Page 5

Keilaaja 3 | 2016

Piritta Majan päättäväinen ja sitkeä taistelu palkittiin SM-kultamitalilla. KEILAAJA | 5 >> Piritta voitti aluksi Sannan, tasasi sitten pisteet Vilman kanssa ja paukkasi sitten 131, jolla tuli tietenkin tappio. Tuo oli kuitenkin Majan ainoa tappio ja ainoa sarja alle parin. Neljä viimeistä sarjaa sujui sata päälle parin ja sillä vedolla hän ohitti Pasasen ja valtasi itselleen ykköspaikan Lahden suorassa televisiolähetyksessä. Sanna piti kakkospaikkansa, mutta eroa Pirittana tuli lopussa 82 pistettä. Kolmannesta mitalipelipaikasta tuli jännittävä taistelu. Pöllänen keilasi hyvää peliä ja nousi välillä jo kakkoseksi, kun Piksilä hiipui ja Maja teki tuon nikotussarjansa. Neljän sarjan jälkeen Kristan kaadot katosivat, ei tullut enää yhtään parisarjaa ja kaikki loput ottelut olivat tappioita. Varmalta näyttänyt jatkopaikka vaihtui sijoitussarjan jännäriksi, kun Salo nousi kolmella hyvällä loppusarjalla lähes tasoihin. Sijoitussarjan voittaja menisi Lahteen telkkariin. Tuo sarja epäonnistui molemmilta, mutta Vilma hukkasi vähemmän irtopisteitä ja voitti 158-151 ja pääsi näin ensimmäisen kerran aikuisten puolella mitaleille. Pöllänen sijoittui neljänneksi, Eriksson-Sola viidenneksi, Savikurki kuudenneksi, Piksilä seitsemänneksi ja Nenonen kahdeksanneksi. Loppupelit TV-lamppujen loisteessa Edellisestä suomalaisen naiskeilaajan TV-esiintymisestä kotimaassa on vuosia. Sen teki sama nainen, tosin silloin tyttönimellään Kantola, joka nyt voitti Suomen mestaruuden. Rankingin kiertuefinaalissa Turun Kupittaalla Piritta Kantola pelasi yhden sarjan vuonna 2010. Piritta oli myös voitokas Ballmaster Openin TV-finaalissa vuonna 2001. Lyhyesti sanoen, ennen tämän vuoden SM-finaalia 15 viime vuoden aikana suomalaisnaisista vain Piritta Maja on keilannut kotimaan televisiossa. Onko siis ihme, että hän voitti Lahdessa? Televisioitaviin mitalipeleihin olivat Porissa valikoituneet Pirittan lisäksi Sanna Pasanen ja Vilma Salo. Sanna ja Vilma kohtasivat kahden sarjan välierässä, joka päättyi murskalukemin 465-353 Sannan hyväksi. Aivan alussa Salo teki kaksi yhden keilan missiä, liekö menneet jännityksen piikkiin. Loppusarjasta hän sai juonesta kiinni ja pystyi pitämään ensimmäisen sarjan lukemat siedettävinä 194-209. Toisessa sarjassa Pasanen karkasi triplalla ja kaatojonolla 256 lukemaan. Vilma takelteli edelleen paikkopelinsä kanssa ja jäi sarjaan 159. Vaikka lukemat eivät mairitelleet, osoitti Salo kuitenkin potentiaalinsa, hänestä kuullaan vielä jatkossa. Dramaattinen loppuottelu Loppuottelussa Sanna Pasanen jatkoi siitä, mihin välierässä jäi, kaatoja kaatojen perään. Yhdeksän alusta ennen kymppiruudun seiskakeilaa ja sarjaksi tuli 279. Piritta Maja kaatoi vasemmalla radalla, mutta tuskaili oikean kanssa. Hän sai aikaiseksi tuplan alkuun ja loppuun, tulosta 218. Aika moni oli valmis ojentamaan Sannalle kultamitalin jo siinä ja silloin. 61 pisteen ero yhteen sarjaan on todella iso. Mutta keilailu näytti taas parhaan, tai pahimman, luontonsa. Sannalta hukkui kaikki ja Piritta kesytti oikeanpuoleisen radan ja paukutti kuusi kaatoa jonoon ohittaen kilpakumppaninsa jo kuudennessa ruudussa. Sarjan lopussa tilanne oli vielä auki, mutta Sanna ei saanut enää kirivaihdetta päälle. Piritta pääsi heittämään viimeisen ylimääräisen heittonsa yleisön rytmikkäästi kannustaessa, vaikka Pasasella oli vielä yksi ruutu keilaamatta. Toisen sarjan lukemat olivat Majalle 249-170 ja yhteistulos 467-449. – Sain toisessa sarjassa hyvät heitot oikeaan kohtaan. En tiennyt tilannetta pisteelleen, jouduin käyttämään kaiken energiani ratkaisujen tekoon. Sen verran tiesin, että ehjä kymppiruutu riittää voittoon, Piritta kertoi heti voiton ratkettua. – Oikea rata teki minulle kiusaa ensimmäisessä sarjassa. Se oli erilainen ja kun tein sillä muutaman huonon heiton, meni siitä luotto. Tein toiseen sarjaan pienen linjamuutoksen ja heitin hieman eri tavalla ja se tepsi, Maja kertoi ratkaisevaan muutostaan. – Uskoin koko ajan, että voin saada Sannan kiinni. Toki se vaati pitkää jonoa, mutta löydettyäni oikean pelitavan. tiesin sen olevan mahdollista. Kaiken kaikkiaan Ylen kanssa tehty kokeilu, jossa yhdistettiin naisten ja miesten mitalipelit samaan televisiolähetykseen, oli onnistunut. Naiskeilailua saatiin esille ja pääosanesittäjät suoriutuivat rooleistaan loistavasti. Kovatasoista keilailua ja mahtavaa taistelua! Lahden keilahallin tuvantäyteinen yleisö osasi myös arvostaa näkemäänsä. Eiköhän jatketa samalla linjalla ensi vuonna, jolloin miesten SM-kilpailut keilataan Joensuussa ja naisten kisat Tapiolassa. Oli hienoa näyttää suomalaisille, että naiskeilailumme huiput ovat urheilullisia ja taitavia. Televisiopelien tulostaso, kaatojen määrä ja varsinkin loppuottelun dramatiikka olivat hienoa PR-toimintaa niin keilailulle kuin naisurheilulle yleensä.