Page 34

Keilaaja 3 | 2016

Vainikka ja Saarinen voittivat veteraanien SM-kullat Seinäjoen uudenkarheassa keilahallissa keilattiin veteraanien Suomen mestaruuskilpailut. Onnistuneet finaaliviikonlopun jälkeen korkeimmalle korokkeelle nousivat Tytti Vainikka ja Reijo Saarinen. Osanottajia tuli maantieteellisistä 34 | KEILAAJA haasteista huolimatta mukavasti, kun 1403 veteraaniikäistä keilaajaa kävi kantamassa kortensa kekoon. Rataolosuhde oli monen osanottajan mielestä yllättävän nopea, mutta se ei estänyt tekemästä kovia tuloksia. Miesten puolella tehtiin 31 kertaa 1300 tai paremmin ja loppukilpailuun vaadittiin 1291. Parhaan karsintalukeman teki Tampereen GF:n Kauno Mäkelä, 1454. Naisten karsinnassa tehtiin viisi paritulosta, mikä on hyvää tasoa, kun otetaan huomioon, että kilpailijat ovat yli kuusikymppisiä. Naisten loppukilpailuun pääsi 12 keilaajatarta ja vaadittu tulos oli 1147. Kaikissa ylläolevissa tuloksissa, ja myös loppukilpailussa, on mukana veteraanien ikähyvitys, yksi piste sarjaa kohti per ikävuosi päälle 60:n. Loppukilpailut keilattiin kahdeksalla sarjalla eurooppalaisella pelitavalla nollilta alkaen. Suomen mestaruuksien lisäksi jaossa oli paikat veteraanien Pohjoismaisten mestaruuskilpailujen joukkueeseen. Ruotsissa veteraanien ikäraja on 65 vuotta, joten kisat pelataan tuon rajoitteen mukaan. Naisten loppukilpailussa kaikki keilaajat olivat kelvollisia PM-kisoihin, ihan ”juniorit” eivät olleet finaaliin päässeet. Jo aikaisessa vaiheessa kaksi naista irtosi muista, ensin ykköspaikan otti menestymään tottunut Terttu Jauhiainen, mutta kisan puolivälissä vetopaikalle siirtyi Tytti Vainikka. Näiden molempien naisten ykkösvalttina oli paikkovarmuus, he tekivät alkuvaiheessa selvästi vähiten tyhjiä ruutuja ja suurelta osin sen ansiosta heidän tulostasonsa pysyi muita korkeampana. Pelin edetessä Jauhiaiselle myös napsahteli tyhjiä ja Vainikka pääsi karkumatkalle ja mestaruus näytti ratkaistulta. Seitsemäs sarja palautti jännityksen, kun Tytti teki sarjaansa viisi reikää ja Terttu kavensi eron alle kymmeneen pisteeseen. Viimeinen sarja eteni tasaisesti puoliväliin saakka, kunnes Jauhiainen napsautti viitos-seiska reiän, joka jäi paikkaamatta, mestaruus näytti selvältä. Vaan vielä meni homma jännäksi, kun puolestaan Vainikka teki reiän, kasiruutuun nelos-ysin. Tytti hoiteli loppuun paikko kaadon ja se riitti, varsinkin, kun Jauhiaisen ysiruutuun piirrettiin sarjan toinen reikä. Viimeisen sarjan pisteet olivat Vainikan hyväksi 177-166 ja loppupisteet 1607-1588. Näin mestaruus matkasi Tapiolaan ja Jauhiainen jäi hänelle niin tutulle hopeasijalle. Vainikalle veteraanimestaruus oli uran ensimmäinen yhden aiemman seniorikullan lisäksi. Jauhiaisella on aiemmilta vuosilta jo kaksi veteraanimestaruutta ja Seinäjoen kisasta tuli jo neljäs hopeamitali. Kärkiparin takana kisattiin pronssimitalista todella tiukasti. Helena Kukkosella oli siihen tiukin ote pelin edetessä, mutta seitsemännen sarjan 144 pudotti hänet alas. Viimeisen sarjan kiri 208 sarjalla vei lähelle, mutta vain lähelle. Eila Tammivuoren tasainen peli ja viimeisten ruutujen paikkaaminen riitti pitämään hänet kolmannella tilalla kahden pisteen erolla, 1524-1522. Veteraaninaisten kaatomäärät eivät ole kovin suuria. Tämä kävi ilmi siitä, että loppukilpailussa tehtiin vain kahdeksan parisarjaa ja viidessä viimeisessä vain kolme. Paikkaaminen siis nousi arvoon arvaamattomaan ja siinä hommassa joukon paras oli Tytti Vainikka. Saarisen mitalitili kasvoi Jos olivat kaadot vähissä naisten puolella, miehillä niitä piisasi. Seitsemän miestä keilasi kahdeksan sarjan loppukilpailun yli paritahtia, parhaana Veijo Ylitörmä, 1722. Mutta kun kilpailussa vaikuttaa tuloksen lisäksi iän mukanaan tuomat hyvityspisteet, jäi Ylitörmä viimeisen ruudun tyhjän takia jopa mitalien ulkopuolelle. Niin kovaa pelasivat häntä vanhemmat miehet. Kilpailun alkua hallitsi Pertti Salminen, jonka aloitus oli todella mahtava, 235, 269, 235. Sitten hänen tahtinsa hiljeni ja kolmella seuraavalla sarjalla hän hiipui pois kärjestä ja jäi lopulta viidenneksi. Piikkipaikan otti Kauno Valaranta, jonka vahva vaihe oli sarjoissa 2-5, joihin hän naputti 888. Kun pari seuraavaakin meni siedettävää paremmin, Kupe jatkoi johdossa kahdeksanteen sarjaan saakka. TEKSTI JA KUVAT: PEKKA KORPI Tytti Vainikka laski ilonsa ilmoille, kun tiukka taisto päättyi onnellisesti. Takaa nousi kuitenkin vakava haastaja, Reijo Saarinen, joka on vuosien ajan ollut kärkisijoilla veteraanien ja seniorien kilpailuissa Suomessa ja ulkomailla. Reijo teki kaksi päälle 230:n sarjaa ja kipusi kakkoseksi, toki parikymmentä pistettä Valarannan takana. Mitalitaistossa olivat vielä myös karsintaykkönen Kauno Mäkelä ja hyvin keilannut yhden pisteen