Page 30

Keilaaja 4 | 2016

Seniorit kahmivat tukun EM-mitaleja Euroopan seniorikeilaajat kokoontuivat juhannuksen jälkeen perinteisesti tapaamaan toisiaan ja kilvoittelemaan mestaruuksista, tällä kertaa Kööpenhaminaan. Suomi on aina menestynyt näissä kilpailuissa ja niin menestyi nytkin. Kaikkiaan 22 mitalia, joista Tkuusi kultaista oli porukalla tuomisinaan kotiin palattaessa. änä vuonna kisat olivat tavallista erikoisemmat, olihan nyt 25. kerta, kun Euroopan seniorikeilaajien 30 | KEILAAJA järjestö (ESBC), kilpailut järjesti. Kööpenhaminaan matkaa tehtiin monella eri tavalla. Suurin osa osallistujista ja vieraista suoriutui matkasta lentäen. Matkat oli järjestänyt ESCB Finland. Moni meni paikan päälle omalla autolla ja osa omilla lentoyhteyksillä. Majoitus oli varattu hotellista First Hotel Copenhagen, joka sijaitsi hieman keskustan ulkopuolella. Hotellissa oli miellyttävä ravintola, josta sai kohtuullisen maukasta ruokaa. Hotellin aulabaari oli suomalaisten valtaama ja baarimestari ilmoittikin tulevansa surulliseksi meidän lähdettyä. Kuten asiaan kuului, keilailua käsiteltiin monelta kantilta, mutta hyvässä hengessä. Järjestäjän toimesta, kuten tapoihin kuuluu, oli järjestetty bussikuljetukset avajaisiin, keilahalleihin ja päättäjäisjuhliin. Kuljetukset menivät suurelta osin kohdalleen, mutta lähtöpäivänä kuljetuksessa oli ongelmia viimeisten kotiinlähtijöiden kanssa. Neuvokkuudella tästäkin selvittiin. Osallistujia oli 23:sta eri maasta. Yhteensä pelaajia oli 903, joista naisia 267 ja miehiä 636. Suomesta kisoihin osallistui 68 nais- ja 100 mieskeilaajaa. Osanottajat jaettiin kolmeen ikäkategoriaan, ryhmässä A keilasivat 50-57 -vuotiaat, ryhmässä B 58-64 -vuotiaat ja ryhmässä C 65 ja sitä vanhemmat keilaajat. Kilpailut keilattiin neljässä eri hallissa, World Cup Hallen, Lanes & Lounges, Glostrup Bowling Center ja Bowlernes Hal Grondal. Kilpailutapana oli vanhat tutut kuuden sarjan osat singlessä, parikilpailussa ja triossa. 18 sarjan yhteistuloksen perusteella kunkin ikäryhmän kuusi parasta keilaajaa pääsi keilaamaan henkilökohtaisesta mestaruudesta, jossa karsinnan pisteisiin pelattiin vielä viiden sarjan round robin. Singlessä ja parikilpailussa mitalit jaettiin kaikissa kolmessa ikäryhmässä, triossa jaossa oli vain yksi mitalisatsi kummallekin sukupuolelle. C-ryhmäläiset saivat ikähyvitystä pisteen per sarja per ikävuosi päälle 65 ikävuoden. Tulostason perusteella olosuhteet olivat melko haastavat, sillä taso jäi monen osalta melko alhaiseksi. Suomi sai kaiken kaikkiaan 22 mitalia ja oli kisojen paras maa. Seuraavana tuli Saksa kahdeksalla mitalilla. Suomen menestys oli enemmän naisten hartioilla, mutta kyllä prenikoita riitti myös miehille. Kultamitaleja meikäläisistä voittivat Riitta Björkengren B-ryhmän singlessä, Esa Nieminen A-ryhmän singlessä, Leena Kauranen ja Riitta Kasala C-ryhmän parikilpailussa, Jaana Anttas, Tuula Tamminen ja Helvi Nybakka triossa. Henkilökohtaisen finaalin jälkeen Björkengren ja Seija Nurmi niiasivat voittajina ryhmissä B ja C. ESBC:n vuosikokouksessa vahvistettiin ensi vuoden kisapaikaksi Dublin Irlanti. Lisäksi jäi vaikutelma, että 2018 kisat järjestettäneen Itävallan Wienissä. Suuri osallistujamäärä alkaa vaikeuttaa monen järjestäjän mahdollisuuksia hakea kisoja. Kisoista jäi mukavat muistot, vaikka tulokset olivatkin ongelma. Muistelen sanontaa ”Ei ole Kööpenhamina kuin ennen”, mutta taitaa sitä muutosta olla tapahtunut meissä itsessämmekin vuosien saatossa. Tavataan ensi vuonna Irlannissa, mikä lienee monelle uusi matkailukokemus. TEKSTI: TAPANI KIVIRANTA / TOIMITUS KUVAT: Tuula Tamminen (vas), Helvi Nybakka ja Jaana Anttas ottivat kirkkaimman mitalin triosta.