Page 6

Keilaaja 2 | 2016

Jesse Ahokas voitti mastersissa neljä vastustajaa ja taipui vasta loppuottelussa. Teean 1160 oli suomalaistyttöjen paras singletulos ja se riitti 25. sijalle. Teea keilasi viisi sarjaa parivauhdilla, mutta viimeinen sarja oli 143 pisteen katastrofi ja sen myötä Teea ajautui all eventissa tasatulokseen, 3467, Venäjän Varvara Gryaznovan kanssa, sijoille 24 ja 25. Tytöt olivat eteen tulleesta kahden ruudun uusinnasta häkeltyneitä, venäläinen onneksi enemmän. Hän otti kaikilla avauksilla seitsemän keilaa ja teki 34 pistettä, Teea teki hyvät heitot ja voitti uusinnan 39 pisteellään ja meni mastersiin. Sennin peli oli yhtä vuoristorataa, hyviä hetkiä, huonoja hetkiä ja oikein huonoja hetkiä. Tyttö sulki kaiken ulkopuolelleen, niin myös valmentaja Jarmo Ahokkaan, joka olisi varmasti voinut auttaa, mutta ei saanut siihen mahdollisuutta. Sennin tulos 1109 pudotti hänet 45 pisteen erolla ulos mastersista. Tyttöjen all eventsin ylivoimainen voittaja oli Cajsa Wegner kisaennätyksellä 4211. Hän keilasi 18 sarjaa hurjalla 233,9 keskiarvolla ja teki pisteitä 185 pistettä enemmän kuin poikien all eventsin voittanut Niko. Maria Bulanova otti kolmantena vuonna peräkkäin hopeaa, Englannin Katie Tagg vei pronssin. Singlen karsinnassa nähtiin kisojen ensimmäiset 300-sarjat. Ensin onnistui Israelin Shir Azulay, sitten Cajsa Wegner. Singlekullan voitti Bulanova, hopean Azylau, pronssia Wegner ja Lea Degenhardt. Jesse kylmäpäisesti hopealle Myöhään lauantai-iltana aloitettiin poikien masters kahdella ensimmäisellä kierroksella. Jesse ilahdutti hienolla 2-0 voitolla Venäjän Vladimir Churilovista sarjoin 253-178 ja 230-189. Simon sai vastaansa Ruotsin Filip Thelanderin. Simon missasi nelosruudussa seiskakeilan, eikä neljän kaadon jono häntä pelastanut, Filip voitti sarjan 226-216. Toisessa sarjassa Simonilta ei onnistunut yhtään mikään, kolmella reiällä ja kahdella missillä hän teki 132 ja ruotsalainen sai voiton lahjaksi 150 sarjalla. Toisella kierroksella Jesse otti avaussarjan Slovenian Rok Kostricilta 235-217. Myös toinen sarja oli tasokas, sen Jesse voitti 242-207. Niko oli edelleen flunssainen ja kontrolli omiin lihaksiin ja peliin oli täysin kadoksissa. En muista koskaan nähneeni Nikon keilaavan niin huonosti, eikä hän muistanut itsekään niin huonosti keilanneensa. Slovakian Tomas Vrabec sai helpon voiton sarjoin 245-165 ja 189-135. All eventsin voittajan pelit päättyivät siihen. Aamulla matseissa aloittivat Teea ja Vilma. Vilma ei saanut sanansijaa Tanskan Mika Gulbäkia vastaan, hän hävisi tuloksin 175-231 ja 151-221. Teea missasi avaussarjassa kerran 7-keilan ja kerran 1-2-4 kuvion ja hävisi Venäjän Maria Koshelille 192-197. Seuraavat sarjat Teea pelasi vahvasti ja voitti 219-176 ja 225-191. 