Page 18

Keilaaja 3 | 2016

Maajoukkuepelaajien SM-juhla Juniorityttöjen ja nuorten naisten SM-kilpailuissa oli monia ilahduttavia piirteitä, mutta myös huolen aiheita. Mitalisteilta nähtiin hienoja suorituksia ja venymistä. Huolta herättävät nuorten naisten kisan osallistujamäärä, 10 pelaajaa, sekä valtavat tasoerot niin junioreissa kuin naisissakin. Työsarkaa riittää monilla tahoilla. TEKSTIT JA KUVAT: SEIJA LANKINEN Junnutyttöjä kävi Imatralla karsinnassa 29, nuoria naisia siis vain kymmenen. Teea Mäkelä teki junnujen ainoan parituloksen, hänen lisäkseen Riikka Hakala ja Elice Piksilä keilasivat yli 185 keskiarvolla. Nuorten karsinnassa haitari venyi äärimmilleen, kokenut Sanna Pasanen pelasi 217,5 tahdilla, Ani Juntunen oli toinen pariin yltänyt, lisäksi Eliisa Hiltunen ja Jonna Jokinen pääsivät yli 190 vauhdin. Kaikkiaan kuusi tyttöä rikkoi 1400 rajan kahdeksaan sarjaan, neljä viimeistä jäi alle 160 keskiarvon. Kesällä keilataan nuorten MM-kilpailut, jonne pitäisi valita neljä tyttöä. SM-kilpailut eivät tietenkään olleet ainoa näytön paikka, tasoaan on pitänyt esittää pitkin kautta. Valitsijoilla on siitä huolimatta vaikea tehtävä saada Suomesta jalkeille joukkue, jolla on mahdollisuudet menestyä MM-radoilla. Teea Mäkelä hallitsi junioreiden kilpailua kalkkiviivoille saakka eli eteni ykkösenä suoraan loppuotteluun. Hän teki lähes ehjän esityksen, karsinnan jatkoksi tuli 1184 kuuteen sarjaan ja 1121 round robiniin parin huonon sarjan myötä. Elice Piksilä ja Riikka Hakala ottivat paikat välieriin, Elice osion parhaalla tuloksella 1278, mihin edes kukaan pojista ei yltänyt round robinissa. Viime vuoden junnujen Suomen mestari Vilma Salo oli ajoittain täysin poissa tolaltaan ja teki roppakaupalla helppoja virheitä ja karsiutui mitalipeleistä selvällä 83 pisteen erolla. Välierässä oli sitten vuorostaan Elice hukassa. Peli alkoi kolmella reiällä ja lisää tyhjiä ropisi ensimmäiseen sarjaan, jonka Riikka voitti helposti 180-128. Toiseen sarjaan Elice löysi idean ja toteuttaminenkin parani, mutta Riikkaa hän ei enää tavoittanut, Riikka kuittasi sarjan 210-192 ja matsin 390-320. Loppuottelu oli tasainen ja jännittävä. Teea voitti avaussarjan 193-187. Toista sarjaa Riikka johti kasiruudussa kymmenellä pisteellä ja matsia neljällä pinnalla. Ysiruudun reiällä hän vielä tarjosi mahdollisuuden Teealle, mutta pakotti tämän vielä puhtaalla kymppiruudulla niin ikään puhtaaseen loppuun. Teean heitto 18 | KEILAAJA kymppiruudussa meni paksuksi ja siitä jäi reikä. Riikka voitti sarjan 211-198 ja SM-kullan seitsemän pisteen erolla 398-391. Eliisa murskasi Sannan unelman Sanna Pasanen haki kisoista kolmatta peräkkäistä nuorten SM-kultaa. Kaikkien aikojen historiassa siihen on yltänyt aiemmin vain Anu Peltola, joka voitti mestaruudet vuosina 1988, 1898 ja 1990. Sanna hallitsikin peliä pitkään yksinvaltiaan ottein. Karsintavoiton hän vei melkein sadan pisteen erolla, teki kuuteen sarjaan parhaan pelin 1215 ja lähti round robiniin 195 pisteen johdon turvin. Tipalle Sannan loppuottelupaikkansa sitten meni, kun Eliisa Hiltunen pisti matseissa isomman vaihteen silmään. Eliisa voitti kaikki pelinsä ja teki tulostakin 119 pistettä enemmän kuin Sanna eli 1332. Sanna jäi vielä kaksi kertaa ilman voittobonuksia ja eroa jäi lopulta vain 16 pistettä. Se kuitenkin riitti ja Sanna pääsi keskittymään loppuotteluun. Ani Juntunen lähti matseihin kolmantena, mutta kolmen tappion putkella alkuun, hän sai päästää Jonna Jokisen edelleen. Kolmeen viimeiseen sarjaan Ani painoi liki 700 ja otti paikan välierään Eliisaa vastaan. Tuo huima vire oli välierässä tipotiessään ja Ani jäi täysin Eliisan jalkoihin. Eliisa voitti sarjat 209-155 ja 207-169, yhteistulokset olivat 416-324. Eliisa johti avaussarjaa puolivälissä, mutta Sanna kampesi lopussa kahdella tuplalla ohi ja voittoon 202-183. Iso työmaa oli Eliisalla edessä, piti voittaa Sanna 30 pisteellä, mikä ei juuri koskaan ole helppo tehtävä. Molemmat aloittivat toisen sarjan triplalla. Sitten alkoi Sannan keppijumppa, ensin jäi nelonen, sitten kolme kertaa peräkkäin kymppi. Eliisa jatkoi jonoa vielä neljällä kaadolla ja ratkaisun maku herahti pintaan, kun Sanna kasiruutuun teki seiska-avauksen. Kympin Sanna muurasi umpeen, mutta se ei riittänyt, kun Eliisa vielä pudotti kolme kaatoa. Eliisa nautiskeli sarjan voiton 276-222 pistein ja voitti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen kultamitalin tuloksin 459-424. Viimeistä vuottaan junioreiden sarjassa keilanneet Riikka Hakala ja Ville Rajala ottivat Imatralta SMkultaa. SM-kulta kaulassa on mukava hymyillä, mestaruus oli ensimmäinen Eliisa Hiltuselle ja Otto Longalle.