Page 11

Keilaaja 4 | 2016

Kisojen paras keilaaja Ruotsin Jenny Wegner voitti ansaitusti all eventsin kultamitalin. Palkintopallille hän sai mukaansa Saksan Birgit Pöpplerin (vas.) ja Nadine Geisslerin. Patricia Luoto oli EM-kilpailujen paras ”suomalainen” singlen pronssimitalilla ja joukkuekilpailun hopeamitalilla. Saksan joukkueessa, toki. KEILAAJA | 11 Ruotsi vei EM-huipennuksena kaikki mastersmitalit >> ei maajoukkue ole harjoitellut vaikeissa olosuhteissa, mutta tilanne muuttuu dramaattisesti, kun pisteitä aletaan laskea. Niin nytkin. Singlekilpailu jo näytti mitä tuleman piti. Ensimmäisessä erässä Ruotsin Sandra Andersson ja Saksan (Hyvinkään) Patricia Luoto olivat ainoat, jotka saivat päälle 1300. Hannele Impola jäi pinnan parista Eliisa Hiltusen epäonnistuessa pahasti, alle 1100. Toisessa erässä 1300 jäi rikkomatta, Sanna Pasanen oli kuudes 1256, Heidi Manninen jäi sata pistettä. Viimeisessä erässä puolustava singlemestari Ukrainan Daria Kovalova nousi viimeisellä mahtisarjalla päälle 1300, Piritta Maja teki 1250 ja Petra Eriksson-Sola jäi hänestä sata pistettä. Neljäntenä finaaliin päässyt Englannin pienikokoinen Keira Reay yllätti välierässä ensin Anderssonin ja sitten loppuottelussa Kovalovan ja vei kisojen ensimmäisen kultamitalin. Pasanen oli parhaana suomalaisena sijalla 14. Parikilpailussa Hiltunen intoutui mahtipeliin, 1339, joka valitettavasti jäi meikäläisten parhaaksi lukemaksi. Eriksson-Sola ei pystynyt auttamaan paria mitaleille, vaan he jäivät kymmenenneksi. Maja ja Pasanen pelasivat pikkusievää, mikä riitti sijalle 14. Impola ja Manninen vetivät tasaisesti, mutta eivät tarpeeksi tulosta, sijaluku oli 22. Ruotsalaiset Joline Persson-Planefors ja Nina Flack olivat karsintaykköset ja he etenivät loppuotteluun kaatamalla yllättäjät, kotihallin Tamara Adlerin ja Ivonne Grossin. Toisen finalistin ratkoivat saksalaiset keskenään ja paikan veivät nuoret Martina Schütz ja Laura Beuthner kokeneiden Nadine Geisslerin ja Birgit Pöpplerin nenän edestä. Ruotsi nappasi ensimmäisen kultamitalinsa loppuottelun tuloksilla 432-376. Triossa kahden mahtimaan, Ruotsin ja Saksan hallinta jatkui, kun molemmilla oli mahdollisuus saada kaksi joukkuetta loppupeleihin. Niin ei onneksi käynyt, vaan karsinnan voitti Englanti perässään Saksa ja uusi mitalimaa Tanska. Ruotsi vei sen viimeisen paikan aivan kannoillaan Ruotsin ja Saksan toiset joukkueet. Välierissä Ruotsi murskasi Englannin ja Saksa Tanskan. Voittovuorossa oli Saksa. Jo tässä vaiheessa kaikki Saksan kuusi keilaajaa olivat päässeet mitalikorokkeelle. Ja all eventsin kärjessä ollut Jenny Wegner oli ainoa ruotsalainen ilman mitalia. Suomen kakkostrio Impola, Manninen ja Eriksson-Sola oli tulosluettelon rivillä yhdeksän ja ykkösjoukkue Maja-Hiltunen-Pasanen sijalla 15. Ruotsi jatkoi mitalien kahmintaa Joukkuepelissä oli ennakkoasetelma, että Ruotsi, Saksa, Englanti, Tanska ja Suomi kamppailevat neljästä mitalista. Heti alussa Belgia ja Hollanti tunkivat mukaan apajille ja lopulta Belgia myös otti neljännen paikan Saksan, Ruotsin