IHLT_20170524_21

IH Kesälehti | 2017

Kesälehti 2017 KESÄ 21 Kokki Tomi Nipuli on intohimoinen keittiön ammattilainen ja parin vuoden takainen grillauksen Suomen mestari. Hänen ehdoton suosikkikastikkeensa on hyvä itse tehty bearnaisekastike, joka toimii hyvin lihan, kalan tai kasvisten seurana eikä ole erityisen riippuvainen juomavalinnasta. Bearnaisekastike 200 g voita 1 rkl hienoksi silputtua sipulia 5 kokonaista mustapippuria 1 tl rakuunaa 0,5 dl valkoviinietikkaa 0,5 dl vettä 3 kananmunankeltuaista 1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa 1. Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. 2. Mittaa sipuli, pippuri, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärästä on noin puolet jäljellä. 3. Siivilöi liemi teräskulhoon ja nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. 4. Lisää keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee. 5. Lisää voi muutama kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. 6. Kun kaikki voi on sekoittunut, nosta kulho pois kattilan päältä. 7. Tarkista kastikkeen maku ja lisää oman maun mukaan tarvittaessa ripaus suolaa. Mausta rakuunalla. 8. Halutessasi voit maustaa bearnaisekastiketta Dijonsinapilla ja ri pauksella tabascoa. Jyränkölän Ravintola Konsulin kokki Mervi Jokinen tähtää työssään siihen, että hänen valmistamansa ateria olisi ruokailijalle päivän paras hetki. Vaihtuvien ruokatrendien seuraaminen pitää kokin työn mielekkäänä. Jokisen jakama resepti on hänen suosikkikesäruokiaan broilerista. Pekoni-broilerit bataatti juustosalaatilla ja mangochutneylla Pekoniin käärityt broilerin ohutleikkeet paistetaan kuumalla pannulla ja maustetaan suolalla ja pippurilla tai Poppamiehen Garlic Rub -mausteseoksella. Bataatti-juustosalaatti 2 bataattia 1 chilipalko 2-3 valkosipulinkynttä 2 rkl oliiviöljyä ¾ tl suolaa mustapippuria kurkkua jääsalaattia rucolaa punasipulia grillijuustoa tai fetajuustoa kurpitsansiemeniä oliiviöljyä sitruunamehua ripaus suolaa ja sokeria 1. Kuori ja paloittele bataatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli sekä chili, josta on poistettu siemenet. 2. Sekoita chili, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa. Pyöräytä bataatit mausteseoksessa, kaada uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 3. Paahda kurpitsansiemenet, leikkaa grillijuusto viipaleiksi ja paista pannulla. 4. Valmista salaatti pinoamalla salaatinlehtipedille bataatit ja grillijuusto. 5. Viimeistele ripottelemalla pinnalle kurpitsansiemenet ja pirskottelemalla pinnalle vielä salaatinkastiketta, joka sekoitetaan oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja sokerista. Mangochutney 450 g kypsää mangoa 50 g tuoretta inkivääriä 1 valkosipulinkynsi 1 dl rusinoita ½ dl sokeria 1 dl viinietikkaa 1 tl suolaa 1. Kuori ja paloittele mango karkeasti. Silppua inkivääri ja valkosipuli hienoksi. 2. Kiehauta mango, inkivääri ja valkosipuli kattilassa. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia tai kunnes kastike on paksuuntunut ja mangot ovat pehmenneet. 3. Jäähdytä chutney ja tarjoa kylmänä. (Chutneyn voi valmistaa hyvin myös edellisenä päivänä.) joukkoon hippusellinen suolaa ja mustapippuria sekä oliiviöljy. Sekoita. 2. Paista pekonit molemmin puolin rapeiksi ja anna valua talouspaperin päällä. 3. Leikkaa kumpikin kuhafi le neljään osaan ja lämmitä pannu kuumaksi. Lisää pannulle ensin öljyä ja vasta sitten nokare voita. Paista kala rapeaksi nahkapuoli alaspäin. Käännä ja paista hetki toiseltakin puolelta, jotta pinta saa hieman väriä. Mausta suolalla ja pippurilla. 4. Jaa perunasalaatti neljälle lautaselle ja nosta kaksi kalapalaa päälle. Asettele kalojen päälle pari siivua pekonia. 5. Koristele rucolalla ja limenlohkoilla. Mervi Jokinen pyrkii tekemään ruokailusta päivän parhaan hetken ruokailijoille. Tomi Nipulin ehdoton suosikki on itse tehty bearnaisekastike.


IH Kesälehti | 2017
To see the actual publication please follow the link above