiin alusta alkaen mies miestä vastaan paras kolmesta menetelmällä. Kahviopuheissa molemmat nämä ominaisuudet ovat aiemmin herättäneet keilaajien vastustusta. Lieneekö se ollut syynä osanottajakatoon, sillä vain 77 kilpailijaa lähti mukaan, yhtään suomalaista tai ruotsalaista ei kisaan osallistunut. Suomalaisten poissaolon syy oli samaan aikaan sattunut Ranking-osakilpailu. Pohjoismaalaisten poissaolon hyödynsi hienosti englantilainen Richard Teece, joka voitti kisan ja vankisti EBT:n pistetilaston johtopaikkaansa.