ja Tanskan lisäksi. Suomi pelasi siistiä peliä, mutta kun kertaakaan ei mennyt tonnin raja rikki, ei mitaleille ollut asiaa. Eroa Belgiaan ja mitaliin jäi 119 pistettä. Loppusijoitus oli seitsemäs, viisi pistettä Englannin ja neljä Hollannin perässä. Välierässä Belgialla ei ollut sanansijaa Saksaa vastaan ja Ruotsi hoiteli Tanskan mahtavalla loppukirillään. Finaalissa Saksa aloitti paremmin, mutta Ruotsi tuli väkisin rinnalle ja kaatoiloitteli lopulta selvän voiton 1107- 1019. Tässä kohtaa Ruotsi nousi kisojen menestyksekkäimmäksi maaksi, mutta paras oli vasta tulossa. Yleisesti tunnustettiin, että Jenny Wegner on kisojen paras keilaaja. Hän sai tästä kruunun voittamalla all eventsin kultamitalin. Kolme seuraavaa sijaa menivät Saksaan, Birgit Pöppler ja Nadine Geissler saivat mitalit, Patricia Luoto kunniaa. Suomalaisista 24 parhaan joukkoon, jotka pääsivät mastersfinaaliin, keilasivat Pirita Maja sijalla 20 ja Sanna Pasanen sijalla 23. Molemmat naisemme voittivat mastersissa selvästi ensimmäisen sarjan englantilaisilta vastustajiltaan, mutta kahdessa seuraavassa sarjassa tuli niukat tappiot ja tämä kilpailu jäi kummaltakin yhteen otteluun. Mastersissa nähtiin sitten jotain ennen näkemätöntä, kun ruotsalaiset eivät hävinneet muille kuin ruotsalaisille. Välierästä lähtien radoilla näkyi enää sinikeltaisia pelipaitoja ja näin Ruotsi voitti kaikki neljä mitalia. Ida Andersson pudotti matkallaan loppuotteluun kolme maannaistaan. Ensin kaatui Sandra Andersson ja toisella kierroksella Wegner 2-0, siinä on mastersin pelitavan julmuus. Ida jatkoi menoaan ja välierässä kellistyi Nina Flack, myös 2-0. Toisessa välierämatsissa maajoukkueen ensikertalainen Filippa Persson yllätti kokeneemman Joline Persson-Planeforsin 2-1. Näin loppuottelussa kohtasivat ennalta arvioiden Ruotsin joukkueen ”huonoimmat” ja nimettömimmät keilaajat. Loppuottelu oli tasainen ja jännittävä. Ensimmäisen sarjan vei Ida Andersson niukasti 205-203. Toinen oli vielä jännempi ja päättyi tasan 227-227. Uusinnassa Persson hallitsi hermonsa paremmin ja voitti 9-8 ja ottelu oli tasan 1-1. Ratkaisevaa sarjaa Andersson johti niukasti yhdeksänteen ruutuun saakka, kunnes Persson ohitti hänet hieman onnekkaalla tuplallaan. Anderssonin oli pakko tehdä kymppiin kaato, mutta sitä ei tullut ja Persson veti pari kaatoa lisää voittaen Euroopan mestaruuden tuloksin 228-202. Pitkä mitaliputki poikki Vaille mitaleita jääminen oli Suomen naisten maajoukkueelle ensimmäinen kerta EM-kilpailuissa sitten vuoden 1989 s’Hertogenboschin katastrofikisojen Hollannissa. Silloinhan kisat olivat miesten ja naisten yhteiset, eikä meille herunut yhtään mitalia kummallakaan osastolla. Naistemme joukkueessa on nyt selvästi käynnissä sukupolvenvaihdos, joka yleensä aiheuttaa ongelmia. Tulevaisuudessa on potentiaalia, mutta suureen menestykseen saattaa mennä muutamia vuosia. Toivottavasti jo kahden vuoden kuluttua kuitenkin saataisiin taas nähdä sinivalkoisia mitalipallilla. Töitä se vaatii, paljon töitä. Ilmaiseksi ei mitaleja tipahda edes maanosan kisoissa.