Page 28

Keilaaja 3 | 2016

Bay ja Mainarit liigahopealle ja -pronssille TKK vahva voittaja Miesten SM-liigan pelitapa, jossa ei pelata pudotuspelejä, tekee huipennuksesta helposti tylsän. Sitä se oli kärkikaksikon osalta tänäkin vuonna, kun TKK varmisti mestaruuden jo ennen viimeisiä otteluita. Bayn hopeat olivat kuulutusta vaille valmiit jo ennen koko mitalisarjaa. Hieno päätös kaudelle saatiin sitten kiivaasta pronssitaistelusta, jossa mitalille nousi Mainarit. TEKSTIT JA KUVAT: SEIJA LANKINEN Kolmatta peräkkäistä ja kaikkiaan 28 | KEILAAJA jo 11:ä liigamestaruuttaan hakenut TKK tarvitsi mitalisarjan kierrokselta kolme voittoa varmistamaan kullan. Ne se otti vaivatta heti kolmesta ensimmäisestä pelistään ja Sami Lampo, Timo Alho, Petri Mannonen, Petteri Salonen ja Perttu Jussila saivat lähteä tauolle pokkailemaan onnitteluja. Kaksi viimeistä otteluvoittoa olivat enää muodollisuus. Perttu Jussila oli vahva ankkuri viiden sarjan tuloksella 1206 (241,2). Baylle ei avautunut tilaisuutta nousta mestariksi, mutta hopeamitali oli yhtä voittoa vaille valmis ennen Talia, eikä jännittää tarvinnut. Vaadittu voitto tuli ensimmäisestä pelistä Mainareista 1135-1003 numeroin. Mitalisarjan kierroksen toinen sija ja hopeat kauden päätteeksi maistuivat kyllä lahtelaisille. Kauden aikana Bay käytti radoilla peräti kymmentä miestä, mitalisarjan hoitivat Jari Ratia, Ville Rajala, Teemu Putkisto, Sami Konsteri ja Juhani Tonteri. Ankkurin tontilla pelannut Tonteri oli hirmuisessa iskussa. Hän aloitti kahdella 279 sarjalla ja teki viiteen sarjaan mahtituloksen 1278 (255,6). Hyvä oli myös Ratian vire, 188 aloituksesta hän nousi tulokseen 1202 (240,4). Himmeimmistä mitaleista Taliin tulivat vääntämään Mainarit, Patteri, TKK 2 ja All Stars. TKK kakkonen ja All Stars taipuivat ulos tuosta taistelusta kahden ensimmäisen pelin tappioilla ja pronssista tuli Mainareiden ja Patterin välinen kauppa. Myös Mainarit hävisi kaksi ensimmäistä peliään ja voitot napsinut Patteri tarrasi mitaliin, Mainarit oli neljän pisteen päässä takana. Ennen taukoa Mainarit voitti All Starsin ja Patteri hävisi TKK:lle. Ero kaventui kahteen pisteeseen ja Mainareilla oli iskun paikka, sillä sille riittäisi mitaliin tasapisteetkin, kun voittoero oli selkeästi parempi kuin Patterilla. Mainarit veti tauon jälkeen hirmuisella vyörytyksellä ja murskasi TKK kakkosen 1292-1013. Patteri hävisi Baylle 1039-1055 ja joukkueet olivat tasapisteissä. Pronssi ratkaistiin keskinäisessä, kauden 49:ssä ottelussa. Siitä tuli tasokas ja viihdyttävä, TKK vei liigakullan jo 11. kerran. Mestarit vasemmalta Timo Alho, Markus Heinonen, Sami Lampo, Petri Mannonen, Perttu Jussila ja Petteri Salonen. Petterin takana Jussi Turtiainen. hieno päätös liigakaudelle. Mainarit jatkoi kaatorulettia, mutta taistelutta ei Patteri antautunut, voitto kirjattiin Mainareille 1254- 1221. Marek Talpa sinetöi kauden täysosumalla. Mainareiden pronssin louhinnasta Taplan lisäksi vastasivat Janne Heikkiläinen, Joonas Jehkinen, Tomas Käyhkö ja farmisopimuksella pelaava Pasi Uotila. Tulostaso nousi mitalisarjassa pilviin. Mainarit keilasi viisi sarjaa keskiarvolla 1136,6. Myös TKK ja Bay venyivät yli 1100 vauhtiin. Pelaajalistalla Juhani Tonteri, Pasi Uotila, Perttu Jussila ja Jari Ratia tekivät viiteen sarjaan yli 1200. Mitalirohmut GB ja TKK TKK:n valtakausi SM-liigassa alkoi kaudella 2002-2003. Sen jälkeen tamperelaiset ovat missanneet mestaruuden vain kolme kertaa. Keväällä 2005 TKK otti hopeaa, kaksi vuotta myöhemmin se jäi ilman mitalia. Sen jälkeen TKK voitti viisi kultaa peräkkäin ja taipui 2013 toisen kerran hopealle. Uusi kultaputki alkoi keväällä 2014. Jonkinlaista perspektiiviä TKK:n tahtiin saa kaikkien aikojen mitalitaulukosta. Takavuosien mahtiseura GB on voittanut historian aikana 14 kultaa, 11 hopeaa ja viisi pronssia. Nämä mitalit GB on ottanut aikavälillä 1971- 2011 eli 41 kauden aikana. TKK:lla on nyt 11 kultaa ja kaksi hopeaa, jotka se on ottanut 14 kauden aikana. Eikä tuolle mitalisateelle loppua näy, jos ja kun, TKK jatkaa samalla kokoonpanolla. Ja miksi ei jatkaisi, tuskin kukaan tuosta ryhmästä pois haluaa. Luopumisia Jo viime keväänä alkanut SM-liigasta luopumisen invaasio sai nyt jatkoa. Sarjapaikastaan luopuiat Riihimäen Siniset ja Hyvinkään Pinjets. Näiden myötä SM-liigapaikan saivat Kotkan ET ja Varkauden Ysisata.