6 | KEILAAJA Toinen vastustaja oli pahin mahdollinen, Cajsa Wegner. Teea aloitti harmittavasti kahdella reiällä, eikä pystynyt vaisua Cajsaa voittamaan, tämä vei sarjan 183-181. Sitten Cajsa ei enää leikitellyt, vaan murskasi Teean rumin numeroin 269-160. Vielä oli yksi suomalainen, Jesse Ahokas, pelissä mukana. Vastaan asettui Tanskan Rasmus Bering. Ensimmäisen kerran näissä peleissä Jesseltä puuttui idea, hän ei osunut oikein mihinkään ja Rasmus otti ensimmäisen sarjan 195-168. Pallovaihtojen myötä Jesse ja valmentajaisä Jape pääsivät toisessa sarjassa taas kartalle ja peliin mukaan. Tripla, reikä ja kuuden jono olivat myrkyt, joita Jesse Rasmukselle tarjoili voittaen 255-179 ja samalla kaavalla kolmannenkin sarjan 246-192. Oltiin jo mitalipeleissä ja Jesse lähti hakemaan loppuottelupaikkaa. Vastaan tuli Norjan Brian Kjär. Sarja eteni tasaisena, kunnes Jesse 7-ruutuun teki reiän. Kjär kuittasi sen seuraavan ruudun keilan missillä ja teki toisen perään. Onnetarkin hyppäsi Jessen puolelle, hän sai tuplan vasurikaadolla ja voitti 207-193. Eikä rouva fortuna hyljännyt Jesseä toisessakaan sarjassa, jonka hän vei 215-189. Loppuottelussa ei auttanut onnetar, eikä mikään muukaan. William Svensson riisui Jessen aseista huikealla pelillä. 15-vuotias kylmäpää voitti vuotta nuoremman Jessen ensimmäisessä sarjassa 243-189. Toisen sarjan viidennessä ruudussa William johti jo 30 pisteellä. Kahden tyhjän jälkeen Jesse pelasi hienon urheilijan tavoin lopun täysillä ja nousi kuudella kaadolla 216 sarjaan, William teki 245 ja vei kullan. Tyttöjen loppuottelussa kohtasivat näiden kisojen kaksi parasta tyttöä, Cajsa Wegner ja Maria Bulanova. Ensimmäisen sarjan 8-ruudussa peli oli tasan. 10-ruudussa peli kääntyi Marialle, kun Cajsa lopetti 5-reikään, voittopisteet 222-210. Toisen sarjan Cajsa aloitti triplalla, mutta teki jatkoon kolme reikää. Maria ei pystynyt tilaisuuksia käyttämään ja Cajsa voitti 188-161 ja peli oli 1-1. Ratkaisusarjaan Cajsa teki kaksi tuplaa, Maria yhden ja seiskaruutuun 5/2 missin. Sitä hän ei anteeksi saanut, Cajsan 9-missi kymppiruudussa oli jo merkityksetön, hän voitti mestaruuden kolmannen sarjan tuloksin 193-188. Sekä poikien että tyttöjen loppuottelijoista kuullaan vielä. Elleivät nimet ole muistissa, on ne syytä sinne laittaa. Nyt. Kisat oli saatu maaliin. Lääkkeitä oli popsittu kourakaupalla, tuskailtu kuljetusongelmia, hämmästelty ”sääntöjen” muuttumista, painittu kehnojen nettiyhteyksien kanssa, syöty urheilijaruokaa eli pizzaa, mutta maalissa oltiin. Vielä kuljetus lentokentälle aamuneljältä oli puoli tuntia myöhässä niin, että juuri ehdittiin turvatarkastuksesta suoraan lähtöportille ja kotiin. Hienoja muistoja tuotiin kotiin taisteluista, upeista ennätyksistä, piinaavista jännityksen hetkistä, voitoista ja mitaleista. Kiitos joukkue. Kiitos valmentajat Jape ja Vekkuli. Kiitos ihanat fanimme Kristiina ja Jari Mäkelä, Mika, Sari ja Joni Oksanen, Rajalan porukka Markku, Merja, Veera, Teija ja Ykä, Heidi Manninen ja Nintsu Haavisto, melkein suomalaiset Hannu ja Carl Kinnunen, viime syksynä keilailukärpäsen pureman saanut mikkeliläinen Eila Mattila sekä Hakalan porukka Mika, Piia ja Samu. Ensi vuonna näissä merkeissä Helsingissä Talin keilailupyhätössä. Jesse Ahokas, 14, teki huikean debyytin Suomen maajoukkueessa, hän palasi kisoista kotiin kahden EM-hopean kanssa, toisen niistä hän otti upeasti mastersista. Valmentaja Eva Larssonilla on käsissään oikea kultakimpale, Cajsa Wegner. Tyttö oli Reykjavikin kisojen paras keilaaja, all eventsin voitto tuli hurjalla 233,9 keskiarvon pelillä.