Page 9

Keilaaja 4 | 2016

KEILAAJA | 9 Weber Cup uutta ja vanhaa Englannissa järjestettävä mannertenvälinen haasteottelu Euroopan ja USA:n välillä, Weber Cup, pelattiin tänä vuonna uudessa paikassa, mutta meno oli viime vuosien mukainen, Eurooppa voitti selvästi. Kilpailun suurin muutos entiseen nähden oli se, että käyttöön otettiin World Bowlingin kokeellinen pistelaskujärjestelmä, jossa kaadosta saa 30 pistettä ja paikosta kymmenen plus sen ruudun avausheiton pisteet. Ei siis seuraavan ruudun. Ruutuja sarjassa on edelleen kymmenen, mutta ylimääräisiä heittoja ei ole. Keila-Niiloille muutos on suuri, mutta tavoitteen, laskutavan yksinkertaistamisen maallikolle, systeemi täyttää. Toinen uudistus oli pelipaikka. Oli siirrytty monivuotisesta paikasta Barnsleystä Manchesterin EventCityyn, jonne oli rakennettu yksi rata ja 500 hengen katsomo. Pelitapa oli entinen, nelihenkiset joukkueet kohtasivat eri miehityksillä yhden sarjan otteluissa, voitetusta matsista sai pisteen ja ensimmäisenä 19 pistettä saavuttanut joukkue voitti kilpailun. 19 oli uusi voittoraja, aiemmin se on ollut 17. Euroopan joukkueessa pelasivat tutut kasvot Dominic Barrett kapteenina ja Stuart Williams Englannista sekä Martin Larsen Ruotsista. Ensikertalaisena porukassa esiintyi ruotsalainen Jesper Svensson. USA marssitti lavalle varsin tuoreen ryhmän, jonka kapteenina keilasi ensi kertaa Parker Bohn III. Kokemusta edusti Wes Malott, jolle kisa oli kolmas. Nuoret Marshall Kent ja Kyle Troup olivat kilpailun ensikertalaisia. Suomalaiskeilaajia on joukkueessa ollut lähes aina, mutta nyt siis mentiin ilman. Perjantai-illalla pelattiin ensimmäiset seitsemän ottelua. Homma alkoi baker-pelitavalla keilatulla joukkuesarjalla, jonka Eurooppa voitti 243-212 ottaen johdon. Siitä ei isäntäjoukkue enää taipunut, vaan jyräsi selvään voittoon. Ensimmäisen pelijakson muut pelit olivat henkilökohtaisia, joita Eurooppa myös hallitsi vieden ensimmäisen illan lukemin 6-1. Lauantaina USA hieman kavensi pari- ja henkilökohtaisia matseja sisältäneessä osassa 4-3, mutta se ei paljoa vieraita lohduttanut. Varsinkin, kun iltapelissä Eurooppa vei pisteet samoin lukemin ja säilytti viiden pisteen eron. Sunnuntain ensimmäisessä osassa kisa jo melkein ratkesi, kun Eurooppa vei seitsemästä ottelusta viisi. Näin voitto oli vain yhden pisteen päässä. Se kaivattu piste tuli sitten sunnuntai-illan toisessa pelissä. Ensimmäisessä Troup lykkäsi väistämätöntä hieman kaatamalla Williamsin 255-211. Kunnian ratkaisusta sai sitten kotijoukkueen kapteeni Barrett, joka voitti Malottin 242-221 tuoden sen ratkaisevan 19. voittopisteen. Manchesterin voitto oli Euroopan neljäs peräkkäinen ja turnauksen historiassa se siirtyi 9-8 johtoon. Alkuaikoina USA hallitsi kilpailua, mutta viime vuodet on siis menty vanhan mantereen tahdissa. Barrett oli voiton jälkeen hurmioitunut. – Meillä on nyt neljä voittoa peräkkäin ja olemme vihdoin kokonaislistalla johdossa. Heti ensimmäisenä iltana pudotimme heidät isoon kuoppaan emmekä päästäneet heitä sieltä pois, se oli kaiken avain. – Yleisö täällä Manchesterissa on ollut loistavaa kantaen sinisiä värejämme. Kyseessä eivät ole vain keilaajat, täällä oli myös 400 fania, Barrett lopetti. Ottelun hahmo oli nuori Jesper Svensson, joka voitti sataprosenttisella teholla kaikki kahdeksan otteluaan. PEKKA KORPI Kaikuja kilpailuvaliokunnasta Kilpailuvaliokunta valmisteli viime kauden aikana muutamia kilpailu- ja SM-sääntöjä, jotka hallitus ja liittovaltuusto keväällä hyväksyivät. Säännöt tulivat voimaan 1.7.2016. Alla tiivistelmä säännöistä. Kilpailusäännöt 1.5 pykälään tuli lisäys: Mikäli kilpailukutsussa ei ole erikseen mainittu, kilpailu on avoin kansallinen kilpailu. 9.3 pykälä muutettiin muotoon: Kilpailuissa lämmittelyaika on viisi minuuttia eurooppalaisella pelitavalla ja kymmenen minuuttia amerikkalaisella pelitavalla. * Kilpailuerät kestävät yhä kauemmin. Tällä muutoksella varmistetaan, että jos erä alkaa esim. 16:30, niin kilpailu alkaa 16:40, vaikka juuri silloin pukuhuoneesta tulee pelaaja, joka sanoo, että hänellä on kahdeksan harjoitusheittoa. Kannattaa siis tulla ajoissa paikalle. Yleisenä huomiona voisin sanoa, että lämmittelyssä ei tarvitse välttämä heittää täyteen pakkaan, eikä tarvitse huomioida naapuriratojen pelaajia, kunhan ei ihan samaan aikaan lähde, eikä muuten häiritse. Maalaisjärki auttaa tässäkin asiassa. 9.6 pykälään tuli lisäys: eurooppalaisessa pelitavassa rataa pitää vaihtaa yhden sarjan jälkeen. Eli koko peliä ei voi pelata yhdellä radalla, kahdella radalla taas voi. 10.2 pykälään tuli lisäys: Kilpailunjohtajan päätöksellä voidaan kilpailu päättää, mikäli kaikki keilaajat ovat pelanneet kilpailuosiossa vähintään 50 % pelattavista sarjoista. Kilpailun lopputulos on tällöin valmiiksi pelattujen sarjojen tulos. * Tämä lisäys antaa kilpailunjohtajalle oikeuden päättää kilpailu esim. vaikean teknisen vian, pitkäksi ilmoitetun sähkökatkon tms. muun ulkoisen seikan takia. Harkintaa ja maalaisjärkeä käyttämällä tämä sääntö toimii kilpailijoiden eduksi, eikä tarvitse ajaa esim. kolmen sarjan takia finaaliin uudestaan. 19.3 pykälä muutettiin niin, että luokkanousut ja -laskut tehdään kesällä ja vuoden vaihteessa. 21.3 pykälästä poistettiin viiden sarjan sääntö. * Jäsenistöstämme valtaosa on veteraaneja. On osoittautunut, että suuret sarjamäärät venyttävät pelien kestoa ajallisesti. Myös hitaat koneet ja iän tuoma jäykkyys vaikuttavat tähän. Nyt voidaan virallisesti pelata esim. kolmen sarjan pelejä, jotka ehtii hyvin tunnissa suorittamaan. Suomen mestaruuskilpailujen säännöt: 6 pykälään lisäys: Ryhmävarauksissa ilmoittaja vastaa peruutuksiin liittyvistä maksuista. SM-kisoihin tuli seuraava lisäys: Alkukilpailun perusteella ratkaistaan joukkuemestaruudet 2 x 8 sarjaa, 4 x 8 sarjaa. Joukkuekilpailuissa molemmat tasot pelaavat samassa ryhmässä. Joukkueen voi muodostaa vain jo aiemmin muodostetuista pareista. Esimerkiksi, jos viisi pelaajaa seurasta osallistuu SM-kilpailun pelierään, vain neljä voi kuulua pareihin ja samat neljä muodostavat myös joukkueen. Ranking ja seniorien MM-karsinta oli myös työnalla ja niistä löytyy tietoa nettisivuilta. Paljon porua ja pahaa mieltä aiheutti SM-kilpailuissa oleva 24 tunnin karenssi. Imatralla nuorten SM-kilpailuissa kilpailunjohtaja joutui tekemään raskaan päätöksen ja poistamaan finaalista kaksi kilpailijaa. Oli tapahtunut tahaton kömmähdys, jolloin 24 tunnin sääntö ei toteutunut. Kilpailuvaliokunta tullee esittämään, että karenssi koskisi vain sitä vuorokautta, jonka aikana SM-suoritus tehdään. Säännöt ovat sääntöjä ja ne pitää tuntea, myös kilpailijan. Sääntöjä tulee noudattaa. Tässäkään tapauksessa vika ei ollut säännöissä, vaan siinä, ettei niitä noudatettu. Hyvää kilpailumenestystä kaikille! RAIMO PALOKOSKI, KILPAILUVALIOKUNTA